Een bruiloft met veel kinderen is al snel favoriet bij mij! Op de een of andere manier is het bijna altijd relaxed en ontstaan er vaak grappige momentjes omdat je kinderen nu eenmaal niet altijd perfect kunt sturen. Een grappige opmerking tijdens de ceremonie, een vinger in de neus op een serieus moment, taart dat uitgebreid over jurkjes gesmeerd wordt… ik sta altijd op scherp om juist de niet ‘perfecte’ momentjes van kinderen vast te leggen.

Wanneer je een bruiloft aan het plannen bent waar (veel) kinderen aanwezig zullen zijn, kun je met een aantal dingen rekening houden waardoor het echt een relaxte dag wordt. Want de perfecte bruiloft is toch waar de kinderen het enorm naar hun zin hebben en jullie als ouders en als bruidspaar ook kunnen genieten?!

Bij deze een aantal tips voor een kindvriendelijke en relaxte bruiloft!

Tips voor kinderen op bruiloft - www.ohbeautifulworld.com

1. Alles begint bij een geschikte locatie. Uiteraard wil je trouwen op een mooie, feestelijke plek, welke de sfeer ten goede komt. In mijn ervaring zijn buiten bruiloften het fijnst wanneer er veel kinderen aanwezig zijn. Zorg dat er lekker veel ruimte is zodat ze na de ceremonie of momenten waar ze stil moeten zitten lekker kunnen rennen en spelen. Een van mijn favoriete locaties voor bruiloften met veel kinderen is boomgaard De Olmenhorst in Lisserbroek. Ik heb hier al een aantal keren gefotografeerd – bekijk hier de heerlijke buitenbruiloft van Arjan & Eline / Taco & Sandra / Matthijs & Patricia. Vaak heeft een strandtent ook een fijne relaxte sfeer, met ook de mogelijkheid tot lekker buiten spelen.

2. Laat de fotograaf eventueel aan het begin van de dag een aantal foto’s van de kinderen (en jullie) maken waar de jurkjes of kleding nog netjes is. Uiteraard spontane foto’s, maar ook eventueel een netjes familieportretje die bij opa & oma in een lijstje gestopt kan worden. Dan hoef je je de rest van de dag geen zorgen te maken of de kleding perfect netjes blijft of niet en kunnen de kinderen lekker zichzelf zijn.

Kinderen op bruiloft

3. Wanneer er echt veel kinderen aanwezig zijn, kan het handig zijn om voor de stoelen een aantal kleden neer te leggen waar de kinderen kunnen zitten en liggen tijdens de ceremonie. Uiteraard mogen ze ook bij papa en mama op schoot, maar de meeste kindjes vinden het reuze interessant om vooraan te zitten. Om het voor jezelf relaxt te houden, is het vooral belangrijk dat je je er niet aan stoort wanneer de kinderen niet blijven zitten en misschien rond gaan wandelen. Dat geeft de ceremonie ook juist een luchtige en leuke sfeer. Een manier om ze lekker rustig te laten blijven zitten vind je bij mijn volgende tip :)

4. Maak van te voren een soort verrassingszakje of doosje, met wat klein speelgoed zoals een puzzeltje, potloden of een leuk poppetje. Met wat nieuw speelgoed zijn ze meestal wel even zoet. Je kunt voor alle kindjes hetzelfde verrassingszakje maken, maar je kunt ze ook persoonlijk maken waardoor je iets anders hebt voor de iets oudere kinderen als voor de jongere kindjes. En wat natuurlijk helemaal goed werkt is als je er ook iets om te snoepen bij doet. Met een enorme lolly zijn ze wel even zoet. Misschien niet helemaal verantwoord, maar het is niet elke dag feest toch? :)

Bruiloft met veel kinderen Kinderen tijdens bruiloft ceremonie Kinderen tijdens bruiloft ceremonie

5. Voor kinderen is een ceremonie best een lange zit en het maakt het voor hen een stuk leuker als ze er zelf een rol in mogen spelen. Er zijn veel manieren om kinderen bij de bruiloft te betrekken; zo kunnen ze voor de bruid uit de bloemenblaadjes strooien, de ringen brengen, met de hamer slaan om het huwelijk te bevestigen of een zelfgemaakt getuigendocument ondertekenen. Wanneer jullie al een gezinnetje zijn wanneer jullie gaan trouwen, is het extra bijzonder om jullie kinderen deel te laten zijn van de dag; zij horen er immers echt bij. Deze foto’s zijn extra leuk voor later!

Rol kinderen tijdens de ceremonie Rol kinderen tijdens de ceremonie Rol kinderen tijdens de ceremonie

Wanneer je een taak bedenkt voor je kind tijdens de ceremonie, weet wel dat het niet altijd perfect loopt hoe je het had bedacht. Zo kunnen ook stoere ringendraag-jongens vlak voor het moment supreme nét in slaap vallen ;) ↴

Ringen dragen bruiloft

6. Voor tijdens de receptie en het diner is het een idee om een leuk speelhoekje te maken zodat de kinderen zich kunnen vermaken en jullie ook lekker kunnen genieten van een drankje. Dit kan buiten, maar is ook binnen prima te realiseren met grote kleurplaten, een speelhuisje en wat speelgoed. Ook zijn bellenblaas altijd leuk voor de iets oudere kinderen om mee te spelen en wanneer het heel warm weer is plantenspuitjes of waterpistooltjes. Je kunt ook vragen of de kinderen allemaal 1 stuk speelgoed mee kunnen nemen. Dan hebben ze de hele dag door iets ‘eigen’ waar ze lekker mee kunnen spelen.

Spelen op een kindvriendelijke bruiloft Spelen op een kindvriendelijke bruiloft

7. Dit wordt nog niet zo vaak gedaan, maar kan echt ENORM handig zijn: een nanny! Op deze manier kunnen alle kinderen er de hele dag bij zijn, maar houdt er een volwassene altijd een oogje in het zeil waardoor je zelf kan genieten van de dag en hoef je niet constant op te letten wat je kind aan het doen is. Ook is de bruiloft al snel extra leuk voor de kinderen, omdat ze zich niet hoeven te vervelen tijdens bijvoorbeeld de receptie of het diner. Een nanny kan spelletjes met ze doen, luiers verschonen en leuke activiteiten bedenken tijdens de dag. Nog een voordeel: wanneer je als gast graag de hele feestavond meemaakt van de bruiloft maar dit lastig is omdat je kinderen moeten slapen kan een nanny soms ook ‘savonds blijven en oppassen in een ruimte van de feestlocatie waar de kinderen kunnen slapen. Op die manier kunnen de kinderen erbij blijven tot ze moe zijn en hoef je geen oppas te regelen voor de gehele nacht. Wanneer je naar huis gaat na het feest neem je je kinderen weer mee. Je kunt een oppas / nanny voor je bruiloft via via regelen, maar er zijn steeds meer goede bureau’s die deze service aanbieden. Google maar eens op ‘nanny bruiloft’ en je vindt meerdere opties.

8. Uiteraard kun je de kinderen ook bij jullie aan tafel laten eten, maar grote kans dat zij het (eventuele) 5-gangen diner helemaal niks vinden. Je zou dus een kindertafel kunnen maken, met daarop lekker eten dat ze lekker vinden zoals frietjes, pasta etc. Voor een keertje zou ik je aanraden je niet druk te maken wat ze eten en hoe. Wanneer je geen chique diner met tafelschikking hebt en een barbecue of iets dergelijks organiseert is het natuurlijk een stuk makkelijker om de kinderen mee te laten eten. Ook tijdens het eten kun je zorgen voor een kleurplaat of klein speelgoed aan tafel, maar je kunt dus ook een speelhoekje maken naast de tafel.

Snoepen op bruiloftKinderen op bruiloft Kinderen op bruiloft

9. Omdat opvoeden op alle andere dagen nog kan, zou ik het voor een dagje een beetje laten varen. Laat ze maar lekker ondeugend zijn; wanneer jij het los kan laten zal je veel meer genieten van je bruiloft. Het zijn kinderen en ik vind de bruiloften waar ze echt kind mogen zijn het allerleukst. En je zal zien dat de foto’s ook het leukst worden – juist als alles niet perfect gaat. Een bruiloft moet een heerlijke dag zijn, en dit lukt vooral goed als iedereen kan genieten! :)

Kinderen op bruiloft Kinderen op bruiloft Kinderen op bruiloftKinderen op bruiloftKinderen op bruiloft