the-dansant-bruiloft-dansfeest-in-de-middag-bruidspaar-feest-vieren-trouwen-trouwerij

Thé Dansant op je bruiloft: een dansfeest in de middag

Wat is een Thé Dansant?

Een thé dansant is een dansfeest dat al vroeg begint. Vroeger werd er bij het dansfeest in de middag thee geserveerd, vandaar het woord thee in de term. Oorspronkelijk werd thé dansant gebruikt door de adel maar later is de term ook door het ‘gewone’ volk omarmd. Kenmerkend voor een thé dansant is de aanvangstijd van 16:00u, of eerder. Er is altijd live muzikale begeleiding. Vroeger werd er gedanst op de wals, en later op de tango en charleston. Tegenwoordig is een thé dansant een veelgebruikte term onder studenten, ook wel afgekort als TD. Ook wordt er niet meer gedanst op de wals of de tango, maar worden er gewoon lekker plaatjes gedraaid.

Thé Dansant op je bruiloft

Veruit de meeste bruiloften waar ik heb gefotografeerd hadden het feest in de avond gepland, meestal vanaf ongeveer 20:30u. Dat is natuurlijk heel leuk en ook logisch. Een feest is natuurlijk meestal ’s avonds, toch? Regelmatig komt het wel voor dat er door het avondfeest heel snel of heel vroeg gedineerd moest worden omdat de avondgasten zouden arriveren. Bij een thé dansant op je bruiloft heb je dit probleem niet. Een thé dansant is eigenlijk een receptie in de middag maar dan veel uitgebreider. Er wordt niet alleen geborreld, maar er hangt een feest sfeertje met een dansvloer, live band of dj, een photobooth. Je kunt gasten na de ceremonie uitnodigen bij de thé dansant, maar je kunt je gasten ook juist onderdeel maken van de hele middag. Eerst de ceremonie, en daarna een lekker dansfeestje met goede borrels, hapjes en muziek. Deze bruiloft bij Slot Doddendael is daar een goed voorbeeld van en maakte mij helemaal enthousiast voor een thé dansant.

Voordelen van een dansfeest in de middag

  • Wanneer je veel genodigden zou willen uitnodigen bij de trouw ceremonie, is het erg leuk om aansluitend het feest te houden. Je betrekt dan gelijk een hele grote groep volledig bij de bruiloft, zonder dat je voor iedereen een diner hoeft te regelen.
  • Het diner kun je heel klein en intiem houden, met alleen je meest dichtbij staande gasten.
  • Je kunt na het middag-feest uitgebreid dineren zonder te hoeven letten op de tijd.
  • Je bent minder brak de dag erna, omdat je diner hoogstwaarschijnlijk maximaal tot een uurtje of 22:30u duurt, zelfs wanneer je heel rustig en lang tafelt.

Eventuele nadelen van een dansfeest in de middag? Wanneer je pas vrij durft te dansen wanneer het donker is en je genoeg hebt gedronken, is in de middag losgaan misschien wat vroeg. Heb je hier geen problemen mee? Dan zijn er geen nadelen!

bruiloft-slot-doddendael-bruidsfotografie-nijmegen-051
bruiloft-slot-doddendael-bruidsfotografie-nijmegen-041

Leuke styling ideetjes voor een Thé Dansant

1. Engelse sferen met bordjes en servies

Om je feestje in de stijl van de oud-Engelse adel te laten zijn, kun je bijvoorbeeld kiezen voor een bloemen thema in de styling. Een tikje truttig met een knipoog; wanneer je dit combineert met hippe muziek en goede speciaalbiertjes is het juist een toffe combinatie.

2. Candy wall

Laat de gasten zelf wat lekkers pakken bij een candy wall, oftewel een snoepmuur. Een candy wall ziet er super leuk uit, is heerlijk en past heel goed bij een Thé Dansant. Kies bijvoorbeeld voor een donut wall of een uitdeel bord met snoepzakjes. Dit laatste is overigens ook ontzettend leuk wanneer er veel kinderen op de bruiloft zijn… die zullen een candy wall zeker waarderen ;)

3. Fotobooth

Altijd leuk is een fotobooth, en vooral met al die leuke fotobooth props. En om in de Engelse stijl te blijven: ga eens naar de lokale kringloopwinkel en zoek zoveel mogelijk props die passen bij Engelse sferen. Grote hoeden in allerlei kleuren, plaksnorren en brilletjes ;)

Ook leuk: Diner Dansant, oftwel Dine & Dance

Een diner dansant heeft mede door corona weer een opmars gemaakt. Perfect voor tijdens een diner met meerdere gangen. En ook leuk wanneer je maar een klein, intiem gezelschap hebt maar wel een echt feestje wil vieren. Tussen de gangen door wordt het volume van de muziek omhoog gedraaid en is er ruimte om te dansen. Dit wordt ook al in bepaalde clubs gedaan, maar ook een heel leuk idee voor een bruiloft!