Geplande Keizersnede Fotografie

Dit was één van de eerdere geplande keizersnedes die ik mocht fotograferen. Een geplande keizersnede wordt uitgevoerd wanneer het medisch niet mogelijk is om natuurlijk te bevallen. Maar ook wanneer er te grote risico’s bij een natuurlijke bevalling komen kijken, of is het de keuze van de moeder na een heftige eerste bevalling die uiteindelijk is uitgelopen in een spoedkeizersnede. Bij een geplande keizersnede gaat alles rustig in zijn werk, en mag de moeder de baby direct na de ‘check’ op de borst bij zich houden. Er wordt zoveel mogelijk het natuurlijke proces nagebootst.

LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer Gentle Sectio

Dit keer was ik als geboortefotograaf in het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer. Ondanks dat ik zelf uit Utrecht kom ben ik toevallig al meerdere keren in dit ziekenhuis geweest voor geboortefotografie. Heel fijn hoe het personeel mij de mogelijkheid gaf om de geboorte te fotograferen, op een onopvallende en intieme manier. Voor de ouders is geboortefotografie zo van belang. Juist ook bij een geplande keizersnede waar je als moeder toch een ruggenprik hebt gehad en zelf minder ‘in charge’ bent.

Ontmoeting met grote broer

Nadat de mama met het kindje op de kamer terug was, mocht de grote broer zijn zusje ontmoeten. Dit vind ik persoonlijk echt fantastische foto’s omdat ik uit eigen ervaring weet hoe je moederhart uit elkaar spat op dat moment. Mocht je uiteindelijk geboortefotografie toch te spannend of te intiem vinden, dan is de eerste ontmoeting tussen een ouder kindje en het pasgeboren baby’tje ook echt de moeite waard om te laten vastleggen. En anders is ook newbornshoot ook een mooie manier om de prille maar ook bijzondere band tussen de kindjes vast te leggen.

Ook interesse in geboortefotografie?

Ik fotografeer een beperkt aantal geboortes per jaar. Zowel spontane geboortefotografie als een geboorte door middel van inleiding en een geplande keizersnede heb ik al vaak gefotografeerd. Normaal gesproken werk ik in de omgeving Utrecht met een straal van maximaal 45 autominuten rijden. Inmiddels heb ik toevallig al meerdere keren een geboorte gefotografeerd in Zoetermeer, zelfs spontane geboortes. Terwijl dit op het randje ligt van haalbaarheid met betrekking tot de afstand van Utrecht, was ik iedere keer nog op tijd. Een geplande keizersnede is overigens een stuk beter te plannen en fotografeer ik in principe door heel Nederland. Daar word je immers ingepland (meestal in week 39) en is er maar een kleine kans dat er last minute nog totaal iets verandert.