inspirerende-fotoboeken-cover-foto-jimmy-nelson-van-fleteren-sebastiao-salgado-vivian-maier

Fotografie boeken tips! Een aantal van mijn favoriete fotoboeken

Fotografie boeken tips: inspirerende fotoboeken

Inspiratie om te fotograferen kun je vinden in verschillende dingen. Eén van de dingen die mij inspireren is om collecties te bekijken (het liefst op papier en niet op de computer) van grote, inspirerende fotografen. In deze blog geef ik je mijn favoriete fotografie boeken tips. En dan juist met foto’s uit andere fotografie niches dan waar ik zelf in zit. Zo kan ik als kinderfotograaf enorm geïnspireerd worden door natuurfotografen zoals Sebastiao Salgado, puur door zijn composities en geduld. Straatfotografie zoals van fotografe Vivian Maier kan mij dan weer inspireren om het geduld te hebben om te wachten op candid moments, want die zijn er altijd.

Ik heb een aantal van mijn all-time favorite inspirerende fotoboeken van bijzondere en unieke fotografen op een rijtje gezet in deze blog. Ken jij ze al? Welke komt bij jou op de koffietafel te liggen of ga jij cadeau geven?

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-boekenkast

Fotoboeken Portret en Culturen


Jimmy Nelson – Before They Pass Away

Het prachtige fotoboek Before They Pass Away van Jimmy Nelson is inmiddels een alom bekend boek dat bijna elke fotografie liefhebber wel in huis heeft. Ik vind dit boek echt fantastisch en kan er naar blijven kijken. Zelf heb ik de extra grote versie in mijn kast liggen. Dit grote boek neemt wel wat ruimte in maar is werkelijk adembenemend door de grote platen die er in zitten. Ook kinderen vinden dit boek fantastisch om mee te kijken. Het perfecte grote koffietafel boek. Zo, zo mooi.


Jimmy Nelson – Homage to Humanity

Jimmy Nelson heeft overigens ook een nieuw boek: Homage to Humanity. Dit fotoboek krijgt een enorm goede waardering, al dan niet nog betere reviews dan Before They Pass Away. Bij dit Homage to Humanity is een app te downloaden waar je onder andere 360˚ film materiaal en behind-the-scenes videos kunt bekijken en interviews kunt lezen. Dit nieuwste boek staat ook nog op mijn eigen verlanglijstje.


Lieve Blancquaert – Circle of Life

Als geboortefotograaf met een achtergrond in culturele antropologie heb ik zelf enorm bewondering voor de reportages van Lieve Blancquaert. Zij heeft over de hele wereld gereisd om verschillende rituelen rondom geboortes te fotograferen. Het fotoboek Birth Day is een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in andere culturen en in het thema geboorte. Zowel bizar mooie foto’s als uitleg bij de series. Helaas is dit boek bijna nergens meer nieuw te krijgen. Wel heeft Lieve Blanquart net een nieuw boek uitgebracht: Circle Of Life. Volgens Lieve leer je het meest over een cultuur door te kijken naar geboorte, huwelijk en dood en alles wat daaromheen gebeurt. Dit boek vat dat samen met onwijs prachtige foto’s en heb ik mezelf inmiddels cadeau gegeven deze Kerst :) Vergeleken met Birth Day zit er wel wat minder uitgebreide achtergrond informatie bij de foto’s. Maar alsnog wel een heel mooi boek wanneer je geïnteresseerd bent in het thema rondom het leven en de dood.


Fotoboeken Dieren en Natuur


David Yarrow – Wild Encounters

De wildlife foto’s van David Yarrow vind ik dus echt de meest prachtige die er zijn! Het toffe vind ik dat je zijn foto’s echt kunt herkennen – het lijkt vaak alsof het dier echt oogcontact heeft met je. Aan de foto’s kun je zien dat hij net een stap verder gaat in het fotograferen. Regelmatig komt hij zeer dichtbij de dieren en dat maakt zijn wildlife fotografie echt bijzonder en daardoor raken zijn foto’s mij. De dieren in zijn foto’s hebben wat menselijks en majestueus: bijna alsof je een emotionele connectie hebt met het dier dat hij heeft gefotografeerd. Het boek Wild Encounters uit 2016 is inmiddels wereldwijd bekend en écht de moeite waard om op de koffietafel te hebben liggen. Zowel jong en oud kunnen genieten van zijn prachtige dierenplaten.


David Yarrow – David Yarrow Photography

David Yarrow heeft in 2019 een nieuw fotoboek uitgebracht: David Yarrow Photography. In dit laatste boek combineert hij foto’s van bedreigde diersoorten met fine art fotografie. David Yarrow heeft inmiddels al enorm veel geld opgehaald voor dierenwelzijn en het behoud van bedreigde diersoorten. Ik ben een enorme fan en deze behoort zeker tot mijn top fotografie boeken tips.


Sebastião Salgado – Genesis

Het fotografie boek Genesis van Sebastião Salgado is zo’n boek dat de meeste fotografie liefhebbers al wel in de kast hebben liggen. Heb jij ‘m nog niet? Dan is dit een dikke aanrader! Om de fotocollectie voor Genesis compleet te maken heeft Sebastião Salgado maar liefst acht jaar aan dit project gewerkt. Hij is de hele wereld overgereisd om alle verschillende elementen van het leven op aarde vast te leggen. Het is een soort ode aan de natuur en de aarde. De composities vind ik echt stunning en ik kan er eindeloos naar blijven kijken. Het boek is super groot waardoor de foto’s echt binnenkomen. Sommige pagina’s kun je ook nog eens uitklappen waardoor je de foto’s echt kunt bestuderen.

Sebastião Salgado – Africa

Mocht je van de stijl fotografie en de beelden van Sebastião Salgado houden (ik kan het bijna niet anders voorstellen), dan is zijn boek Africa ook eentje waar je nog lang van zult genieten.

Marsel van Oosten – Mother

Dit relatief nieuwe boek Mother van Marsel van Oosten met prachtige natuurfoto’s is een ode aan Moeder Aarde. De reis begint bij Afrika en gaat daarna door alle continenten heen. Een prachtig boek voor op de koffietafel!


Fotoboeken waar je vrolijk van wordt


Elliott Erwitt – Dogs

Eén van de meest gerespecteerde fotografen van afgelopen eeuw is toch wel Elliott Erwitt. Ik ben een groot fan! Hij heeft verschillend werk gemaakt, maar je herkent zijn werk altijd. Zelf heb ik een zwak voor honden en vind zijn fotoboek Dogs dan ook fantastisch. Hij fotografeert zo spontaan en origineel, en in veel van zijn foto’s zit humor. Dit fotoboek is trouwens ook een leuk cadeautje: Dogs is nu ook in een pocket-editie te koop voor minder dan vijftien euro.

Mocht je geen genoeg krijgen van het werk van Elliott Erwitt, dan is zijn Personal Best ook een fantastisch dik boekwerk om op de koffietafel te hebben liggen.Vivian Maier – Street Photographer

Vivian Maier werkte meer dan veertig jaar als een nanny, en maakte tussen 1950 en 1990 meer dan 100.000 foto’s door middel van straatfotografie. Haar foto’s zijn grappig, candid en soms ontroerend. Het laat ook zo leuk het straatbeeld zien van elke tijd. Bijzonder weetje: enkele jaren geleden is het werk van Vivian Maier pas ‘ontdekt’ toen de plaatselijke historicus John Maloof een doos met Maiers negatieven kocht op een veiling in Chicago. Hij begon haar bijzondere werk te verzamelen en te promoten en zo kwamen de foto’s onder de aandacht. Dit boek Vivian Maier – A Life Through The Lens is haar werk voor het eerst uitgebracht in print als fotoboek. Dikke aanrader voor iedereen die van zwart wit fotografie en/of van straatfotografie houdt. Maar ook een goede inspiratiebron voor fotografie composities en momenten te vinden en te vangen.


Fotoboeken Mode en Portret


Peter Lindbergh – On Fashion Photography.

Een icoon in de modewereld is toch wel Peter Lindbergh. Deze Duitse fotograaf wordt wel eens de pionier van de modefotografie genoemd. In zijn modefotografie richt hij zich op de persoonlijkheid van de vrouwen en probeert zo eerlijk mogelijk en met zo min mogelijk stereotypering vrouwen vast te leggen. Het liefst fotografeert hij een gezicht met weinig make-up, op een manier die de authenciteit en natuurlijke schoonheid van de vrouw versterkt. Doordat zijn foto’s zowel echt onder modefotografie vallen, maar toch écht en puur zijn vind ik zijn werk prachtig. Zijn boek On Fashion Photography is vernieuwd uitgekomen in een handzaam formaat en voor een hele vriendelijke prijs. Heel tof cadeau voor degenen die van mode of modefotografie houden. En een echte inspiratiebron voor de liefhebbers van portretfotografie.