Wat voor newborn kleding is mooi voor een fotoshoot?

Newborn shoot kleding tips

Wanneer je een newborn shoot hebt geboekt, kun je gaan nadenken over wat voor kleding jullie zelf en de baby tijdens de fotoshoot gaan dragen. De kleding die je kiest voor een newborn shoot heeft veel te maken met hoe de foto’s er uit komen te zien. Ik geef je in deze blog graag kleding tips voor een newborn shoot. Ook zet ik een aantal van mijn favoriete kleding merken op een rij die ik heel mooi en geschikt vind voor een fotoshoot van een pasgeboren baby.

Kleding tips voor een newborn shoot:

1. Kies neutrale kleuren

De belangrijkste kleding tip voor een newborn shoot: kies voor neutrale kleuren. Bij heftige kleuren kan de kleur reflecteren op de huid, terwijl je het liefst een mooi zacht gekleurd huidje wil zien op de foto. Ook kunnen felle kleuren afleiden. Tip: wanneer je door de wimpers van je ogen kijkt wil je het liefst als eerste het gezichtje zien van de baby, en niet het knalrode rompertje. Zelf vind ik wit, beige, lichtgrijs en zandkleur vaak het mooiste. Maar in principe kunnen alle pastel kleurtjes goed – check alleen nog even tip nummer 4.

2. Ga voor textuur

Kleding met textuur en structuur geeft diepte aan de foto zonder af te leiden. Probeer structuren te combineren. Ga voor een mooi gebreid vestje of trui, een linnen pakje en een (gebreid) mutsje met rib. Zelfs wanneer je alles in naturel tinten houdt kun je met structuur een heel interessant beeld creëren.

Links: wel print, maar subtiel aanwezig waardoor het niet afleidt en juist iets toevoegt. Rechts: veel verschillende structuren maken de foto interessant.

3. Het liefst geen teksten, logo’s en drukke prints

Een rompertje met een grappige tekst is misschien leuk en schattig, maar op de foto wat minder. Tijdens de foto zal de tekst misschien maar half in beeld staan en leidt dan vooral af. Alle teksten, grote logo’s en drukke prints leiden af van het prachtige gezichtje van je kindje. De focus ligt bij een newborn shoot echt op de baby, dus het is belangrijk dat de kleding niet de focus overneemt.

4. Vermijd dezelfde tint als de huid

Heeft je pasgeboren baby een huid met veel roze, en rode tonen er in? Probeer dan roze, rood en oranje tinten te vermijden. Op de foto wordt door de roze, rode of oranje kleding, de roze kleur in het gezicht je van kindje versterkt. Kies dus liever voor een bruintint, beige, wit of lichtgrijs. Heeft het gezichtje van je kindje een meer bruin tint? Vermijd dan bruintinten, om zo ook een contrast tussen de kleding en het gezichtje te krijgen. Bottom line: probeer met kleur een contrast te maken met de huid van je kindje zodat de aandacht naar het gezichtje gaat. Daarbij, houd de kleuren het liefst zo neutraal mogelijk. Wit en beige is altijd goed.

5. Lichte kleding maakt lichtere foto’s

Zelf vind ik lichte kleding meestal het mooist voor een fotoshoot van een newborn baby. Dit maakt de foto’s licht en luchtig. Donkerblauw kan ook mooi staan, maar maakt de foto gelijk wat donkerder en ‘harder’. Ditzelfde geldt overigens voor jullie zelf. Wanneer jullie als ouders donkere kleding aan hebben, heeft de foto automatisch harder contrast en krijgt een wat meer donkere ‘feel’. Daar is overigens niets mis mee. Alleen goed om rekening mee te houden.

Mijn favoriete kledingmerken voor een newborn

1. Konges Slojd

Konges Slojd – Normaal gesproken raad ik voor een newborn shoot babykleding aan zonder printjes. Tenzij het printje dus echt precies goed is en niet overheerst. Konges Slojd is zo’n kinderkledingmerk met fantastische all over printjes van citroenen, kersjes of bloemetjes. Maar door precies genoeg witruimte, en de goede kleurtinten zijn deze geprinte stoffen heel subtiel en maken de baby gewoon nóg schattiger. De kleding is zeer mooie kwaliteit en eerlijk gemaakt. Een schattig mutsje of een mooie hydrofiele doek van Konges Slojd is overigens ook een heel mooi accessoire voor een newborn shoot. Of zoals hieronder als mutsje vlak na de geboorte in het ziekenhuis – veel schattiger dan het mutsje dat ze krijgen na de geboorte en ook heel zacht.

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-022

2. MarMar Copenhagen

MarMar Copenhagen – een prachtig Deens merk met mooie, zachte kleurtjes. Eerlijk en duurzaam geproduceerd en grotendeels biologisch katoen. Zeer mooie kwaliteit!

3. Zara Mini

Zara Mini – Deze newborn- en babycollectie van de Zara is helaas niet duurzaam, maar wel zo leuk qua textuur, model en schattigheid! De kledingstukken hebben vaak net een schattig randje, een mooie gebreide of organische structuur en vaak precies de goede neutrale kleuren dat bijna elke baby mooi staat.

4. Mango Kids

Mango Baby – Wist je dat de Mango ook enorm schattige baby- en newbornkleding heeft? Dit is qua stijl een beetje vergelijkbaar met Zara Mini. Mooie stofjes met gebreide texturen en subtiele kleuren en printjes.

5. Bobo Choses

Bobo Choses – Zo fan van dit merk! Wel een specifieke stijl, je moet er van houden. Volledig duurzaam, eerlijk gemaakt en persoonlijk vind ik dit merk echt de mooiste kleuren en printjes hebben. Zowel een fantastisch merk voor baby’s maar ook nu mijn eigen kinderen wat ouder worden, blijft het favoriet door de kleuren en de pasvorm.

6. H&M Baby Exclusive

H&M Baby Exclusive – De Baby Exclusive kledinglijn van de H&M heeft de perfecte kleurtjes, printjes en texturen. Het is de wat meer rustige en luxere babykleding van de H&M. Naast dat de collectie elk seizoen weer prachtig is, is veel van deze kleding ook gemaakt van linnen of biologisch katoen.

Online winkel voor mooie en fotogenieke babykleding: Kids Department

Een toffe online winkel voor de meest schattige en fotogenieke babykleding is Kids Department. Hier verkopen ze voornamelijk duurzame merken zoals MarMar Copenhagen, Tiny Cottons en Bobo Choses. Ook een fijne winkel om aan het eind van het seizoen de mooiste merkjes te scoren met flinke sale korting.


Ook handig om te lezen: Fotoshoot kleding tips voor het hele gezin

Bekijk ook: Pinterest board met meer newborn kleding inspiratie