grote-zus-met-baby-broertje-kijken-in-camera-tijdens-fotoshoot

Een origineel kraamcadeau geven | de leukste kraam cadeau tips

De baby is geboren!

En uiteraard wil je op kraambezoek het liefst niet langsgaan met lege handen. Misschien wil je graag iets opsturen, helemaal in deze gekke tijd nu het misschien lastiger is om elkaar vlot na de geboorte te zien. Het leukste is natuurlijk om een uniek, persoonlijk kraamcadeau te geven. Helemaal wanneer je een bijzondere band voelt met de ouders. Wil je echt een origineel kraamcadeau geven? Lees dan verder! :)

Een gepersonaliseerd kraamcadeau

Een gepersonaliseerd kraamcadeau is meestal een goede move. Het laat zien dat je er moeite in hebt gestopt, en gepersonaliseerde spullen blijven over het algemeen lang bewaard. Wat vind je bijvoorbeeld van een gepersonaliseerd kinderkoffertje? Het koffertje kun je vullen met wat baby essentials zoals een rompertje en sokjes. Het leuke van zo’n koffertje is dat het eerst een tijd als accessoire op de babykamer zal staan, maar wanneer het kindje groter wordt er waarschijnlijk ook nog mee gespeeld gaat worden. Ook een gepersonaliseerd houten clipboard met de naam van het kindje is een leuk origineel kraamcadeau. Hier kunnen ouders hun favoriete foto aan hangen uit de kraamtijd, of deze juist elke keer updaten met een nieuwe lievelingsfoto.

Een unieke lamp voor de babykamer

Welk kind wordt er nou niet onwijs blij van Nijntje? Nijntje straalt vrolijkheid en geborgenheid uit. De toffe kinderkamer lampen van het merk Mr. Maria zijn zowel een prachtig decor stuk voor de kinderkamer, als een praktische lamp met heel mooi licht. Kan eigenlijk alleen maar een goed cadeau zijn! Je hebt de lampen in verschillende maten van een heel klein nachtlampje tot een XL formaat.

Een zelfgemaakt kraamcadeau

Als je een beetje handig bent, is een zelfgemaakt cadeautje ook heel leuk. Een zelfgemaakt kraamcadeau is extra persoonlijk. Met de geboorte van ons dochtertje kreeg ik van een vriendin een zelfgemaakte slaapzak voor de baby cadeau en deze hebben zo lang gebruikt tot die écht niet meer paste. ;) Iedere keer wanneer ik de slaapzak weer uit de was haalde, dacht ik even aan haar. Extra leuk toch?

Een lievelingsknuffel als kraamcadeau

Knuffels kunnen kinderen nooit te veel hebben. Maar ‘gewone’ knuffels worden al wel vaak gegeven en is dan ook niet echt meer origineel. Wat is dan wél een originele knuffel? Een superzachte Moonie knuffel! Deze bijzondere knuffels zouden zomaar een life-saver voor de jonge ouders kunnen zijn.

De knuffels zijn gemaakt van biologisch katoen en hebben natuurlijke, kalmerende geluiden waar je uit kunt kiezen om baby’s en kindjes makkelijker en rustig in slaap te laten vallen. Door de Smart Cry Detector wordt het geluid van Moonie in de stand-by modus automatisch opnieuw hervat wanneer de baby huilt. Daarnaast zit er ook een lampje (USB-oplaadbaar) in dat op vijf verschillende standen is te zetten. Het licht doet de baby denken aan de omgeving in de baarmoeder en kan zo een gevoel van veiligheid geven. De Moonie is overigens ook een mooi cadeau voor oudere kindjes die soms angstig zijn in bed: de Moonie straalt geborgenheid uit en kan ook oudere kindjes dus helpen met een rustige nacht. Ik vind dit serieus echt een perfect kraamcadeau en ik had gewild dat deze al bestonden toen mijn oudste nog een baby was.

Een kinderboek als kraamcadeau

Ben je nou niet handig, maar wil je wel graag een nuttig en mooi kraamcadeau? Ga dan voor een mooi kinderboek! Hieronder drie van mijn favoriete kinderboeken welke al in het eerste jaar zijn voor te lezen of te luisteren. Deze kinderboeken en zullen zeker in goede aarde vallen en zijn echt een heel geschikt kraamcadeau:

 • Het boek Samen Hier van Oliver Jeffers. Dit boek is onwijs mooi geïllustreerd en een boek waar meerdere jaren met plezier naar gekeken en uit gelezen zal worden. Zowel ons dochtertje van net twee als onze zoon van zes vindt dit boek nog steeds mooi. Het leert over de aarde, de verschillende mensen die er zijn en hoe ‘alles samen werkt’.
 • De boeken van Paco zijn vanaf baby af aan al lievelings bij onze kinderen. Met prachtige muziek en ook nog eens educatief. Zelf vind ik de klassieke muziek boekjes het allerleukst. Het batterijtje van Paco en het orkest is inmiddels al wel vijf keer vervangen en blijft favoriet.
 • Zelf vind ik de kinderboeken van Chris Haughton heel erg leuk, en met stip op #1 het boek Mama Kwijt. Dit boekje heeft precies de juiste spanningsboog en iedere keer bij de pagina waar mama en kleine uil elkaar terug vinden is er ontlading en krijg ik zelf ook een dikke knuffel van mijn dochtertje. De tekeningen in zijn boeken zijn heel eenvoudig maar daardoor prachtig en doeltreffend.

Geef een newbornshoot cadeau

Kan ik ook een newbornshoot cadeau geven? Als newbornfotograaf krijg ik deze vraag wel vaker, voornamelijk van opa’s en oma’s die hun zoon of dochter graag een fotoshoot cadeau willen geven wanneer de baby is geboren. En ik kan het zeker aanraden! Dit kan een newbornshoot zijn, maar ook een shoot later in het jaar is een leuk origineel kraamcadeau idee. Dan wordt het een babyshoot genoemd, of met wat oudere kinderen is het gelijk een soort gezinsshoot. Op die manier geef je een herinnering cadeau waar ze hun hele leven lang nog naar terug kunnen kijken.

kraamcadeau-geef-een-newbornshoot-cadeau-newbornfotografie-utrecht_001

Een immaterieel cadeau

Wanneer ouders een baby krijgen, verandert het leven compleet. Vooral voor een nieuwe moeder kan het heel lastig zijn om tijd voor zichzelf vrij te maken. Een tóp cadau kraam cadeau tip vind ik dan ook om een niet-tastbaar cadeau te geven. Om de ouders even samen tijd te gunnen, of even me-time voor de moeder alleen. Een origineel immaterieel cadeau, wat altijd wordt gewaardeerd is bijvoorbeeld:

 • Eten koken
  Breng een lekkere zelfgemaakte maaltijd mee, die ze in de koelkast of in de vriezer kunnen bewaren. Zo hoeven ze een avond niet te koken en geef je ze tijd én daarmee ook nog eens een gezonde, lekkere maaltijd. Houd je zelf niet van koken of ben je niet zo’n goede kok? Dan kun je ze ook een maaltijdbox cadeau geven zoals Hello Fresh, Marley Spoon of duurzame maaltijdbox De Krat.
 • Een lekker baksel
  Een zelfgebakken cake of brownie krijgen maakt iemand instant blij. Bak dus die lekkere schaal met brownies, doe er een strik om heen en geef ‘m aan je vriendin of buurvrouw. Een heerlijk stukje self love voor de nieuwe moeder, en ook de vader zal hier blij mee zijn :) Natuurlijk kun je ook lekkere brownies per post laten bezorgen wanneer je zelf geen zin hebt om te bakken, of zelf niet langs kunt gaan op kraam bezoek.
 • Bied aan om eens op te passen
  En dit is natuurlijk logisch dat ze hier niet gelijk gebruik van maken, maar misschien pas na een paar maanden. Maar wat zullen ze je dan dankbaar zijn! Maak bijvoorbeeld een leuke cadeaubon waar je het tegoed voor een avondje uit eten inclusief oppas aanbiedt. Vet origineel en heel waardevol. En als ze er zelf nou niet aan denken na een paar maanden? Herinner ze er dan aan, want dan zijn ze het waarschijnlijk echt vergeten of ze komen er maar niet aan toe om het te plannen door de chaos en vermoeidheid ;)
 • Een tegoedbon voor een mama-massage
  De nieuwe moeder heeft het best pittig met haar lijf. Het maanden zwanger zijn en de veranderingen die je lijf daarmee heeft ondergaan. Maar ook het bevallen zelf en misschien de borstvoeding en de vele uren dat ze haar kindje draagt. Een ontspannende massage is dan heerlijk, en tegelijkertijd ook voor de moeder een goede stok achter de deur om even een uurtje tijd voor zichzelf in te plannen. Trouwens, kom je uit Utrecht? Dé tip voor een fijne mama-massage: Massagepraktijk Tot de Maan in Utrecht. Milou van Tot de Maan is gespecialiseerd in massages speciaal voor (zwangere) vrouwen en baby’s en ik heb zelf hele goede ervaringen met haar.

Liever een praktisch kraamcadeau geven? Vind hier inspiratie voor de leukste praktische kraamcadeaus!