Tips voor kinderen op bruiloft - www.ohbeautifulworld.com

Tips voor een bruiloft met (veel) kinderen

Een bruiloft met veel kinderen

Een bruiloft met veel kinderen is al snel favoriet bij mij! Op de een of andere manier is het bijna altijd relaxed en ontstaan er vaak grappige momentjes omdat je kinderen nu eenmaal niet altijd perfect kunt sturen. Een grappige opmerking tijdens de ceremonie, een vinger in de neus op een serieus moment, taart dat uitgebreid over jurkjes gesmeerd wordt… ik sta altijd op scherp om juist de niet ‘perfecte’ momentjes van kinderen vast te leggen.

Wanneer je een bruiloft aan het plannen bent waar (veel) kinderen aanwezig zullen zijn, kun je met een aantal dingen rekening houden waardoor het echt een relaxte dag wordt. Want de perfecte bruiloft is toch waar de kinderen het enorm naar hun zin hebben en jullie als ouders en als bruidspaar ook kunnen genieten?!

Bij deze maar liefst 12 tips voor een kindvriendelijke bruiloft!

bruiloft-met-kinderen-grappige-kinderfoto-trouwen

1. Een geschikte locatie voor een kindvriendelijke bruiloft

Alles begint bij een geschikte locatie. Uiteraard wil je trouwen op een mooie, feestelijke plek, welke de sfeer ten goede komt. In mijn ervaring zijn buiten bruiloften het fijnst wanneer er veel kinderen aanwezig zijn. Zorg dat er lekker veel ruimte is zodat ze na de ceremonie of momenten waar ze stil moeten zitten lekker kunnen rennen en spelen. Een boomgaard is vaak een hele fotogenieke, maar ook leuke plek voor een kindvriendelijke bruiloft. Een fort met veel buitenruimte of gewoon een grote tent in de natuur heeft vaak ook veel opties om de kinderen lekker te laten spelen en rondrennen. Een strandtent ook een fijne relaxte sfeer, met ook de mogelijkheid tot lekker buiten spelen. Ieder andere locatie waar je buiten kunt trouwen is vaak ook zeer geschikt voor een bruiloft met kinderen.

2. Goede start van de dag

Laat de fotograaf eventueel aan het begin van de dag een aantal foto’s van de kinderen (en jullie) maken waar kleding nog netjes is. Uiteraard vooral veel spontane foto’s, maar ook eventueel een netjes familieportretje die bij opa en oma in een lijstje gestopt kan worden. Dan hoef je je de rest van de dag geen zorgen te maken of de kleding perfect netjes blijft. En kunnen de kinderen zichzelf zijn, vrij spelen en op den duur lekker vies worden ;)

Kinderen op bruiloft

3. De bruid aankondigen

Hoe stoer is het, wanneer je als kind de bruid mag aankondigen aan de gasten? Laat je kind met een juten banner aankondigen dat de bruid door het gangpad komt aanlopen, of laat hem/haar rozenblaadjes met een fotogeniek rieten mandje strooien aan het begin van de ceremonie. Zo voelt je kind zich direct onderdeel van de bruiloft én het levert natuurlijk hele schattige foto’s op.

4. Vooraan zitten bij de trouw ceremonie

Wanneer er echt veel kinderen aanwezig zijn, kan het handig zijn om voor de stoelen een aantal kleden neer te leggen waar de kinderen kunnen zitten en liggen tijdens de ceremonie. Uiteraard mogen ze ook bij papa en mama op schoot, maar de meeste kindjes vinden het reuze interessant om vooraan te zitten. Om het voor jezelf relaxt te houden, is het vooral belangrijk dat je je er niet aan stoort wanneer de kinderen niet blijven zitten en misschien rond gaan wandelen. Wanneer de kinderen vooraan zitten, geeft dat de ceremonie ook een luchtige en leuke sfeer. Een manier om ze lekker rustig te laten blijven zitten vind je bij mijn volgende tip :)

Bruiloft met veel kinderen

5. Verrassingszakje

Maak van te voren een soort verrassingszakje of doosje, met wat klein speelgoed en iets lekkers. Met wat nieuw speelgoed zijn ze meestal wel even zoet. Je kunt voor alle kindjes hetzelfde verrassingszakje maken, maar je kunt ze ook persoonlijk maken waardoor je iets anders hebt voor de iets oudere kinderen als voor de jongere kindjes. En wat natuurlijk helemaal goed werkt is als je er ook iets om te snoepen bij doet. Met een enorme lolly zijn ze wel even zoet. Misschien niet helemaal verantwoord, maar het is niet elke dag feest toch? :)

Leuke ideetjes voor een verrassingszakje tijdens de ceremonie zijn:

Kinderen tijdens bruiloft ceremonie
Kinderen tijdens bruiloft ceremonie

6. Laat kinderen de ringen brengen tijdens de ceremonie

Voor kinderen is een ceremonie best een lange zit en het maakt het voor hen een stuk leuker als ze er zelf een rol in mogen spelen. Er zijn veel manieren om kinderen bij de bruiloft te betrekken. Zo kunnen tijdens de ceremonie voor de bruid uit in het gangpad de bloemenblaadjes strooien, maar ook de ringen brengen vinden ze vaak prachtig.

Een moment als de ringen brengen na het ja-woord, kan extra bijzonder zijn wanneer een kind dit doet. Schattige foto’s gegarandeerd! Kinderen voelen zich vaak heel belangrijk als ze hierbij mogen helpen en laat ze de bruiloft extra goed herinneren. Laat ze bijvoorbeeld de ringen brengen in een mooi ringendoosje of een ring-security koffertje waar je de ringen in kunt bewaren.

Rol kinderen tijdens de ceremonie
Rol kinderen tijdens de ceremonie

7. Met de hamer slaan en kinderakte tekenen

Na het ja-woord kun je jullie kindje met de hamer laten slaan om het huwelijk te bevestigen en/of een speciale kinderakte ondertekenen. Een kinderakte is een prachtig document om te bewaren voor later. En hét bewijs dat jullie kinderen er tijdens de bruiloft bij waren. Ook vinden kinderen het vaak heel leuk om onderdeel te mogen zijn van de ceremonie.

Wanneer jullie al een gezinnetje zijn wanneer jullie gaan trouwen, is het extra bijzonder om jullie kinderen deel te laten zijn van de dag; zij horen er immers echt bij. De foto’s van het tekenen van de kinderakte zijn extra leuk voor later!

Rol kinderen tijdens de ceremonie

Wanneer je een taak bedenkt voor je kind tijdens de ceremonie, weet wel dat het niet altijd perfect loopt hoe je het had bedacht. Zo kunnen ook stoere ringendraag-jongens vlak voor het moment suprême nét in slaap vallen ;) ↴

Ringen dragen bruiloft

8. Speelhoekje en/of speelgoed meenemen

Voor tijdens de receptie en het diner is het een idee om een leuk speelhoekje te maken zodat de kinderen zich kunnen vermaken en jullie ook lekker kunnen genieten van een drankje. Dit kan buiten, maar is ook binnen prima te realiseren. Een aantal leuke ideeën voor een speelhoekje zijn:

  • XXL kleurplaten waar alle kinderen tegelijk aan kunnen werken.
  • Een speelhuisje van karton zoals hieronder op de foto, die versierd kan worden met stiften of verf. Hierdoor heb je ook gelijk een soort kinder-gastenboek na afloop, hoe leuk!
  • Een speeltent waar je boekjes, kussentjes of knuffels in legt.

Lees deze blog voor nog meer speelgoed inspiratie voor een kindvriendelijke bruiloft, zodat jullie, je gasten én de kinderen kunnen genieten.

Spelen op een kindvriendelijke bruiloft

Ook bellenblaas is altijd leuk voor de iets oudere kinderen om mee te spelen en wanneer het heel warm weer is plantenspuitjes of waterpistooltjes. Je kunt ook vragen of de kinderen allemaal één stuk speelgoed mee kunnen nemen. Dan hebben ze de hele dag door iets ‘eigen’ waar ze leuk mee kunnen spelen.

Spelen op een kindvriendelijke bruiloft

9. Huur een nanny of oppas voor tijdens de bruiloft

Dit wordt nog niet zo vaak gedaan, maar kan echt ENORM handig zijn: een nanny! Op deze manier kunnen alle kinderen er de hele dag bij zijn, maar houdt er een volwassene altijd een oogje in het zeil waardoor je zelf kan genieten van de dag en hoef je niet constant op te letten wat je kind aan het doen is. Ook is de bruiloft al snel extra leuk voor de kinderen, omdat ze zich niet hoeven te vervelen tijdens bijvoorbeeld de receptie of het diner. Een nanny kan spelletjes met ze doen, luiers verschonen en leuke activiteiten bedenken tijdens de dag. Nog een voordeel: wanneer je als gast graag de hele feestavond meemaakt van de bruiloft maar dit lastig is omdat je kinderen moeten slapen kan een nanny soms ook ’s avonds blijven en oppassen in een ruimte van de feestlocatie waar de kinderen kunnen slapen. Op die manier kunnen de kinderen erbij blijven tot ze moe zijn en hoef je geen oppas te regelen voor de gehele nacht. Wanneer je naar huis gaat na het feest neem je je kinderen weer mee.

Een voorbeeld van een bedrijf dat je in kunt huren voor kindervermaak op de bruiloft is Limonade met Prik. Zij nemen van alles mee naar de trouwlocatie; XL spellen, gezelschapsspelletjes, knutselspullen, een leeshoekje, buitenspeelgoed, dus daar hoef je zelf niet voor te zorgen. Je kunt er voor kiezen om hen te boeken voor de ceremonie, borrel of gewoon de hele dag. Ook eten ze vaak met de kinderen samen, waardoor je zelf ook echt kunt genieten van het diner.

10. Kindertafel tijdens het diner

Uiteraard kun je de kinderen ook bij jullie aan tafel laten eten, maar grote kans dat zij het (eventuele) 5-gangen diner helemaal niks vinden. Je zou dus een kindertafel kunnen maken, met daarop lekker eten dat ze lekker vinden zoals frietjes, pasta etc. Voor een keertje zou ik je aanraden je niet druk te maken wat ze eten en hoe. Wanneer je geen chique diner met tafelschikking hebt en een barbecue of iets dergelijks organiseert is het natuurlijk een stuk makkelijker om de kinderen mee te laten eten. Ook tijdens het eten kun je zorgen voor een kleurplaat als placemat of klein speelgoed aan tafel, maar je kunt ook een speelhoekje maken naast de tafel.

Snoepen op bruiloft
Kinderen op bruiloft
Kinderen op bruiloft

11. Laat kinderen foto’s maken

Dit is een leuke tip voor kinderen rond de 6-8 jaar: laat kinderen op de bruiloft helpen met foto’s maken! Koop bijvoorbeeld een aantal analoge wegwerpcamera’s of een Instax Polaroid en geef ze de opdracht om tijdens de dag leuke foto’s te maken. Relatief een kleine investering en kinderfoto’s kunnen een onwijs leuke verrassing zijn achteraf. Zorg wel dat wanneer het donker is, je helpt met dat de flits aan staat of de camera op de automatische stand ingesteld staat zodat je geen donkere foto’s krijgt. Kleine kans dat dit een fotografisch hoogstandje wordt, maar daar heb je dan ook een bruidsfotograaf voor. Wel kunnen kinderen opa zo ver krijgen een gekke bek te maken op de foto, terwijl een fotograaf dat niet zo snel zal vragen ;) Foto’s gemaakt door kinderen zijn ontwapenend en achteraf heel leuk om te zien hoe zij de dag hebben beleefd.

12. Let it goooo

Omdat opvoeden op alle andere dagen nog kan, zou ik het voor een dagje een beetje laten varen. Een bruiloft met veel kinderen wordt vrolijk en gezellig wanneer je het ‘perfecte’ een beetje los kunt laten. Laat de kinderen maar lekker ondeugend zijn; wanneer jij het los kan laten zal je veel meer genieten van je bruiloft. Het zijn kinderen en ik vind de bruiloften waar ze echt kind mogen zijn het allerleukst. En je zal zien dat de foto’s ook het leukst worden – juist als alles niet perfect gaat. Een bruiloft moet een heerlijke dag zijn, en dit lukt vooral goed als iedereen kan genieten! :)

Kinderen op bruiloft
Kinderen op bruiloft
Kinderen op bruiloft
Kinderen op bruiloft
Kinderen op bruiloft

Bruidsfotograaf kindvriendelijke bruiloft

Ben je nog op zoek naar een fotograaf voor jullie bruiloft met veel kinderen? Dan lijkt het me heel leuk om kennis te maken! Na meer dan honderd bruiloften gefotografeerd te hebben doe ik nu voornamelijk kinderfotografie. Kindvriendelijke bruiloften en relaxte bruiloften met een ongedwongen sfeer vind ik daarom heerlijk om te fotograferen. Super leuk om de bijzondere, grappige momenten van de dag te kunnen pakken in een beeld. Mijn informatie over mijn bruidsfotografie al gezien? Je mag uiteraard altijd vrijblijvend even komen kennismaken. Ik ben gevestigd in Utrecht maar werkzaam door het hele land en heb zelfs regelmatig bruiloften in het buitenland gefotografeerd. Juist de afwisseling en de onverwachte momenten van een bruiloft vind ik ontzettend leuk.