kind-slecht-slapen-heel-veel-tips

Slaapt je kind slecht? Tips voor betere nachten!

Kindje slecht slapen

Onze beide kinderen hebben meerdere periodes van slecht slapen meegemaakt. Als geen ander weet ik hoe heftig het is om constant te weinig slaap te kunnen krijgen en daardoor altijd alert en licht te slapen. Tijdens het dieptepunt van slecht slapen met ons tweede kindje vroeg ik tips op instagram, omdat ik tijdens de zoveelste nacht zonder genoeg slaap met mijn handen in het haar zat. De volgende ochtend kreeg ik zó veel tips en vooral ook zoveel herkenning! Er zijn zoveel ouders die hiermee worstelen en het is heel fijn om te beseffen dat je er niet alleen in staat.

Doordat ik zoveel goede tips heb gekregen, bedacht ik me dat deze informatie ook waardevol kan zijn voor andere ouders. Want wie weet heb je het geluk met een goede slaper, maar de meeste kinderen maken toch wel een periode door van slecht slapen.

Een slaapcoach inschakelen

Na 7,5 jaar moederschap heb ik één opvoedadvies dat ik je graag wil meegeven: schakel hulp in wanneer je voelt dat je het nodig hebt. Ik heb dit met de slaapproblemen veel te lang uitgesteld en dat is echt zonde. Wie weet had ik al veel langer goed geslapen wanneer ik eerder een slaapcoach had ingeschakeld. In mijn zoektocht naar een goede slaapcoach werden er een aantal namen vaak genoemd, en deze deel ik graag met je!

De beste slaapcoaches

Een aantal van de beste slaapcoaches op een rij, getipt door moeders die hier goede ervaringen mee hebben:

De oplossing voor het slechte slapen bij ons

Een paar weken na het dieptepunt met slecht slapen gingen wij op vakantie. Ik was erg zenuwachtig, want tijdens deze reis zouden we soms met z’n viertjes op één kamer moeten slapen, en in ieder geval zouden beide kinderen een kamer moeten delen. En wanneer we allemaal slecht slapen tijdens een vakantie, is het lastig om een leuke vakantie te hebben ;) Maar wat bleek? Op vakantie sliep onze dochter perfect! Na de vakantie werd het weer iets onrustiger. En op de volgende vakantie? Sliep ze weer perfect!

Voor haar was het aantal prikkels, omgeving geen punt. Wél is het voor haar ontzettend belangrijk dat we als gezin bij elkaar zijn en de aandacht voor en met elkaar hebben. Het alledaagse leven met ritme waar we allemaal iedere keer op een andere plek zijn, gaf haar dus onrust. Op zich niet heel veel aan te doen, want werk, school, sporten hoort er nu eenmaal bij, maar het heeft me wel inzicht gegeven in dat ze graag samen wil zijn en dan vooral veel dingen wil ondernemen. En dat dit daarna een positief effect heeft op het slapen.

Boeken over slaap bij kinderen

De boeken van Susanne Willekes werden veruit het meest aan mij getipt. Haar bekendste boek gaat specifiek voor het doorslapen van een baby 0-12 maanden. Deze zou iedere aankomende ouder in de kast moeten hebben staan, want dit gaat je zoveel handvatten geven in het eerste jaar van je baby. Heb je juist een dreumes of peuter (zoals ik ;)) die niet doorslaapt? Dan heeft ze net een nieuw boek uitgebracht: Slaap! Hoe je kind van 1-4 jaar doorslaapt.

Overige tips voor kinderen goed laten slapen

Verzwaringsdeken

Een verzwaringsdeken werd door meerdere moeders aan mij getipt. Een verzwaringsdeken helpt een kind om beter te slapen en prikkels op de juiste manier te verwerken. Het helpt het kind sneller in slaap te vallen, vaster en dieper te slapen en stress en angst te verminderen. Daardoor zou een kind een betere algehele nachtrust krijgen, en jij als ouder dus ook. is meestal 10% van het lichaamsgewicht, maar bij kinderen mag dit 10-25% zijn van het lichaamsgewicht (onder de twee jaar wordt een verzwaringsdeken afgeraden). De test of een verzwaringsdeken veilig is, is of ze de deken zelf van zich af kunnen trekken. Ik heb dus zelf deze kinderverzwaringsdeken van 2,5 kilo gekocht voor ons dochtertje van 3,5 jaar. Dit gewicht is dus perfect voor een peuter. Ik heb meerdere mensen gesproken die zweren bij een verzwaringsdeken, maar voor ons werkte dit niet want vond mijn dochter er iedere keer weer bovenop, dus ging deze weer retour… maar mijn ervaring hoeft niet die van jou te zijn ;)

Knuffel met lichtje

Een klein lichtje in de slaapkamer kan helpen om het kind een rustig beeld te geven van waar hij/zij is als het wakker wordt. Deze Zazu knuffel met lichtje en slaapmuziek kan een perfect vriendje zijn voor je kind in bed. Ook een Moonie slaapknuffel is super zacht en heeft vijf verschillende standen van rustgevend licht. De knuffels hebben natuurlijke, kalmerende geluiden die een rustige slaap bij baby’s en kindjes bevorderen. Deze knuffels zijn dan ook een heel leuk kraamcadeau voor een pasgeboren baby. Een klein led nachtlampje kan ook al rust en geborgenheid geven in de slaapkamer.

moonie-knuffel-lampje-geluid-kidsdeco
Moonie knuffel met rustgevende geluiden en een lampje

Witte ruis machine

Toen onze oudste nog een baby was, sliep hij perfect op white noise. Een witte ruis machine is dus een hele fijne om je baby te laten kalmeren en rustig te laten slapen. Ook kinderen en volwassenen slapen hier over het algemeen goed op trouwens. Sommige babyfoons hebben ook een witte ruis functie, en je kunt ook via Spotify of Youtube iets van witte ruis aanzetten op een telefoon of tablet.