kind-slecht-slapen-heel-veel-tips

Slaapt je kind slecht? Heel veel tips voor betere nachten!

Kindje slecht slapen

Onze beide kinderen hebben nogal wat moeite (gehad) met slecht slapen. Onze oudste sliep dramatisch tot twee jaar. Bij onze jongste begon het slechte slapen met ongeveer één jaar en nu ze 3,5 is hebben wij nog steeds met regelmaat zeer slechte nachten. Afgelopen week vroeg ik tips op instagram, omdat ik tijdens de zoveelste nacht zonder genoeg slaap met mijn handen in het haar zat. De volgende ochtend kreeg ik zó veel tips en vooral ook zoveel herkenning! Er zijn zoveel ouders die hiermee worstelen en het is heel fijn om te beseffen dat je er niet alleen in staat.

Doordat ik zoveel goede tips heb gekregen, bedacht ik me dat deze informatie ook waardevol kan zijn voor andere ouders. Want wie weet heb je het geluk met een goede slaper, maar de meeste kinderen maken toch wel een periode door van slecht slapen.

Een slaapcoach inschakelen

Na 7,5 jaar moederschap heb ik één opvoedadvies dat ik je graag wil meegeven: schakel hulp in wanneer je voelt dat je het nodig hebt. Ik heb dit met de slaapproblemen veel te lang uitgesteld en dat is echt zonde. Wie weet had ik al veel langer goed geslapen wanneer ik eerder een slaapcoach had ingeschakeld. In mijn zoektocht naar een goede slaapcoach werden er een aantal namen vaak genoemd, en deze deel ik graag met je!

De beste slaapcoaches

Een aantal van de beste slaapcoaches op een rij, getipt door moeders die hier goede ervaringen mee hebben:

Boeken over slaap bij kinderen

De boeken van Susanne Willekes werden veruit het meest aan mij getipt. Haar bekendste boek gaat specifiek voor het doorslapen van een baby 0-12 maanden. Deze zou iedere aankomende ouder in de kast moeten hebben staan, want dit gaat je zoveel handvatten geven in het eerste jaar van je baby. Heb je juist een dreumes of peuter (zoals ik ;)) die niet doorslaapt? Dan heeft ze net een nieuw boek uitgebracht: Slaap! Hoe je kind van 1-4 jaar doorslaapt.

Overige tips voor kinderen goed laten slapen

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken werd meerdere keren genoemd. Een verzwaringsdeken helpt een kind om beter te slapen en prikkels op de juiste manier te verwerken. Het helpt het kind sneller in slaap te vallen, vaster en dieper te slapen en stress en angst te verminderen. Daardoor zou een kind een betere algehele nachtrust krijgen, en jij als ouder dus ook. is meestal 10% van het lichaamsgewicht, maar bij kinderen mag dit 10-25% zijn van het lichaamsgewicht (onder de twee jaar wordt een verzwaringsdeken afgeraden). De test of een verzwaringsdeken veilig is, is of ze de deken zelf van zich af kunnen trekken. Ik heb dus zelf deze kinderverzwaringsdeken van 2,5 kilo gekocht voor ons dochtertje van 3,5 jaar. Dit gewicht is dus perfect voor een peuter.

Knuffel met lichtje

Een klein lichtje in de slaapkamer kan helpen om het kind een rustig beeld te geven van waar hij/zij is als het wakker wordt. Deze Zazu knuffel met lichtje en slaapmuziek kan een perfect vriendje zijn voor je kind in bed. Ook een Moonie slaapknuffel is super zacht en heeft vijf verschillende standen van rustgevend licht. De knuffels hebben natuurlijke, kalmerende geluiden die een rustige slaap bij baby’s en kindjes bevorderen. Deze knuffels zijn dan ook een heel leuk kraamcadeau voor een pasgeboren baby.

moonie-knuffel-lampje-geluid-kidsdeco
Moonie knuffel met rustgevende geluiden en een lampje

Witte ruis machine

Toen onze oudste nog een baby was, sliep hij perfect op white noise. Een witte ruis machine is dus een hele fijne om je baby te laten kalmeren en rustig te laten slapen. Ook kinderen en volwassenen slapen hier over het algemeen goed op trouwens.

Leave a Comment