Foto’s laten afdrukken: mijn tips en advies

Wanddecoratie of losse foto afdrukken?

Wanneer je een fotoshoot hebt gedaan, ontvang je bij mij de foto’s na afloop optimaal nabewerkt, digitaal en in hoge resolutie. Maar wat is het zonde om je lievelingsfoto’s dan na een shoot op je computer te laten staan! En dit geldt natuurlijk ook voor de foto’s die je zelf hebt geschoten. Daarom in deze blog uitgebreid tips van mij wat je kunt doen met je digitale foto’s en waar je deze kunt laten afdrukken.

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wat je precies wilt. Wil je graag een foto album als document voor later, liever een grote wanddecoratie of juist losse afdrukken voor op de koelkast, in fotolijstjes en als cadeautje voor opa en oma? Ik zal al mijn favoriete tips uiteen zetten in deze blog, wat ik bij mijn fotografie stijl vind passen. En ook wanneer je geen foto’s door mij hebt laten maken, maar wel afdruk advies zoekt, kun je hier de beste afdruk tips vinden.

Zelf laat ik al jaren mijn foto’s afdrukken bij Profotonet. Uiteraard kun je ook op andere plekken je foto’s bestellen, maar met deze afdrukleverancier heb ik de afgelopen paar jaar in ieder geval goede ervaringen en was het goede prijs / kwaliteit. De Fotofabriek is ook een hele goede keus om je foto’s af te laten drukken. Inmiddels is de Fotofabriek al twee keer als beste uit een onafhankelijke fotoboekentest gekomen, waarvan de laatste in 2020 dus zeer recent.

Wanddecoratie

Voor wanddecoratie heb je verschillende mogelijkheden. Wanddecoratie is vaak te gek voor babyfotografie, kinderfotografie, gezinsfotografie en familiefotografie. Maar ook foto’s van je bruiloft staan heel tof aan je muur. Je kunt bij wanddecoratie kiezen voor een enkele grote foto als een aantal verschillende foto’s bij elkaar. Zelf houd ik erg van een paar verschillende foto’s bij elkaar als een soort collage of fotomuur omdat de beelden van een serie elkaar vaak versterken.

Als volgt vertel ik meer over de volgende wanddecoratie:

  1. Dibond
  2. Dibond met baklijst
  3. IXXI collage
  4. Foto op chromaluxe en photo blocks
  5. Losse foto afdrukken

1. Dibond

De meest gekozen vorm van wanddecoratie bij mijn klanten is een foto op dibond. Bij een foto op dibond wordt een foto afdruk verlijmd op een dibond plaat. Zo heb je het beste fotopapier in combinatie met een duurzaam, stevig en vormvaste plaat. Een dibond is stabiel en zeer licht, en geeft een strakke uitstraling zonder poespas. Dit wordt ook wel gebruikt bij tentoonstellingen en in kunstgaleries, dan heb je een idee hoe classy dit er uit ziet. Alle aandacht gaat naar de foto zonder afleiding van omlijsting of structuur van de ondergrond. Je kunt bij een dibond kiezen voor een enkel groot beeld, maar ook een paar verschillende (kleinere) dibonds bij elkaar is heel erg mooi.

2. Dibond met baklijst

Een dibond met baklijst is fotoafdruk verlijmd op een dibond plaat voor een strakke uitstraling, maar met een baklijst er omheen. Hierdoor krijg je een meer huiselijke sfeer. Daarnaast is het alsnog heel chique, omdat het lijst alsof de dibond als het ware zweeft in de lijst. De houten baklijst is beschikbaar in zowel wit als zwart en te kiezen als extra optie bij je dibond.

profotonet-dibond-afdruk-baklijst-close-up
Foto links: een close up van een dibond afdruk. Rechts: ook een close up van een dibond afdruk, maar met een zwarte baklijst er omheen waar de dibond als het ware in lijkt te ‘zweven’.

3. IXXI collage

Wanneer je een speelse uitstraling wilt van je lievelingsfoto’s, kun je ook voor een IXXI wanddecoratie gaan. Deze wanddecoratie staat speels en hip en is perfect passend in bijvoorbeeld de keuken of de gang. Bij een IXXI kun je kiezen tussen een enkele grote foto afgedrukt, of een collage van meerdere foto’s. Het is een vrolijk, hip en speelse manier om je foto’s aan de muur te hangen.

4. Foto op chromaluxe en photoblocks

Bovengenoemd zijn mijn favoriete keuzes in wanddecoratie, en de keuzes die mijn klanten vaak maken. Maar uiteraard zijn er nog veel meer leuke wanddecoratie opties:

  • foto op chromaluxe: voor meer glans en een glamour uitstraling voor je foto afdrukken. Dit heeft heldere kleuren en een glanzende afwerking.
  • photo blocks voor een speelse fotomuur. dit zijn foto afdrukken verlijmd op een foam blok van 2,5cm en een MDF-afwerking aan de zijkant.

6. Losse fotoafdrukken

Ongeveer elk kwartaal laat ik een stapel foto’s van onze kinderen afdrukken. Ik vind het heerlijk om elke paar maanden weer nieuwe foto’s op de koelkast te plakken voor een glimlach iedere ochtend. Maar ook om de afdrukken te gebruiken als bladwijzer in een boek, foto’s van familie op de kinderkamers of om in een mooie bewaardoos te bewaren. Wij hebben ook altijd wisselend een aantal foto’s hangen in de kinderkamers en het geeft kinderen een goed gevoel om te zien wie er ‘bij hen horen’ en je kunt makkelijk gesprekjes aanknopen over familie en vriendjes of vriendinnetjes. Losse fotoafdrukken heb je echt binnen tien minuten besteld, dus goed te doen om even tussendoor te regelen. Het is de makkelijkste manier om je foto’s tastbaar te maken.

Zelf kies ik altijd voor mijn standaard afdrukken het Fuji Lustre (mat) papier, en kies voor een witte rand rondom mijn afdrukken.

Met deze instellingen krijg je prachtig scherp afgedrukte foto’s op mooi mat papier, met een witte rand waardoor je ze ook leuk zonder lijstje kunt ophangen. Dit doe ik dan gewoon met wat washi tape direct aan de muur, kast of koelkast. Ik heb ook op de kamers van onze beide kinderen meerdere foto’s tegen de muur geplakt en deze vul ik regelmatig aan met foto’s van ons, familie, en vriendjes en vriendinnetjes.

Tip: bestel een aantal extra losse foto afdrukken voor je kind! Dit kost bijna niets en je kind heeft er eindeloos plezier van! Vaak vinden kinderen het zo leuk om zelf wat foto’s van zichzelf en familie te hebben.

foto's-laten-afdrukken-profotonet-wanddecoratie-gezinsfotografie

Toffe tip: een memory box voor je foto afdrukken

Super tof als foto-bewaardoos voor je favoriete foto’s van je kindje: een gepersonaliseerde houten memorybox. Dit is een prachtig gepersonaliseerd houten kistje waar je herinneringen in kunt stoppen zoals eerste slofjes of een eerste pakje, maar ook een hele mooie manier om foto’s goed en donker te bewaren. Ik vind dit dus echt prachtig en tijdloos. Ook heel leuk om als origineel kraamcadeau te geven!

Links zie je de memory box met gravering van een regenboog en rechts de memory box met een boho stijl gravering. Zo zie je dat je het kistje zowel horizontaal als verticaal kan laten ontwerpen. Er zijn veel verschillende toffe designs om uit te kiezen. Ook is het kistje in twee maten beschikbaar; de kleinste maat is perfect voor foto afdrukken, de grootste maat is handig wanneer je naast foto’s ook graag slofjes of andere kleine tastbare herinneringen wilt bewaren.