familieshoot-binnen-een-goede-voorbereiding-grappige-kinderfotografie-thuis

Familieshoot binnen: een goede voorbereiding

Een familieshoot in je eigen huis

De ultieme herinnering voor later is hoe het thuis was. De sfeer thuis, het licht, de details. Een familieshoot binnen is dan ook een leuk moment om dit vast te leggen. Maar los van de herinnering, zijn er veel voordelen van een fotoshoot in je eigen huis. Zo hoef je geen rekening te houden met het koude of misschien regenachtige weer op de dag van de fotoshoot. Ook wanneer een baby onderdeel is van het gezelschap kan het heel fijn zijn om de fotoshoot in eigen huis te doen zodat er makkelijk een ‘break’ ingelast kan worden voor even verschonen, voeden of om even rustig te worden terwijl ik de eventuele andere kinderen fotografeer.

Voorbereiden op een familieshoot thuis:

1. Een opgeruimd huis

Het mooiste is natuurlijk als het overal redelijk netjes is opgeruimd zodat ik overal zonder storende elementen kan fotograferen. Dit klinkt logisch, maar wanneer je misschien meerdere kinderen hebt kan het nog best lastig zijn ;) Daarom zijn er een paar plekken die prioriteit hebben om opgeruimd te hebben:

  • Rondom de bank in de woonkamer. Dit is een plek die ik meestal gebruik tijdens mijn shoots.
  • De ouder slaapkamer. Let hier ook wat er op de nachtkastjes of de vensterbank staat: een kolfapparaat is logisch wanneer je een kleine baby hebt maar niet zo mooi op de foto ;)
  • Eventueel in de baby- en/of kinderkamers. Hoe meer opgeruimd hoe fijner, maar vergeet niet dat er ook gewoon geleefd mag worden. En ga er niet over stressen: tijdens de fotoshoot kunnen we altijd nog wel wat aan de kant schuiven.

2. Een neutraal dekbedhoes op jullie bed

Het tweepersoonsbed gebruik ik vaak tijdens een fotoshoot. Als achtergrond voor babyfoto’s, maar ook voor lekkere chaotische familiefoto’s waarin geknuffeld wordt of als trampoline om de kinderen lekker lol te laten hebben. Daarom raad ik altijd aan om een mooi rustig dekbedhoes op het bed te doen in een witte, beige of zandkleur. Dan hebben we geen last van een gekke kleur die reflecteert en leidt de print niet af van jullie als gezin. Heb je toevallig nog een mooie gehaakte sprei of vintage deken liggen? Laat het me vooral weten of leg deze klaar en dan kijken we even of we die nog kunnen gebruiken.

3. Gezichtjes gepoetst

Zorg dat voordat we aan de shoot beginnen alle gezichtjes zijn gepoetst, dus er geen slaapjes in de ogen meer zitten, geen pasta rond de mond en geen snotneuzen :)

4. Het interieur mag persoonlijkheid uitstralen

Zoals ik in het eerste punt van de voorbereidingstips vertel dat het fijn is dat het huis is opgeruimd, maar dat wil ik nog wel even toelichten. Het huis hoeft niet steriel en onpersoonlijk te zijn. Als jullie stijl een gezellige verzameling is van bontgekleurde accessoires en de hele muur vol met kindertekeningen: helemaal oké! Het is jullie huis en de herinnering moet vooral levend blijven voor later door middel van de foto’s. Daarom mag het interieur en de accessoires helemaal wie jullie zijn als gezin uitstralen. Ditzelfde geldt ook voor de kinderkamers: het is fijn om de slingerende was opgeruimd te hebben. Maar als er nu eenmaal enorm veel Lego overal staat uitgestald; lekker zo houden – dit is alleen maar leuk om later terug te zien.

familieshoot-binnen-een-goede-voorbereiding-gezinsshoot-gezinsfotografie-familiefotografie

Kledingtips voor een familieshoot binnen

In de voorbereiding is kleding altijd hetgeen waar het meest over nagedacht wordt en veel mensen ook het meest lastig vinden. Daarom heb ik in een losse blog uitgebreide kledingtips voor een fotoshoot uiteen gezet om je op weg te helpen.

Hier onder een aantal van de belangrijkste punten:

  • Draag kleding waar je je lekker in voelt. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor je kinderen. Wanneer je zelf iets draagt waar je je mooi en fijn in voelt, gedraag je je automatisch ook meer vrij. En dit resulteert dan weer in mooie en vrolijke foto’s.
  • Vermijd grote logo’s of teksten op kleding. Dit trekt anders te veel de aandacht en dat is zonde.
  • Als gezin hoef je van mij niet perfect te matchen met kleding. Ik raad af om allemaal precies hetzelfde aan te doen. Dus het liefst níet allemaal een spijkerbroek en een wit t-shirt. Bedenk liever een kleurenschema met bijvoorbeeld twee hoofdkleuren en evt. twee bijpassende subtiele kleuren als extra kleur accent.

    Meer kleding inspiratie? Bekijk mijn Pinterest inspiratie board voor kleding inspiratie voor een gezinshoot of familieshoot.