zwart-wit-foto-wat-voor-foto-is-geschikt-mooie-fotos-van-je-kind-cursus-kinderfotografie-voor-drukke-ouders-weinig-tijd

Wat voor foto is geschikt als zwart-wit foto?

Je foto zwart-wit maken

Met een digitale camera of met je telefoon, met beide kun je prachtige zwart-wit foto’s maken. Zowel met je digitale camera als je telefoon, schiet je de foto’s altijd in kleur en bepaal je achteraf of de foto kleur of zwart-wit wordt.
Een kleurenfoto of een zwart-wit foto is vaak een kwestie van smaak. De één houdt vooral van kleurenfoto’s, en een ander heeft meestal voorkeur voor zwart-wit fotografie. Bijna iedere foto kan geschikt zijn om een zwart-wit foto van te maken, maar er zijn bepaalde foto’s die zich beter lenen voor zwart-wit fotografie.

Geschikte foto’s voor zwart-wit:

1. Portretten

Een portretfoto is bij uitstek geschikt voor een zwart-wit foto. Hierdoor krijgt de foto een tijdloze uitstraling. Ook worden bepaalde contrasten en texturen bij zwart-wit uitgelicht. De ogen van een klein kindje kunnen bijvoorbeeld nóg groter lijken, of de rimpels bij een oud persoon kunnen door een zwart-wit foto worden versterkt. Bij een zwart-wit portret is er geen afleiding van kleuren dus de focus gaat vol naar de uitstraling en de lach of de ogen.

zwart-wit-foto-gezinsfotografie-utrecht-lepelenburg-fotoshoot-buiten-portret-kind-spontaan-3

2. Foto’s van het dagelijks leven

Foto’s die een verhaal vertellen zijn ook goed geschikt als zwart-wit foto. Een voordeel van zwart-wit: de focus gaat naar het gene wat je wilt uitlichten en rommeltjes met felle kleuren krijgen dus minder aandacht. Wanneer je je kind fotografeert in de chaos van alledag, kan de foto dus naderhand rustiger ogen door deze in zwart-wit om te zetten.

3. Een foto met veel emotie

Door een foto met veel emotie om te zetten in zwart-wit, is er geen afleiding van andere dingen in de foto. De focus ligt dan vol op de emotie en de emotie wordt als het ware uitvergroot. Dit is onder andere ook de reden dat ik mijn geboortefotografie volledig in zwart-wit foto’s aanlever. De aandacht gaat naar de emotie en de kleuren of ander afleiding maak ik het liefst zo min mogelijk aanwezig.

fotoshoot-kasteel-de-haar-utrecht-familiefotografie-6

4. Een foto met ‘slecht’ licht: te donker of gekke kleuren

Soms heb je een foto waar een heel leuk moment maar is het een hele donkere situatie. Of je hebt gekke kleuren in de foto door een bepaalde lamp of reflectie. Grote kans dat wanneer je je foto omzet in zwart-wit, de foto veel meer spreekt. Als kijker word je dan ook niet meer afgeleid door de kleuren.

5. Een foto met strakke lijnen of bijzondere vormen

Wanneer een foto strakke lijnen of bijzondere vormen heeft, worden deze vormen nog meer versterkt wanneer je die foto zwart-wit maakt. Architectuur of kunst is daarom vaak tof in zwart-wit, maar ook foto’s van mensen of kinderen met duidelijke lijnen of schaduwen zijn tof om te veranderen naar zwart-wit.

zwart-wit-foto-architectuur-trouwen-watertoren-utrecht-bruidsfotograaf-ceremonie-domtoren

6. Een onscherpe foto

Ja, je leest het goed ;) Misschien heb je wel een geweldig moment gefotografeerd, maar was er net te veel beweging of heb je net niet goed scherp kunnen stellen. Wanneer je zo’n foto dan in zwart-wit verandert, heb je nog best een kans dat de sfeer en het moment wordt uitvergroot en dat het helemaal niet meer zo storend is dat de foto onscherp is.

Jouw telefoonfoto’s in één klik prachtig zwart wit!

Een echt mooie zwart-wit bewerking van je foto, kan nog best lastig zijn. Als fotograaf bewerk ik mijn foto’s altijd met mijn eigen ‘sausje’. Zowel in kleur als zwart-wit. Een mooie bewerking maakt soms net het verschil tussen een simpel kiekje en een foto die bijna professioneel overkomt. En deze zwart-wit bewerking is nu ook beschikbaar voor jou! Deze bewerking of ‘sausje’ is een preset en is te gebruiken in de gratis app Lightroom Mobile. Al mijn presets heb ik uitgebreid getest op verschillende foto’s en ik gebruik ze zelf bijna iedere dag. Ga jij je foto’s ook omtoveren in mooie zwart-wit beelden?

Verander met één klik je telefoonkiekje in een prachtige zwart-wit foto.

– directe download in je mail

– inclusief gratis, duidelijke handleiding om de presets toe te passen

– drie varianten van de preset waardoor er altijd eentje bij je foto past

– levenslang te gebruiken op zoveel foto’s als je wilt

– tijdelijke introductieprijs!

PRESET-BLACK-WHITE