Toen ik een paar jaar geleden voor het eerst hoorde over een fotograaf bij een bevalling, dacht ik NO WAY. Ik dacht dat het een typisch Amerikaanse hype was, en waarom zou je dat willen!? Nu, een paar jaar later en zelf een kindje verder, denk ik daar totaal anders over. Doordat ik zelf anderhalf jaar geleden moeder ben geworden, weet ik wat voor enorme impact de geboorte van een kindje heeft. Op het moment van de geboorte staat de hele wereld even stil, en is er alleen je baby dat telt. Ook daarna schudt het je hele wereld upside down; een bevalling is niet alleen iets met een enorme lichamelijke impact, maar ook geestelijk is het best wel iets om te verwerken.

Er bestaan best een aantal vooroordelen over geboortefotografie en eerlijk gezegd had ik zelf ook veel van deze. Omdat het, bijvoorbeeld vergeleken met bruidsfotografie, toch iets is waar niet snel aan gedacht wordt, heb ik de voor- en nadelen voor je uiteen gezet. Op deze manier hoop ik dat je zelf een mening kunt vormen en geboortefotografie misschien iets wordt wat jij zal overwegen, mocht er (nog) een kindje komen.

Geboortefotografie Zoetermeer - Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.com

Toen ik zelf moeder werd, wist ik direct dat dit de grootste en belangrijkste verandering van mijn leven zou zijn. Er wordt vaak gezegd bij een bruiloft dat het ‘de mooiste dag van je leven’ is, maar eerlijk gezegd: ik vond mijn bruiloft prachtig, maar de geboorte van ons kindje absoluut het meest bijzonder. Misschien niet perse de mooiste, in de zin van zelf stralen en genieten aangezien het samen gaat met wel wat minder fijne momenten – maar absoluut de meest bijzondere. Zoveel emotie op een specifiek moment, en je kindje voor de eerste keer mogen vasthouden (en proberen te beseffen dat ‘ie écht van jou is), is bizar. En zo mooi. En emotioneel. En heftig. Maar al die emoties bij elkaar – wauw.
Als je er over nadenkt, is het eigenlijk gek dat we het het meest logisch vinden om de beste bruidsfotograaf te hebben om alles vast te leggen zodat we het niet zullen vergeten, maar dat er van een bevalling vaak maar een enkel (onscherp en donker) kiekje is.

Misschien dat er enkele vrouwen zijn die elk moment van de geboorte van hun kindje nog exact weten te herinneren, maar voor de meeste vrouwen zullen er stukjes in de herinnering verdwijnen. Doordat er zoveel hormonen (en eventueel morfine of andere pijnstilling) bij komen kijken en een bevalling zo intens is om te ervaren, gaat een groot deel langs je heen. Dan is het later best fijn om terug te kijken naar wat er allemaal eigenlijk is gebeurd.

Hoe graag we het ook zouden willen, helaas is een geboorte niet iets wat altijd volgens de boekjes gaat. Heel vaak gaat het juist net of totaal anders dan verwacht. In mijn geval was het geboorteplan een mooie, rustige thuisbevalling met als enige pijnbestrijding een warme kruik en eventueel een rug massage. Dat werd ‘m dus niet. Uiteindelijk kwam ik in het ziekenhuis terecht en is Loek met een spoedkeizersnede geboren. Dat er een aantal foto’s waren van toen hij ter wereld kwam en wat daarna allemaal gebeurde, heeft mij echt ENORM geholpen in het verwerkingsproces. Omdat een voorstelling in je hoofd zo anders kan zijn dan het in werkelijkheid soms gaat, kunnen foto’s (ook van de kleinste details) een grote rol spelen bij hoe je er naar terug kijkt. Dus misschien zijn foto’s van een bevalling waar complicaties ontstaan, nog wel kostbaarder dan van een bevalling waar alles perfect volgens het boekje gaat.

Fotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.comFotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.comGeboortefotografie Utrecht | Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.com

Ik had het idee dat de bevalling van ons kindje een intiem moment moest zijn; iets wat alleen wij tweeën samen zouden meemaken. Dit was sowieso een illusie, want vooral wanneer je in het ziekenhuis bevalt, zijn er meerdere verpleegkundigen, artsen en evt. anesthesisten om je heen. Maar zelfs thuis heb je alsnog een verloskundige bij je bed en eventueel al een kraamhulp. Wat voor mij een reden was om het niet professioneel te laten vastleggen, was omdat ik bang was dat er nog meer mensen zouden zijn en de bevalling dus intiem en rustig zou moeten zijn. In mijn geval had dit dus niet uitgemaakt, aangezien ik in het ziekenhuis eindigde en ik wel twintig verschillende mensen om mij heen heb gehad. En eerlijk gezegd stoorde ik me daar helemaal niet aan. Maar zelfs als je bevalling perfect volgens de boekjes gaat en je misschien zelfs inderdaad heel rustig thuis bevalt, samen met je partner en de verloskundige, zal je je hoogstwaarschijnlijk toch niet storen aan de fotograaf. Een goede geboortefotograaf probeert zo onopvallend mogelijk te zijn en zal niets van jou verlangen. Wel is het belangrijk dat er een klik is tussen jou en de fotograaf, aangezien je je wel echt op je gemak moet voelen en er ook de ruimte moet zijn om te zeggen dat je toch alleen wilt zijn of meer ruimte nodig hebt.

Naast dat ik mij bedacht dat een fotograaf het moment minder intiem zou maken, leek me het ook gewoon vies, foto’s van een geboorte. Een goede fotograaf weet het subtiel vast te leggen waardoor je het kunt terug kijken om het moment weer te ervaren en de emotie te voelen, maar maakt er geen lelijke medische close ups van. Daarnaast leveren veel geboortefotografen, inclusief ikzelf, in ieder geval grotendeels de foto’s in zwart wit waardoor het er een stuk minder klinisch en bloederig uit ziet en de focus direct gaat naar datgene wat er echt toe doet.

Geboortefotografie Utrecht | Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.comGeboortefotografie Utrecht - Diakonessen Ziekenhuis - Oh Beautiful WorldGeboortefotografie Utrecht - Diakonessen ZiekenhuisFotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.comGeboortefotografie Zoetermeer - Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.com

Wat vind jij? Heb jij de geboorte van jouw kindje(s) laten vastleggen? Zou jij dit overwegen? Waarom wel / niet?
Mocht je interesse hebben in het laten vastleggen van de geboorte van jullie kindje; neem dan vooral contact met mij op!