fotoshoot-kleding-tips-voor-het-hele-gezin-kasteel-de-haar-utrecht-familiefotografie-25

Fotoshoot kleding tips voor het hele gezin

Mijn kleding tips voor een fotoshoot!

Wanneer mensen een fotoshoot bij mij boeken, krijg ik vaak de vraag: heb je nog kleding tips voor de fotoshoot? Sommige kleding werkt mooier op de foto dan andere kleding en het is dus zeker iets om bewust rekening mee te houden. Het allerbelangrijkste is dat jullie je mooi en comfortabel voelen. Maar hieronder volgen een aantal fotoshoot kleding tips voor het allermooiste resultaat.

1. Draag waar je blij van wordt

Het allerbelangrijkste: draag kleding waar je blij van wordt! Wanneer je kleding draagt waar je je goed in voelt, straal je dit uit. En dit geldt ook bij kinderen. Wanneer een kind het liefst een joggingbroek aanheeft en zich echt niet fijn voelt in een spijkerbroek, probeer dan een joggingbroek of andere zachte broek te vinden die jij ook mooi vindt. Je wil later je kinderen herinneren zoals ze het meest op hun gemak waren, en wat bij hen paste. Dus wil je dochter alleen maar prinsessen rokjes aan of juist een spijkerbroek? Probeer met je kind mee te denken en iets te vinden waar hij/zij blij mee is, en jij ook.

Andersom geldt hetzelfde: wanneer je een jurkje aan hebt waar je voor je gevoel constant je buik in moet houden, voel je je waarschijnlijk niet vrij en comfortabel. Ga je in oude kleding waar je je niet mooi in voelt, is dat ook zonde want dat straal je uit. Jezelf fijn voelen in je kleding is heel belangrijk voor een fotoshoot. Ditzelfde geldt overigens ook voor kinderen – dat is iets wat je als ouder nog al eens kunt vergeten omdat je zelf een bepaald ‘perfect’ plaatje in je hoofd hebt.

2. Kleurenpalet

Probeer de kleding bij het hele gezin beperkt te houden tot een bepaald aantal kleuren. Een kleurenpalet kan helpen met de keuze van kleuren voor jullie kleding tijdens de fotoshoot. Probeer te gaan voor één of twee accent kleuren en vul dit aan met wat neutralere kleuren.

fotoshoot-zusjes-soesterduinen-kinderfotografie-utrecht

3. Pastelkleuren

Pastelkleuren zijn altijd goed! Doordat deze kleuren zacht zijn, reflecteren ze niet en geven in de foto ruimte voor focus op jullie. Ook iets vergrijsde tinten zijn mooi. Dus een oudroze in plaats van knalroze en salie groen in plaats van gras groen. Snap je ‘m?

4. Textuur

Met een fotoshoot als gezin wil je het liefst qua kleding een beetje bij elkaar passen. Je kunt beter een heel simpel kleurpalet kiezen met verschillende texturen dan heel veel verschillende kleuren bij elkaar. Structuur van kleding maakt de foto interessant en knus, zonder af te leiden van jullie als personen. Denk bijvoorbeeld aan een mooi grof gebreid vest of een linnen blouse.

5. Less is more

Grappig genoeg vind ik vaak voor een shoot juist simpelheid in kleding prachtig. Focus voornamelijk op een mooie stof of een mooie structuur en waar jij en je kind zich fijn in voelen. Een simpel wit jurkje kan een kind juist prachtig uit laten komen.

6. Accessoires

Accessoires zijn altijd een leuke toevoegingen, mits het bij je past. Een leuke hoed, een favoriete knuffel van je kind, een bloemenkrans of zelfs verkleedkleding. Je mag het altijd meenemen naar de fotoshoot, dan kunnen we kijken of we er iets mee kunnen doen. Dit hoeft uiteraard niet :)

gezinsfotos-soesterduinen-zonsondergang-fotoshoot-zomer-moeder-dochter-008

Wat voor kleding liever vermijden bij een fotoshoot?

  • Draag geen kleding met grote logo’s of teksten, dit leidt af.
  • Kies het liefst niet voor drukke patronen of heftige ruitjes, dit leidt af maar ziet er soms ook gek uit op beeld. Een klein of subtiel printje zoals in deze voorbeeldfoto’s kan uiteraard wel.
  • Geen fluoriserende kleding! Fluoriserende kleuren zijn eigenlijk te fel. Fluoriserende kleding reflecteert op de huid, terwijl huidskleur in een shoot juist zo belangrijk is om mooi te hebben. Daarnaast vind ik fluoriserende kleding ook afleiden van het kind zelf. Je wil uiteindelijk dat de aandacht getrokken wordt naar de mooie ogen of lach, en niet naar de felle, bijna lichtgevende kleding.
  • Je hoeft niet precies matchy – matchy te gaan. Liever niet zelfs! Bij mijn fotoshoots vind ik het heel belangrijk dat jullie op de foto uitkomen, hoe jullie echt zijn. Kleding kan helpen met het uitstralen van karakter. Daarom vind ik precies matchy – matchy zoals allemaal een spijkerboek en wit t-shirt juist jammer. Wanneer je jullie kleding mooi bij elkaar willen laten passen zou ik liever kiezen voor een bijpassend kleurenpalet, maar dan wel allemaal echt een eigen soort outfit. Door iedereen wel echt een outfit te geven welke bij die persoon past, zal diegene meer zelfvertrouwen uitstralen en kun je door de kleding ook een stukje karakter in de foto doorgeven.

Tip voor gebreide en gepilde kleding

Een gebreid vest of trui werkt vaak mooi voor een shoot, vanwege de textuur. Wil je voor de shoot liever geen nieuw vest of trui kopen maar heb je nog een mooie liggen? Grote kans dat je favoriete vest dan wel gepluisd en gepild is. Met een simpele kleding ontpluizer kun gepilde kleding weer zo goed als nieuw eruit laten zien. Een aanrader dus om voor de fotoshoot even je favoriete gebreide vest even te ontpillen. En ook zonder shoot is dit ook zo’n fijne duurzaam apparaatje voor je kledingkast. Maar ook voor een fotoshoot is het fijn om je kleding er verzorgd uit te laten zien.

Favoriete online winkels voor fotogenieke kinderkleding

1. Kids Department

Kids Department is één van mijn favoriete online winkels om voor mijn eigen kinderen kleding te shoppen. Ze verkopen er mijn favoriete merken zoals Bobo Choses, Tiny Cottons, Mini Rodini en Repose AMS. De pasvorm, de stoffen en de prints doen het vaak heel goed op foto’s. Deze merken zijn duurzaam en wat prijziger, maar uit ervaring is het enorm goede kwaliteit. Kids Department heeft ook altijd een flinke sale aan het eind van het seizoen, wat zeker de moeite waard is om eens doorheen te gaan en in te slaan :)

2. Zara

Zara is natuurlijk niet duurzaam, maar heeft wel vaak hele mooie kleding die het goed doet op foto’s. Ze hebben vaak een leuke pasvorm en schattige printjes.


Meer fotoshoot kleding tips? Bekijk mijn Pinterest-board vol leuke kleding inspiratie voor het hele gezin!