zwangerschapsfotografie-buiten-natuur-_001

Zwangerschapsfotografie: alles wat je moet weten

Zwangerschapsfotografie

Wanneer je in verwachting bent van je eerste kindje, of juist wanneer jullie al kinderen hebben kan ik aanraden om zwangerschapsfoto’s te laten maken. Natuurlijk kun je regelmatig mooie foto’s voor de spiegel maken om de groei van je buik bij te houden. Maar je kunt je buik natuurlijk ook mooi laten fotograferen door een zwangerschapsfotograaf. Met zwangerschapsfotografie staat de periode van het wachten op het kindje centraal. Afhankelijk van hoe jij de fotoreportage voor je ziet, leggen we zowel je buik vast als foto’s van jou met je partner en eventuele oudere kindjes. Mijn fotografie legt de focus op het gevoel, en zodat je later kunt terugkijken op een bijzondere periode in je leven.

zwangerschapsfotografie-buiten-natuur-_001

Gaat het met zwangerschapsfotografie om mij alleen, of mag ik ook samen met mijn partner op de foto?

Dat is helemaal wat je zelf wilt! Het is goed om voor jezelf na te gaan wat voor foto’s je graag zou willen ontvangen. Wil je zwangerschapsfoto’s puur gefocused op je buik en jou als als aanstaande moeder? Dan heb je misschien voldoende aan een shoot van jou alleen. Maar vergeet niet dat de zwangerschap ook een bijzondere tijd is, omdat het de laatste periode is dat je met z’n tweetjes bent (bij een eerste kindje dan). Veel stellen kiezen dan ook bij zwangerschapsfotografie om deze fotoshoot samen te doen. Dan is het eigenlijk gewoon een shoot van jullie tweetjes, maar dan met een dikke buik ;) Wanneer je er voor kiest om een fotoshoot samen met je partner te doen, maak ik uiteraard ook een aantal foto’s van jou alleen met je zwangere buik.

Zwangerschapsfotografie thuis of ergens buiten op locatie?

Zwangerschapsfoto’s kun je zowel thuis of op locatie laten maken. Het is ook weer net wat voor soort beelden je graag zou willen. Buiten kun je het landschap en de natuur laten meespelen in de foto’s zoals hierboven. Maar thuis kan je weer wat intiemere foto’s maken en zul je je misschien meer op je gemak voelen wanneer je ook bijvoorbeeld foto’s met blote buik zou willen.

Welke periode is het meest geschikt voor zwangerschapsfotografie?

De beste tijd voor een zwangerschapsfotoshoot is tussen de 30 en de 37 weken. Het ligt er natuurlijk aan wat voor jou de perfecte tijd is afhankelijk van hoe snel je buik groeit en hoe je je voelt tijdens de zwangerschap. Vanaf 30 a 33 weken is je buik echt mooi rond aan het worden. Na de 36 weken is het natuurlijk handig dat je verlof hebt, maar mocht de baby een stukje eerder dan de uitgerekende datum zich aandienen, dan kan het zijn dat je net te laat bent. Maar over het algemeen is zwangerschapsfotografie tussen de 30 en de 37 het mooist.

Wanneer moet ik mijn zwangerschapsshoot boeken?

Sommige periodes van het jaar ben ik enorm druk en kan het lastig zijn om nog ruimte te maken in mijn agenda. Daarom raad ik altijd aan om zodra je je daar comfortabel bij voelt contact met mij op te nemen om een datum voor de shoot vast te leggen! Maar ook als je al dicht bij je uitgerekende datum zit: wie weet heb ik toevallig net in de komende week of weken een gaatje in mijn agenda. Voel je dus altijd vrij om contact met mij op te nemen.

Wat voor kleding doe ik aan tijdens de shoot?

Het kan zijn dat je het lastig vindt om je vrouwelijk te kleden tijdens je zwangerschap. Omdat je buik steeds verder groeit, moet je elke keer weer je kleding aanpassen. Omdat zwangerschapsfotografie meestal pas plaatsvindt in het laatste trimester heb je waarschijnlijk al een behoorlijke buik. Maar écht, een zwangere buik is zo mooi! En jij als zwangere vrouw bent zó mooi! Om je inspiratie te geven wat je aan kunt doen tijdens je zwangerschapsshoot heb ik een Pinterest board aangemaakt. Volg vooral je eigen kledingstijl, maar het kan je misschien wel (op weg) helpen :)

 

zwangerschapsshoot_utrecht_park_oog_in_al_004newborn_fotograaf_utrecht_pure_baby_fotografie_008

Ik twijfel tussen zwangerschapsfotografie en newbornfotografie. Wat zal ik kiezen?

Wanneer je een beperkt budget hebt, kan het zijn dat je moet kiezen tussen zwangerschapsfotografie en newbornfotografie. De kunst is dan voor jou om te bedenken wat je belangrijker vindt. Zowel je zwangerschap als wanneer de baby net geboren is zijn momenten in je leven die maar kort duren en voorbij gaan. Daarom ontvang je ook een korting wanneer je beide shoots wil doen, omdat ik vind dat ze allebei de moeite waard zijn. Uiteraard kun je ook bedenken om iets minder geld aan de babykamer uit te geven of bijvoorbeeld een tweedehands kinderwagen op de kop te tikken in plaats van een nieuwe. Momenten zijn maar tijdelijk en geven je zo’n waardevolle herinnering – spullen zijn maar spullen :)

Heb je ook een combinatie pakket met zwangerschapsfotografie en newbornfotografie?

Wanneer je zowel een zwangerschapsshoot als newbornshoot wilt boeken, ontvang je op beide shoots een korting. Ik heb dus zeker een pakketprijs voor zwangerschapsfotografie en newbornfotografie wanneer je dit tegelijk wilt vastleggen. Voor newbornfotografie schrijf ik overigens de uitgerekende datum in mijn agenda, maar plannen we de shoot pas wanneer de baby is geboren. De shoot doen we dan afhankelijk van wanneer de baby is geboren en hoe jullie je voelen / wanneer jullie er aan toe zijn. Door de newbornshoot al wel vast te leggen zorg ik dat ik ruimte vrijhoud in mijn agenda.