moederschap-inspirerende-boeken-opvoedboeken-om-een-leuke-ouder-te-zijn

Inspirerende boeken over moederschap

Opvoedboeken om een leuke ouder te zijn (of te worden) ;)

Het moederschap kan soms aanvoelen als een rollercoaster. Hoe zorg je dat je kinderen goed terecht komen? Hoe weet je of je het goed doet? Hoe vind je ook nog tijd voor jezelf als eigen persoon? Het is niet gek dat dit soms wat overweldigend aanvoelt. Het kan geen kwaad om je soms even wat meer in te lezen in hoe je dingen kunt aanpakken of hoe je jezelf niet voorbij loopt. Ik heb een aantal boeken voor je op een rijtje gezet. Deels zou je deze boeken kunnen scharen onder ‘opvoedboeken’, maar dit vind ik ergens ook weer een stomme term. Want ouderschap is zoveel meer dan opvoeden. Hoe zie je je kind en hoe maak je je kind gelukkig? En hoe blijf je zelf een gelukkig persoon? Dit is zoveel omvattender dan puur opvoeden. Wie weet kan ik je inspireren om jezelf één van deze boeken te gunnen. Het is fijn om grip te hebben op je thuissituatie en het beste uit jezelf te halen. Als vrouw, en als moeder.

opvoeden-moederschap-ouderschap-boeken-tips
moederschap-opvoedboeken-tips-om-een-goede-ouder-voor-je-kind-te-zijn-en-lief-voor-jezelf

1. De boeken van Hedvig Montgomery

Inmiddels heeft Hedvig Montgomery al drie boeken geschreven over het ouderschap. Vragen als ‘hoe krijg je een gelukkig kind?’ ‘hoe voed je zelfvertrouwen?’ hoe bereid je een kind voor op de verdrietige dingen in het leven?’ En ‘wat is het allerbelangrijkste wat je als ouder kunt doen tijdens het opgroeien van je kind?’ worden behandeld in dit boek en ik denk dat dit voor élke ouder goed is om te lezen. Hieronder haar basisboek in opvoeden en eentje specifiek op peuters en kleuters, aangezien dan voor velen de meest lastige periode van het opvoeden aanbreekt ;)

2. Florine Duif – Moeder genoeg

Trouw blijven aan jezelf tijdens het moederschap, dat kan soms lastig lijken wanneer je net moeder bent geworden. De druk die vrouwen zichzelf opleggen is hoog en wordt nog hoger als we moeder worden; we moeten leuk zijn met de kinderen, tijd hebben voor onze partner, een fijn sociaal leven hebben en carrière maken. Maar, hoe zit het met je eigen geluk en kun je nog wel genieten? Dit boek stipt het moederschap verweven op alle vlakken van je leven: werk, vriendschappen, je relatie, maar ook het zorgen voor jezelf en je (financiële) gezondheid. Kies wat jij belangrijk vindt, leer om hulp vragen en neem je eigen vrijheid terug. Ik had zelf gewild dat ik dit boek had gelezen in het eerste jaar van mijn moederschap – het had voor mezelf de lat wat lager gelegd. Ook leuk: een journal voor erbij om alles voor jezelf op een rij te zetten en ruimte te krijgen in je hoofd.

3. Adele Faber – How2Talk2Kids

Hoe communiceer je op een positieve manier met je kind en zorg je hierdoor voor een betere sfeer in huis? Door de communicatievaardigheden die je leert zal ook bijdragen aan meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld bij kinderen. Een nuchter en praktisch boek waar je echt iets aan hebt!

4. Philippa Perry – Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen

In super interessante, verfrissende boek staat alles wat er in de opvoeding van een kind echt toe doet. Geen praktische tips over slapen, eten, goede manieren of huiswerk, maar helder advies over de essentie van het ouderschap. Op basis van haar rijke ervaring als therapeut, haar wetenschappelijke inzichten en haar persoonlijke ervaringen als ouder, behandelt Philippa Perry de grote vragen van de ouder-kindrelatie, van baby tot tienerjaren. ‘Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen’ is een boek vol liefdevol advies over het maken van fouten en het onder ogen zien daarvan – waardoor je ‘opvoeding’ uiteindelijk goed zal komen.

5. Franke van Hoeven – Ik denk dat ik het wel kan

Een super leuk nuchter boek voor ‘nieuwe’ moeders. Ik denk dat ik het wel helpt je als moeder het eerste jaar met je baby relaxter door te komen. Dit boek bevat alles wat niemand je van tevoren vertelt, maar wél graag wil weten. Hoe blijf je als moeder goed voor jezelf zorgen zodra je een baby krijgt? Franka beschrijft op geestige en eerlijke wijze het boek dat ze zelf graag had gelezen toen ze net moeder werd.

Leave a Comment