Geplande Keizersnede Fotografie

Dit was één van de eerste geplande keizersnedes die ik mocht fotograferen. Nu jaren na dato, nog steeds één van mijn favoriete geboorte reportages. Een geplande keizersnede wordt uitgevoerd wanneer het medisch niet mogelijk is om natuurlijk te bevallen. Of wanneer er te grote risico’s bij een natuurlijke bevalling komen kijken. Ook is het soms de bewuste keuze van de moeder na een heftige eerste bevalling die uiteindelijk bijvoorbeeld is uitgelopen in een spoedkeizersnede. Bij een geplande keizersnede gaat alles rustig in zijn werk, en mag de moeder de baby direct na controle van de baby op de borst bij zich houden.

LangeLand Ziekenhuis Zoetermeer Gentle Sectio

Dit keer was ik als geboortefotograaf in het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer. Ondanks dat ik zelf uit Utrecht kom ben ik toevallig al meerdere keren in dit ziekenhuis geweest voor geboortefotografie. Heel fijn hoe het personeel mij de mogelijkheid gaf om de geboorte te fotograferen, op een onopvallende en intieme manier. Voor de ouders is geboortefotografie zo van belang. Juist ook bij een geplande keizersnede waar je als moeder toch een ruggenprik hebt gehad en zelf minder ‘in charge’ bent. Bij een gentle sectio wordt zoveel mogelijk het natuurlijke proces nagebootst. Er is veel aandacht voor de band tussen moeder en kind en de beleving van de ouders.

Ontmoeting tussen grote broer en baby

Nadat de mama met het kindje op de kamer terug was, mocht de grote broer zijn zusje ontmoeten. Dit vind ik persoonlijk echt fantastische foto’s omdat ik uit eigen ervaring weet hoe je moederhart uit elkaar spat op dat moment. Mocht je geboortefotografie toch te spannend of te intiem vinden, dan kun je ook de eerste ontmoeting laten vastleggen. De eerste ontmoeting tussen een ouder kindje en het pasgeboren baby’tje vond ik zelf naast het daadwerkelijke moment van geboorte, absoluut het hoogtepunt. Ook een newbornshoot is een mooie manier om de prille maar ook bijzondere band tussen de kindjes vast te leggen.

Ook interesse in geboortefotografie?

Ik fotografeer een beperkt aantal geboortes per jaar. Zowel spontane geboortefotografie als een geboorte door middel van inleiding en een geplande keizersnede heb ik al vaak gefotografeerd. Normaal gesproken werk ik in de omgeving Utrecht met een straal van maximaal 30 á 45 autominuten rijden. Inmiddels heb ik toevallig al meerdere keren een geboorte gefotografeerd in het Langeland Ziekenhuis in Zoetermeer, zelfs spontane geboortes. Terwijl dit op het randje ligt van haalbaarheid met betrekking tot de afstand van Utrecht, was ik iedere keer nog op tijd. Een geplande keizersnede is overigens een stuk beter te plannen en fotografeer ik in principe door heel Nederland. Daar word je immers ingepland (meestal in week 39) en is er maar een kleine kans dat er last minute nog totaal iets verandert.