Moeder-geassisteerde-keizersnede-diakonessen-ziekenhuis-utrecht-fotografie-geboortefotograaf-Oh-Beautiful-World-11

Moeder geassisteerde keizersnede gefotografeerd!

Moeder geassisteerde keizersnede: wat is het?

Een moeder geassisteerde keizersnede is een geplande keizersnede, maar mag jij als moeder zélf het kindje aanpakken wanneer het hoofdje geboren is. Bij een moeder geassisteerde keizersnede, pakt de moeder dus het kindje aan en legt het zelf op haar borst. Wanneer de moeder dit spannend vindt of het op het moment toch niet lukt, staat de gynaecoloog altijd klaar om te helpen. Ik mocht in overleg met gynaecoloog Koen Deurloo in het Diakonessenhuis Utrecht deze moeder geassisteerde keizersnede fotograferen en wat was dat een mooie ervaring! Ik zou een moeder geassisteerde keizersnede én het laten vastleggen hiervan echt iedere moeder die voor een keizersnede kiest aanraden!

De voordelen van een moeder geassisteerde keizersnede

Er zijn meerdere redenen waarom een vrouw voor een geplande keizersnede kiest of zelfs moet kiezen. Met een moeder geassisteerde keizersnede kan je als moeder een beetje het gevoel van een natuurlijke bevalling ervaren. Je bent je veel meer bewust van het moment dat het kindje geboren wordt en je zal misschien meer controle ervaren. Ook kan een fijne keizersnede ervaring zoals een moeder geassisteerde keizersnede, soms helpen bij het verwerken van een eerdere bevallingservaring. Wat ook een voordeel is, dat je direct huid-op-huidcontact kunt hebben met je baby. Uiteraard wordt je kindje nog wel even nagekeken volgens protocol, maar ook dan wordt je baby zo snel mogelijk weer bij je terug gelegd.

Moeder geassisteerde keizersnede vs reguliere keizersnede

Bij een moeder geassisteerde keizersnede wordt uiterst steriel gewerkt. De moeder krijgt dan ook lange, steriele handschoenen aan voordat de keizersnede begint. Vooraf en tijdens de keizersnede worden er ook duidelijk instructies gegeven door de gynaecoloog. Ook jij als moeder hebt inspraak op het moment van bevallen: als het toch te spannend is of je wil het last minute op de ‘gewone’ manier, dan kan dat op het moment zelf nog aangepast worden. De gynaecoloog heeft in principe hands off, maar kan altijd bijspringen wanneer je dat fijn vindt of wanneer het nodig is. De moeder geassisteerde keizersnede is daarom dus net zo veilig als een reguliere geplande keizersnede die momenteel in de meeste ziekenhuizen wordt aangeboden.

Het grootste verschil tussen een moeder geassisteerde keizersnede en een reguliere geplande keizersnede is dus dat je zelf je kindje mag aanpakken. Ook bij een reguliere geplande keizersnede wordt er in de meeste ziekenhuizen tegenwoordig zoveel mogelijk op gefocust om het kindje zoveel mogelijk bij de moeder te laten zijn na de geboorte, wat een hele fijne en mooie ontwikkeling is.

Moeder-geassisteerde-keizersnede-diakonessen-ziekenhuis-utrecht-fotografie-geboortefotograaf-handschoenen-steriel-Oh-Beautiful-World-1

Geboortefotografie keizersnede

De meeste ziekenhuizen zijn tegenwoordig gelukkig akkoord dat een geboortefotograaf erbij is om de keizersnede vast te leggen. Misschien twijfel je nog of je de geboorte van je kindje zou willen vastleggen, maar ik zou het zowel als moeder als geboortefotograaf van harte aanraden. Wanneer je een keizersnede zou willen laten fotograferen: check dit van tevoren wel goed met je eigen gynaecoloog en geef op tijd aan als je dit graag zou willen. Voor mij als geboortefotograaf is iedere geboorte op zijn eigen manier weer bijzonder. Van een natuurlijke badbevalling in het geboortehuis, tot spoed- of een geplande keizersnede of in dit geval dus een moeder geassisteerde keizersnede: het gaat om de geboorte van een kindje en dat blijft iedere keer weer onwijs intens en bijzonder. Heb je ook interesse in het laten vastleggen van de geboorte van je kindje? Neem gerust vrijblijvend contact met mij op!