Geboortefotografie

Geboortefotografie roept verschillende reacties op. De één vindt het fantastisch om deze bijzondere gebeurtenis vastgelegd te hebben en een ander moet er niet aan denken. Ik denk ook dat veel mensen zich er geen goede voorstelling bij kunnen maken. Wanneer je zelf in verwachting bent, is geboortefotografie misschien wel iets wat je overweegt. In dit artikel geef ik graag antwoord op een aantal vragen die me regelmatig worden gesteld of waar ik me van kan voorstellen dat je die denkt ;) Let’s go!

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-012

Is geboortefotografie niet heel bloederig of vies?


Dit is volgens mij het eerste waar iedereen aan denkt! Wanneer ik vertel dat ik ook geboortefotografie doe wordt er vaak niet bijzonder gereageerd, tot ze opeens beseffen dat het niet om een pasgeboren baby gaat maar fotografie van letterlijk de geboorte zelf is. En ja, een geboorte is rauw, en gaat gepaard met pijn, moeite en bloed, maar ook met ontzettend veel kracht en liefde. Tijdens mijn geboortefotografie focus ik voornamelijk op dit laatste. Ik wil dat je later de oerkracht van de vrouw terug kan zien in de foto’s, de liefde van de partner voor de vrouw en de onbeschrijfelijke liefde van ouders voor hun kindje dat ter wereld is gekomen. Alles daar om heen is bijzaak. Mijn geboortereportages lever ik dan ook volledig in zwart wit op, omdat dan de focus puur gaat naar waar het om draait: de emoties en het kindje. Naast dat ik de foto’s in zwart wit aanlever en de focus leg op de emotie in plaats van het klinische gedeelte, probeer ik ook de hele bevalling zo subtiel mogelijk te fotograferen. Bij de weeën blijf ik op een afstandje, of fotografeer een detail van jullie handen die elkaar stevig vasthouden of een hand van je partner op je rug. Ook bij het moment supreme wanneer het kindje zich aandient zorg ik dat ik dat zo mooi en subtiel mogelijk fotografeer, met alle focus op het kindje en zonder ongemakkelijke beelden.

Geboortefotograaf-Geboortehuis-Utrecht-Diakonessen-Ziekenhuis-005Geboortefotograaf-Geboortehuis-Utrecht-Diakonessen-Ziekenhuis-011

Is het niet raar of ongemakkelijk om iemand anders dan de verloskundige en mijn partner bij mijn bevalling te hebben?


Toen ik zelf in verwachting was van mijn eerste kindje dacht ik dit dus ook. Ik had het idee dat de bevalling van ons kindje een intiem moment moest zijn; iets wat alleen wij tweeën met alleen de verloskundige samen zouden meemaken. In mijn geval liep alles anders, en kwam mijn zoontje door middel van een spoedkeizersnede in het ziekenhuis ter wereld. Dit is natuurlijk geen scenario waar je van uit wilt gaan, maar wanneer je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen, heb je nu eenmaal wel te maken met personeel dat soms ook nog wisselt. Maar het zijn allemaal professionals dus weten prima hoe ze jou zo veel mogelijk met rust moeten laten. Net als ik :) Ik ben eigenlijk niet anders dan een verloskundige, gynaecoloog of ander medisch personeel. Alleen ben ik volledig op de achtergrond aanwezig. Wanneer ik arriveer en jij zit al helemaal in je bevalling, dan hoef je me niet eens te groeten of aardig te doen – dat komt allemaal wel wanneer de klus is geklaard ;) Ik ben er puur om vast te leggen en regisseer niets zodat jullie zo goed als niet doorhebben dat ik er ben.

Moet ik nog rekening houden met kleding of licht als ik de geboorte van mijn kindje wil laten fotograferen?


Uiteraard is het voor mij fijn als er wat meer licht is tijdens het fotograferen. Maar ervaring wijst uit dat vrouwen graag bevallen in een donkere kamer ;) Dus nee! Je hoeft geen rekening te houden met mij – jij moet bevallen en het is belangrijkst dat jij dat doet op de manier waarop jij wilt. Mijn apparatuur kan het holst van de nacht aan en dat is dus helemaal geen probleem. Het is dus het belangrijkste dat je een zo fijn mogelijke omgeving creëert voor jezelf om te bevallen – ik werk daar wel mee. Voor tijdens de bevalling is het vooral belangrijk om te dragen waar jij je het fijnst in voelt. Ik fotografeer altijd zo subtiel mogelijk dus maak je vooral geen zorgen om hoe je er bij loopt.

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-017


Kun je er ook bij zijn als ik ‘s nachts beval?

Natuurlijk! Zoals ik al eerder zei, vrouwen bevallen graag in een donkere kamer en het is al een aantal keren gebeurd dat ik in het holst van de nacht naar het ziekenhuis ben gegaan. Vanaf 38 weken zet ik mijn telefoon ‘s nachts aan zodat jullie mij kunnen bereiken wanneer de bevalling is begonnen. Mijn tas met camera’s staat altijd klaar – ready to go. Ik kan dan meestal binnen zestig á negentig minuten in het ziekenhuis of bij jullie thuis zijn – mits je in Utrecht of omgeving woont. Het Diakonessenhuis (en dus ook het geboortehuis Utrecht), het UMC en het WKZ zijn allemaal maar 15 á 25 minuten bij mij vandaan.

Wat als mijn bevalling een keizersnede wordt?


Ik heb zowel al meerdere geplande keizersnedes (oftewel gentle sectio) gefotografeerd, als ook wel eens een spoedkeizersnede. Het is helemaal afhankelijk van het ziekenhuis en de dienstdoende gynaecoloog en anesthesist of het wordt goedgekeurd dat ik mee mag naar de OK. Het is altijd wel verstandig om in je geboorteplan op te nemen dat je een geboortefotograaf hebt en dat je ook een keizersnede – mocht het zo lopen – heel graag vastgelegd zou willen hebben. Wel is de gezondheid van jou en je kindje altijd het allerbelangrijkste! Indien er écht spoed is gaat dat altijd voor en staat de fotografie op de tweede plaats.

Fotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.com

Wat als je door omstandigheden toch niet bij de bevalling kunt zijn? Stel dat mijn bevalling heel snel gaat?


Ik word graag zoveel mogelijk op de hoogte gehouden van het moment dat het begint te rommelen. Helemaal aan het begin mag je me dan appen of sms-en, puur zodat ik weet dat het waarschijnlijk ergens in de komende 24 uur echt gaat beginnen. Liever een keer vals alarm dan te laat zijn! Wanneer jullie de verloskundige hebben gebeld en de ontsluiting rond de 4cm is kunnen jullie mij bellen. Dat is vaak ook het moment dat je besluit naar het ziekenhuis of geboortehuis te gaan wanneer je niet thuis wilt bevallen. Maar ook hier geldt weer liever te vroeg en moeten wachten dan te laat zijn. Wanneer er lange tijd weeën zijn fotografeer ik uiteraard niet de volledige tijd, maar wacht ik ook deels in de gang of in de personeelskamer met de verloskundige. Mochten jullie mij nou wel op de hoogte hebben gehouden en op tijd hebben gebeld, maar red ik het niet door omstandigheden (traffic jam / autopech / ziekte – I am human) om er op tijd te zijn óf ben jij een superwoman die binnen anderhalf uur bevalt? Dan kom ik natuurlijk alsnog om de eerste momenten vast te leggen. Mocht ik op de één of andere manier verhinderd zijn dan heb ik een groot netwerk van fotografen waar ik vaak wel iemand kan op trommelen. Dit is uiteraard in overleg met jullie. En ik raad sowieso ook aan om alsnog een camera in de ziekenhuis tas te stoppen, omdat je nooit helemaal zeker weet hoe het loopt. Gelukkig heb ik nog nooit een geboorte hoeven missen en ben altijd ruim op tijd geweest en ben van plan dat zo te houden! :)

Komen mijn foto’s op je website?


Ik word (natuurlijk) altijd heel blij als ik foto’s van een geboorte mag delen. Maar ik vind het nog belangrijker dat je je op je gemak voelt bij mij en mij vertrouwt dat ik niets deel zonder jouw toestemming. Na oplevering van de foto’s vraag ik vaak of ik eventueel wat mag delen (dit is overigens altijd zonder namen of details over de bevalling), maar ik push je hier niet in. Wil je helemaal geen beelden online? Geen probleem – ik fotografeer alsnog met heel veel liefde de geboorte van jouw kindje. ♡

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-013

Ik woon niet in Utrecht, kan ik dan alsnog jou als geboortefotograaf inhuren?


Voor geboortefotografie van een spontane bevalling heb ik sterk de voorkeur voor Utrecht of de directe omgeving van Utrecht met maximaal 30 á 45 minuten rijden. Locaties zoals Amersfoort en Amsterdam vallen dus ook nog binnen mijn regio. Dit is puur vanwege dat ik er niet te lang over wil doen om in het ziekenhuis of bij jou thuis te zijn. Hoe dichter bij Utrecht je woont, hoe groter de kans is dat ik niets mis en er snel bij kan zijn. Meestal fotografeer ik in het Diakonessenhuis of het Geboortehuis in Utrecht maar ook een aantal andere ziekenhuizen in omgeving Utrecht en Haarlem zijn voor mij goed bekend. Geplande keizersnedes fotografeer ik overigens wel door het hele land, omdat in dit scenario maar een kleine kans is dat ik plotseling word opgeroepen.

Wat kost een geboortereportage?


Geboortefotografie is zo’n belangrijke herinnering. De foto’s kunnen je helpen met de verwerking van de bevalling, zowel wanneer de bevalling loopt zoals gehoopt maar ook wanneer het anders loopt. Geboortefoto’s zijn foto’s waar je je leven lang nog met tranen in je ogen naar gaat terugkijken.

Bij een geboortereportage is het voor mij als geboortefotograaf onzeker wanneer de geboorte begint, én hoe lang deze duurt. Daarom neem ik ook maar een beperkt aantal geboortereportages aan. Vanaf 38 weken zwangerschap sta ik al stand-by. Dit betekent dat je mij 24/7 mag bellen wanneer de bevalling is begonnen. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen brengt dit wel wat onrust in mijn eigen privé-leven met zich mee. Mijn geboortefotografie begint bij €895 voor een geplande keizersnede en €1195 voor een spontane geboorte. Hier zitten uiteraard al hoge resolutie foto’s bij in en geen verborgen kosten achteraf. Stuur me gerust een mailtje voor meer informatie en de mogelijkheden met betrekking tot een album of een combinatie van geboortefotografie en een andere shoot.

Geboortefotografie Zoetermeer - Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.com

Is het ook mogelijk om zowel een zwangerschapsshoot en/of newbornshoot als een geboortereportage te boeken?


Natuurlijk! Ik doe zowel zwangerschapsfotografie als newbornfotografie. Dit is overigens ook heel leuk als je al een kindje hebt rondlopen/kruipen. In dat geval maken we er gewoon gezinsfotografie van met een zwangerschaps- of newborn element. Wanneer je zowel een zwangerschapsshoot als newbornshoot boekt, ontvang je een korting. Ditzelfde geldt wanneer je geboortefotografie zou willen en daarbij ook een zwangerschapsshoot of newbornshoot boekt. Mail me vooral over de mogelijkheden en eventuele combinatiekorting!

zwangerschapsfotografie-zwangerschapsshoot-hei-ede-zonsondergang-2newbornshoot-gezinsfotografie-zurich-zwitserland-004newbornshoot-gezinsfotografie-zurich-zwitserland-005

Wel of geen geboortefotograaf bij je bevalling?

Twijfel je nog of je een geboortefotograaf bij je bevalling zou willen? Eerder schreef ik al eens een blog over de voor- en nadelen van een geboortefotograaf bij je bevalling. Wie weet helpt dit je in je keuze.