geplande-keizersnede-fotografie-gentle-sectio-geboortefotograaf-zoetermeer-langeland-ziekenhuis

Een fotograaf bij je bevalling, ja of nee?

Voordat ik zelf kinderen had en hoorde over geboortefotografie vond ik het maar gek. Een fotograaf bij je bevalling: waarom zou je dat willen? Nu heb ik inmiddels zelf twee kinderen. En ben totaal anders over geboortefotografie gaan denken. Doordat ik zelf moeder ben geworden, weet ik wat voor enorme impact de geboorte van een kindje heeft. Op het moment van de geboorte staat de hele wereld even stil, en is er alleen je baby dat telt. Ook daarna schudt het je hele wereld upside down. Een bevalling is niet alleen iets met een enorme lichamelijke impact. Ook geestelijk is het best wel iets om te verwerken.

Wanneer je er nog niet over hebt nagedacht, lijkt geboortefotografie misschien een beetje vreemd. Omdat het, bijvoorbeeld vergeleken met bruidsfotografie, toch iets is waar niet snel aan gedacht wordt om foto’s van te laten maken. En daarvoor is deze blog. Ik heb de voor- en nadelen van een fotograaf bij je bevalling voor je uiteen gezet. Op deze manier hoop ik dat je zelf een mening kunt vormen. En misschien dat jij zelf ook geboortefotografie, mocht er (nog) een kindje komen.

De belangrijkste gebeurtenis van je leven

Zes jaar geleden werd ik zelf voor het eerst moeder. Ik wist direct dat dit de grootste en belangrijkste verandering van mijn leven zou zijn. Er wordt vaak gezegd bij een bruiloft dat het ‘de mooiste dag van je leven’ is. Maar heel eerlijk: ik vond mijn bruiloft prachtig, maar de geboorte van ons kindje absoluut het meest bijzonder. Misschien niet perse de meest romantische aangezien het samen gaat met heel wat ongemak, maar absoluut de meest bijzondere. Zoveel emotie op een specifiek moment, en je kindje voor de eerste keer mogen vasthouden (en proberen te beseffen dat ‘ie écht van jou is), is bizar. En zo mooi. En emotioneel. En heftig. Maar al die emoties bij elkaar – wauw.
Als je er over nadenkt, is het eigenlijk gek dat we het het meest logisch vinden om de beste bruidsfotograaf te hebben om alles vast te leggen zodat we het niet zullen vergeten. Maar dat er van een bevalling vaak maar een enkel (onscherp en donker) kiekje is, gemaakt door de dienstdoende verpleegkundige.

Herinnering van het moment

Misschien dat er enkele vrouwen zijn die elk moment van de geboorte van hun kindje nog exact weten te herinneren. Maar voor de meeste vrouwen zullen er stukjes in de herinnering verdwijnen. Soms al vlot na de bevalling door hormonen en eventueel morfine of andere pijnstilling. Maar ook doordat een bevalling zo intens is om te ervaren, er een groot deel langs je heen gaat. Dan is het later best fijn om terug te kijken naar wat er allemaal eigenlijk is gebeurd.

Fotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.com

Een geboorte volgens het boekje (of juist niet)

Hoe graag we het ook zouden willen, helaas is een geboorte niet iets wat altijd volgens de boekjes gaat. Regelmatig gaat het juist totaal anders dan verwacht. In mijn geval was het geboorteplan een mooie, rustige thuisbevalling met als enige pijnbestrijding een warme kruik en eventueel een rug massage. En ondanks mijn goede voorbereidingen van zwangerschapsyoga en een zwangerschapscursus vorderde de bevalling maar niet. Thuis bevallen werd ‘m dus niet. Uiteindelijk kwam ik in het ziekenhuis terecht en is ons zoontje met een spoedkeizersnede geboren. Mijn man heeft een aantal prachtige foto’s gemaakt op het moment dat mijn zoontje uit mijn buik werd gehaald. Ik was doodmoe van een lange bevalling, en een groot deel ging langs mij heen. Daarna werd mijn zoontje al naar de kamer gebracht met mijn man, terwijl de artsen nog met mij bezig waren. Dat er hier een aantal foto’s waren heeft mij enorm geholpen in het verwerkingsproces. Een voorstelling in je hoofd kan zo anders kan zijn dan het in werkelijkheid soms gaat. Foto’s (ook van de kleinste details) kunnen een grote rol spelen bij hoe je naar de bevalling terug kijkt. Dus foto’s van een bevalling zijn altijd waardevol. Wanneer de geboorte precies loopt volgens plan zijn ze fantastisch om naar terug te kijken. Maar ook wanneer er toch complicaties ontstaan zijn de foto’s des te kostbaarder om naar terug te kijken en je te helpen met de verwerking van de gebeurtenis.

Fotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.com

Intiem moment

Voordat ik ging bevallen had ik het idee dat de bevalling van ons kindje een intiem moment moest zijn; iets wat alleen wij tweeën samen zouden meemaken. Dit was sowieso een illusie, want vooral wanneer je in het ziekenhuis bevalt, zijn er meerdere verpleegkundigen, artsen en evt. anesthesisten om je heen. Maar zelfs thuis heb je alsnog een verloskundige bij je bed en eventueel al een kraamhulp. Wat voor mij een reden was om het niet professioneel te laten vastleggen, was omdat ik bang was dat er nog meer mensen zouden zijn en de bevalling dus intiem en rustig zou moeten zijn. In mijn geval had dit dus niet uitgemaakt, aangezien ik in het ziekenhuis eindigde en ik wel twintig verschillende mensen om mij heen heb gehad. En eerlijk gezegd stoorde ik me daar helemaal niet aan. Maar zelfs als je bevalling perfect volgens de boekjes gaat en je misschien zelfs inderdaad heel rustig thuis bevalt, samen met je partner en de verloskundige, zal je je hoogstwaarschijnlijk toch niet storen aan de fotograaf. Een goede geboortefotograaf probeert zo onopvallend mogelijk te zijn en zal niets van jou verlangen. Wel is het belangrijk dat er een klik is tussen jou en de fotograaf, aangezien je je wel echt op je gemak moet voelen en er ook de ruimte moet zijn om te zeggen dat je toch alleen wilt zijn of meer ruimte nodig hebt.

Wil ik die details van de geboorte wel zien?

Naast dat ik mij bedacht dat een fotograaf het moment minder intiem zou maken, leek me het ook gewoon vies, foto’s van een geboorte. Een goede fotograaf weet het subtiel vast te leggen waardoor je het kunt terug kijken om het moment weer te ervaren en de emotie te voelen, maar maakt er geen lelijke medische close ups van. Daarnaast leveren veel geboortefotografen, inclusief ikzelf, in ieder geval grotendeels de foto’s in zwart wit waardoor het er een stuk minder klinisch en bloederig uit ziet en de focus direct gaat naar datgene wat er echt toe doet.

Fotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.com
Geboortefotografie Zoetermeer - Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.com

Wat vind jij?

Heb jij de geboorte van jouw kindje(s) laten vastleggen? Zou jij geboortefotografie overwegen? Waarom wel / niet? Ik ben heel benieuwd! Mocht je interesse hebben in het laten vastleggen van de geboorte van jullie kindje; neem dan vooral contact met mij op!

Ook interessant om te lezen: waar je op moet letten bij het kiezen van een geboortefotograaf

Comments

  • Christie
    15 september 2016

    Wat een mooi stuk heb je geschreven hierover :)

Sorry, the comment form is closed at this time.