Fotografie boeken tips: inspirerende fotoboeken

Inspiratie om te fotograferen kun je vinden in verschillende dingen. Eén van de dingen die mij inspireren is om collecties te bekijken (het liefst op papier en niet op de computer) van grote, inspirerende fotografen. In deze blog geef ik je mijn favoriete fotografie boeken tips. En dan juist met foto’s uit andere fotografie niches dan waar ik zelf in zit. Zo kan ik als kinderfotograaf enorm geïnspireerd worden door natuurfotografen zoals Sebastiao Salgado, puur door zijn composities en geduld. Straatfotografie kan mij dan weer inspireren om het geduld te hebben om te wachten op candid moments, want die zijn er altijd.

Ik heb een aantal van mijn all-time favorite inspirerende fotoboeken van bijzondere en unieke fotografen op een rijtje gezet in deze blog. Ken jij ze al? Zo ja, welk fotoboek is bij jou favoriet?

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-boekenkast

Fotoboeken Portret en Culturen


Jimmy Nelson – Before They Pass Away

Het prachtige fotoboek Before They Pass Away van Jimmy Nelson is inmiddels een alom bekend boek dat bijna elke fotografie liefhebber wel in huis heeft. Ik vind dit boek echt fantastisch en kan er naar blijven kijken. Zelf heb ik de extra grote versie in mijn kast liggen. Dit grote boek neemt wel wat ruimte in maar is werkelijk adembenemend door de grote platen die er in zitten. Ook kinderen vinden dit boek fantastisch om mee te kijken. Het perfecte grote koffietafel boek.

Jimmy Nelson heeft overigens ook een nieuw boek: Homage to Humanity. Dit fotoboek krijgt een enorm goede waardering, al dan niet nog betere reviews dan Before They Pass Away. Bij dit Homage to Humanity is een app te downloaden waar je onder andere 360˚ film materiaal en behind-the-scenes videos kunt bekijken en interviews kunt lezen. Dit nieuwste boek staat ook nog op mijn eigen verlanglijstje.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-jimmy-nelson

Lieve Blancquaert – Birth Day

Als geboortefotograaf met een achtergrond in culturele antropologie heb ik zelf enorm bewondering voor de reportages van Lieve Blancquaert. Zij heeft over de hele wereld gereisd om verschillende rituelen rondom geboortes te fotograferen. Het fotoboek Birth Day is een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in andere culturen en in het thema geboorte. Zowel bizar mooie foto’s als uitleg bij de series.

Ze heeft overigens eenzelfde soort boek gemaakt over bruiloften: Wedding Day. Haar laatste werk is Last Days, over hoe de wereld afscheid neemt. Deze laatste ga ik ook zeker nog aan mijn collectie toevoegen.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-lieve-blanquart

Fotoboeken Dieren en Natuur


David Yarrow – Wild Encounters

De wildlife foto’s van David Yarrow vind ik dus echt de meest prachtige die er zijn! Het toffe vind ik dat je zijn foto’s echt kunt herkennen – het lijkt vaak alsof het dier echt oogcontact heeft met je. Aan de foto’s kun je zien dat hij net een stap verder gaat in het fotograferen. Regelmatig komt hij zeer dichtbij de dieren en dat maakt zijn wildlife fotografie echt bijzonder en daardoor raken zijn foto’s mij. De dieren in zijn foto’s hebben wat menselijks en majestueus: bijna alsof je een emotionele connectie hebt met het dier dat hij heeft gefotografeerd. Het boek Wild Encounters uit 2016 is inmiddels wereldwijd bekend en écht de moeite waard om op de koffietafel te hebben liggen. Zowel jong en oud kunnen genieten van zijn prachtige dierenplaten. Hij heeft afgelopen jaar een nieuw fotoboek uitgebracht: David Yarrow Photography. In dit laatste boek combineert hij foto’s van bedreigde diersoorten met fine art fotografie. David Yarrow heeft inmiddels al enorm veel geld opgehaald voor dierenwelzijn en het behoud van bedreigde diersoorten. Ik ben een enorme fan en deze behoort zeker tot mijn top fotografie boeken tips.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-david-yarrow

Sebastião Salgado – Genesis

Het fotografie boek Genesis van Sebastião Salgado is zo’n boek dat de meeste fotografie liefhebbers al wel in de kast hebben liggen. Heb jij ‘m nog niet? Dan is dit een dikke aanrader! Om de fotocollectie voor Genesis compleet te maken heeft Sebastião Salgado maar liefst acht jaar aan dit project gewerkt. Hij is de hele wereld overgereisd om alle verschillende elementen van het leven op aarde vast te leggen. Het is een soort ode aan de natuur en de aarde. De composities vind ik echt stunning en ik kan er eindeloos naar blijven kijken. Het boek is super groot waardoor de foto’s echt binnenkomen. Sommige pagina’s kun je ook nog eens uitklappen waardoor je de foto’s echt kunt bestuderen.

Mocht je van zijn stijl fotografie houden (ik kan het bijna niet anders voorstellen), dan is zijn boek Africa ook eentje waar je nog lang van zult genieten.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-sebastio-salgado

Fotoboeken waar je vrolijk van wordt


Elliott Erwitt – Dogs

Eén van de meest gerespecteerde fotografen van afgelopen eeuw is toch wel Elliott Erwitt. Ik ben een groot fan! Hij heeft verschillend werk gemaakt, maar je herkent zijn werk altijd. Zelf heb ik een zwak voor honden en vind zijn fotoboek Dogs dan ook fantastisch. Hij fotografeert zo spontaan en origineel, en in veel van zijn foto’s zit humor. Dit fotoboek is trouwens ook een leuk cadeautje: Dogs is nu ook in een pocket-editie te koop.

Mocht je geen genoeg krijgen van het werk van Elliott Erwitt, dan is zijn Personal Best ook een fantastisch dik boekwerk om op de koffietafel te hebben liggen.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-elliott-erwitt

Vivian Maier – Street Photographer

Vivian Maier werkte meer dan veertig jaar als een nanny, en maakte tussen 1950 en 1990 meer dan 100.000 foto’s door middel van straatfotografie. Haar foto’s zijn grappig, candid en soms ontroerend. Het laat ook zo leuk het straatbeeld zien van elke tijd. Bijzonder weetje: enkele jaren geleden is het werk van Vivian Maier pas ‘ontdekt’ toen de plaatselijke historicus John Maloof een doos met Maiers negatieven kocht op een veiling in Chicago. Hij begon haar bijzondere werk te verzamelen en te promoten en zo kwamen de foto’s onder de aandacht. Dit boek Vivian Maier – Street Photographer is haar werk voor het eerst uitgebracht in print als fotoboek. Dikke aanrader voor iedereen die van zwart wit fotografie en/of van straatfotografie houdt. Ook goede inspiratie voor bruidsfotografen of als je zelf houdt van fotograferen.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-vivian-maier

Heb jij nog tips voor inspirerende fotoboeken? Vul de lijst aan in de comments!

Ik ben altijd op zoek naar toffe nieuwe fotografie inspiratie boeken. Heb jij nog fotografie boeken tips? Of een lievelings fotoboek? Laat het me weten en zo kunnen we elkaar inspireren :)