help-mijn-kind-wil-niet-op-de-foto-kinderfotografie-fotoshoot-3

Help! Mijn kind wil niet op de foto!

Wanneer je kind niet op de foto wil

Een vraag die regelmatig terugkomt wanneer mensen graag een fotoshoot willen boeken, maar het spannend vinden omdat ze niet weten of hun kind wel gaat mee werken:

,,Maar wat nu als mijn kind niet leuk doet? Mijn kind wil nooit op de foto!”

Ook bij mijn cursus kinderfotografie voor ouders is dit soms een argument dat ouders tegenhoudt om de cursus te gaan volgen. En dat snap ik; wanneer je kind iedere keer geirriteerd is wanneer je een foto maakt, of iedere keer bewust de andere kant op kijkt kan het frustrerend zijn om leuke foto’s te maken.

Mijn tips als kinderfotograaf bij een fotoshoot

Probeer zelf relaxed en geduldig te blijven als ouder

Het allereerste wat ik ouders tijdens een fotoshoot mee geef is: probeer relaxed te blijven tijdens de shoot en niet te veel te stressen. Wanneer je zelf als ouder geïrriteerd raakt omdat je kind niet op de foto wil, voelt je kind dat en zal dan nóg nukkiger doen. Aan het begin van de fotoshoot vraag ik dan ook aan de ouders of ze mij niet ‘de fotograaf’ of ‘die mevrouw’ willen noemen, maar gewoon Hanneke. Dit helpt al enorm. Daarnaast vraag ik of ze niet willen forceren of boos willen worden op hun kinderen wanneer ze niet precies doen wat ik vraag. Want weet je? Het leukste van kinderen is dat ze zo uniek zijn en nog niet altijd precies doen wat sociaal wenselijk is. En dat betekent ook dat ze een eigen mening hebben of een eigen draai aan een opdrachtje geven. Door het geduld en de relaxte houding van de ouders en mijzelf voelt het kind minder druk om perfect mee te moeten doen en krijg je juist mooie unieke en ontspannen foto’s.

Laat je kind lekker spelen

Aan het begin van de fotoshoot vertel ik niet aan de kinderen dat we een fotoshoot gaan doen en of ze willen luisteren. Maar ik vertel dat ze lekker gaan spelen, stoeien en knuffelen met papa en/of mama en dat ik daar dan foto’s van maak. Dat we vooral heel veel lol gaan maken. Dit haalt direct de druk van een fotoshoot af en geeft kinderen ook de ruimte om lekker zichzelf te zijn.

Mijn tips als moeder én als kinderfotograaf

Heel toevallig heb ik zelf ook kinderen die het liefst bewust niet meewerken wanneer ik een concreet voorstel doe voor een foto. Daarom ben ik zeer goed geworden in spontane foto’s te maken van mijn kinderen. Hierdoor heb ik zelf een hele mooie serie foto’s van hun kindertijd, wat mij heel dierbaar is. Maar gebruik ik uiteraard ook alle fotografie trucjes voor spontane foto’s van mijn kinderen in mijn professionele fotoshoots.

Leg het dagelijks leven vast, zonder te forceren

De makkelijkste manier om je kind spontaan op de foto te zetten, is tijdens het dagelijks leven. Leg niet de nadruk op het moment dat je foto’s wil maken, maar maak foto’s tussendoor van de gewone momenten. Grote kans dat er dan heel wat momenten zijn waarop je kind amper doorheeft dat er foto’s worden gemaakt. Probeer tijdens het fotograferen ook niet te veel van je kind te vragen, dan forceer je het moment en raakt je kind misschien geïrriteerd. Daarnaast; probeer niet de hele dag met je telefoon in je hand foto’s te maken, maar wees ook daadwerkelijk als ouder aanwezig, in plaats van alleen als fotograaf. Je kind voelt wanneer je oprechte aandacht hebt en tijd neemt en wanneer niet.

Respecteer de grens van je kind

Wanneer je kind aangeeft dat hij/zij écht niet op de foto wil, heeft je kind daar waarschijnlijk een valide reden voor. Misschien irriteert je kind zich aan dat je altijd met je mobiel in je hand zit foto’s te maken. Of voelt je kind zich op het moment van de foto niet lekker of kwetsbaar en is het daardoor geen goed moment voor een foto. Wanneer je merkt dat je kind écht niet wil, respecteer dat dan en probeer het op een ander moment nog eens.


In één klik je foto zwart-wit bewerkt!

Verander in één klik je telefoonkiekje naar een prachtige zwart wit foto!

  • directe download in je mail
  • inclusief gratis, duidelijke handleiding om de presets toe te passen    
  • drie varianten van de preset waardoor er altijd eentje bij je foto past
  • levenslang te gebruiken op zoveel foto’s als je wilt
  • nú voor een introductieprijs van maar €9!