familiefotografie-soest-fotoshoot-soesterduinen-019

Familieshoot buiten: een goede voorbereiding

Met je familie of gezin op de foto

Een familieshoot buiten is een veel gekozen optie voor een fotoshoot. De natuur geeft automatisch een relaxte sfeer aan de fotoshoot, waardoor de foto’s een bepaalde mate van ongedwongenheid uitstralen. Een familieshoot buiten is daarbij ook mooi om als een mooie afdruk aan de muur te hangen. Foto’s van jullie in de natuur laten je wegdromen, en de ruimte en rust die de natuur uitstraalt doet het vaak goed in je interieur.

Een fotoshoot met kleine kinderen

Wanneer je een fotoshoot met kleine kinderen doet, is wat extra voorbereiding niet overbodig. Juist om jezelf de rust op het moment van de fotoshoot te gunnen zodat je kunt genieten van het moment. Want dát is uiteindelijk wat je het liefst vast wilt leggen: hoe jullie als gezin zijn, vol liefde en spontaniteit met elkaar. Bij een fotoshoot kiezen we vaak een plek waar we alle spullen neerleggen. Daar omheen gaan we de fotoshoot doen, wat betekent: lekker rennen, stoeien, grapjes maken en knuffelen. Het allerbelangrijkste is dat iedereen het naar zijn of haar zin heeft tijdens de shoot. Dat het voelt als een nieuwe mooie herinnering die je samen als gezin maakt.

Packlist voor familieshoot buiten:

 • Bolderkar of kinderwagen. Hier in kun je lekker veel spullen kwijt, én je hebt een lekker plekje voor de allerkleinste(n) om uit te rusten. Ook kun je daardoor misschien ook naar dat ene prachtige plekje, wat anders net te ver lopen zou zijn.
 • Een deken of kleed. Handig om als picknick kleed te gebruiken, maar ook lekker om onder op te warmen. Ook vinden sommige kleine kinderen het zand of gras nog een beetje spannend of is het misschien wat vochtig op de grond. Dan is het fijn om een droog en comfortabel plekje op grond te creëren.
 • Buitenspeelgoed. Bij een plek zoals de Soesterduinen of het bos, is een emmertje met schepjes altijd een succes. Of wat autootjes, een kiepwagen of ander leuk buitenspeelgoed. Dan kunnen kinderen lekker spelen, en acclimatiseren op de locatie. Het legt ook minder druk op de shoot, omdat kinderen het ervaren als een leuk uitje waar ze van alles mogen en niet zoveel moeten.
 • Eten en drinken! Dit is een must! Op de een of andere manier hebben kinderen altijd honger en dorst tijdens een fotoshoot. En mochten ze boos of verdrietig zijn om iets tijdens de fotoshoot, dan is ook even iets eten of drinken een wondermiddel om de boze bui te laten verdwijnen. Beter te veel dan te weinig eten mee, en het liefst wel iets waar ze niet te lang over doen. Wanneer een kind een half uur doet over het eten van een appel is dat niet persé handig ;)
 • Eventueel een setje extra kleding. Je weet met kinderen immers nooit wanneer het net fout gaat met drinken, of er een ongelukje gebeurt of ze uit de jurk scheuren omdat ze blijven hangen aan een tak (echt gebeurd). Beter wat back-up kleding mee dan gestrest zijn tijdens de fotoshoot.
 • Eventueel leuke verkleed accessoires. Dit kan een fotogeniek element zijn in de fotoshoot en draagt bij aan fantasiespel. Denk aan een toverstafje, (bloemen)kroontje of superheldencape. De één vindt dit soort props voor een fotoshoot heel erg leuk, en de ander niet zo. Doe vooral wat bij je past. Mocht je twijfelen, dan kun je het altijd meenemen in een tas en overleggen we even of het geschikt is voor de shoot.

Kledingtips voor een fotoshoot

Kleding is uiteraard voor iedereen een belangrijk punt in de voorbereiding van een familieshoot. Daarom heb ik in een losse blog mijn uitgebreide kledingtips voor een fotoshoot uiteen gezet. Maar hieronder in het kort ook nog samengevat een aantal belangrijkste punten waar je op kunt letten:

 • Het allerbelangrijkste: draag kleding waar je je lekker in voelt. Dit geldt voor iedereen. Wanneer je zelf iets draagt waar je je mooi en fijn in voelt, gedraag je je automatisch ook meer vrij. Dit geldt hetzelfde voor kinderen.
 • Vermijd grote logo’s of teksten op kleding. Dit trekt anders te veel de aandacht en dat is zonde.
 • Is het frisser tijdens jullie familieshoot buiten? Draag dan liever laagjes kleding dan een dikke jas. Wanneer het echt super koud is zoals bij deze winterse gezinsshoot in Oslo, dan is een dikke jas logisch. En zou het bijna gek zijn om dat niet aan te doen wanneer je onder nul in de sneeuw een fotoshoot doet. Maar meestal is het niet zo koud in Nederland. Het liefst wil je er dan ook niet niet volledig ingepakt, maar ook niet koud uit zien op de foto’s. De kleding moet kloppen met het jaargetijde waar we de fotoshoot in doen.
 • Als gezin hoef je van mij niet perfect te matchen met kleding. Ik raad af om allemaal precies hetzelfde aan te doen. Dus het liefst níet allemaal een spijkerbroek en een wit t-shirt. Bedenk liever een kleurenschema met bijvoorbeeld twee hoofdkleuren en evt. twee bijpassende subtiele kleuren als extra kleur accent.

  Meer kleding inspiratie? Bekijk mijn Pinterest inspiratie board voor kleding inspiratie voor een gezinshoot of familieshoot.