fotoshoot-buiten-in-de-winter

Een fotoshoot buiten in de winter, een goed idee?

Wordt een winter fotoshoot wel mooi?

Een fotoshoot buiten in de winter kan fantastisch zijn! Of… het is vreselijk ;) Als het te koud of regenachtig weer is, is een fotoshoot buiten in de winter geen succes. Maar er zijn ook zachtere periodes in de winter, of wel koude winterse dagen die mooi zonnig zijn. In de winter staat de zon laag, waardoor hij minder fel is. Dit is prettig met fotograferen, maar ook nog eens onwijs mooi. Je kunt goudkleurige foto’s krijgen midden op de dag. Ideaal wanneer je een fotoshoot doet met kleine kinderen: je hebt dan golden hour foto’s en je hoeft je kinderen niet laat naar bed te brengen.

Mooie locaties voor een winter fotoshoot

Wanneer je in hartje winter in het bos foto’s gaat maken, is het misschien wat kaal en treurig omdat alle bomen hun blad zijn verloren. Maar als je een stukje naaldbos uitkiest, valt dat wel mee en heb je juist een hele leuke winterse setting. Strand, duinen en bijvoorbeeld zandvlaktes zijn het hele jaar rond mooi om een fotoshoot te doen. Het is dus echt niet zo dat de natuur helemaal niet mooi is in de winter. En met héél veel geluk heb je misschien zelfs wat sneeuw op de dag van de fotoshoot: dat voelt dan echt als een cadeautje en maakt je fotoshoot heel uniek.

Mooie winter fotoshoot locaties:

  1. De stad of een stedelijke omgeving.
    Als fotograaf kan ik altijd spelen met texturen, compositie en lijnenspel. En met zon heb je hier misschien toffe schaduwpatronen op de muur, wat originele foto’s kan opleveren.
  2. De duinen of een zandverstuiving.
    Deze plekken zijn het hele jaar door prachtig en je ziet er bijna niet dat het winter is. Zelf ben ik regelmatig bij de Soesterduinen te vinden, maar ook op de heide bij Hilversum en Lage Vuursche heb je hele mooie plekjes met zand.
  3. In de buurt van water
    Water is het hele jaar dezelfde kleur ;) Een strandje, een steigertje of gewoon aan de rand van een mooi meer is een hele mooie plek om foto’s te maken. Nat als deze zwangerschapsshoot in de winter op de foto hieronder.

Kleding tips voor een winter fotoshoot buiten

Vooral in het najaar en winter zijn verschillende lagen en texturen een mooie toevoeging aan je outfit. Bekijk ook eens mijn blog met uitgebreide fotoshoot kleding tips. En voor de winter kun je hier nog extra laagjes aan toevoegen. Een extra dik vest, een leuk wollen gilet extra over een vest heen of een leuke muts met sjaal. Ook een goede optie: wollen onderkleding of een laagje thermokleding onder je gewone kleding. Zo zie je het niet, maar voel je je wel een stuk behaaglijker.

Een fotoshoot in de winter met baby

Heb je nog een baby en wil je wel graag een fotoshoot buiten in de winter? Dit kan wel, maar dan zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Om de baby comfortabel warm te houden, ga dan voor een wollen laagje onder of over de kleding. Dit reguleert de temperatuur en houdt je baby lekker warm. Er zijn bijvoorbeeld meerdere wollen rompers te koop. Ga als buitenste laag voor een lekker warm teddypakje, het liefst ook inclusief handen en voetjes. Neem ook een mooi extra dekentje mee die je er lekker bij kunt pakken wanneer het toch wat koud is.

Wanneer je in de winter een fotoshoot buiten doet met een baby’tje, kies dan het liefst voor een locatie waar je wel makkelijk ergens naar binnen kunt om op te warmen. En ook wanneer je je baby even gevoed moet worden: dit is voor jezelf ook comfortabeler om binnen te doen.

Voorbeelden van een wintershoot

Hieronder laat ik je graag een aantal voorbeelden van winterse fotoshoots zien. Je ziet dat ze allemaal anders zijn, maar het laat ook zien dat een fotoshoot buiten in de winter zelfs met een baby of hele kleine kinderen wel mogelijk is.

Newbornshoot buiten in de winter bij EYE filmmuseum in Amsterdam

Deze newbornshoot deden we buiten bij het EYE gebouw in Amsterdam Noord. De lijnen van dit gebouw zijn zo mooi en daarom was dit een mooie plek om een aantal foto’s te maken. Het kindje was goed ingepakt, met een extra wollen dekentje. Het voordeel van een locatie zoals deze is dat we eerst buiten een aantal foto’s konden maken, maar daarna naar binnen konden gaan. Hierdoor hadden we wel buitenfoto’s maar werden we niet helemaal verkleumd.

gezinsshoot-winter-noorwegen-oslo-portret-broer-zus-buiten

Wintershoot buiten in Noorwegen

Voor deze shoot reisde ik naar Oslo in Noorwegen. De winter in Noorwegen is natuurlijk ijskoud, maar heeft ook iets magisch. De zon was prachtig op de dag van de fotoshoot. De kinderen waren dik aangekleed met warme pakjes en dikke jassen maar dat paste helemaal bij de situatie. Een voordeel van een fotoshoot in de winter is ook dat wanneer de zon zich laat zien, deze prachtig laag staat waardoor je een mooi gouden licht op de foto’s hebt. Trouwens, meer foto’s van deze leuke gezinsshoot buiten in de winter in Oslo vind je hier.

Loveshoot buiten in de winter

Wanneer je geen kleine kinderen erbij hebt, is het natuurlijk makkelijker een fotoshoot in hartje winter te doen. Met dikke sjaals en lage zon kunnen de foto’s zelfs nog extra knus eruit zien.

Bij slecht weer de fotoshoot verzetten

Misschien heb je een winter fotoshoot geboekt, en is het uiteindelijk op de dag van de shoot slecht weer. Dan heb je bij mij altijd de mogelijkheid om de fotoshoot kosteloos te verzetten. Van druilerig of té guur weer wordt niemand blij en dit zal je dan ook terug zien op de foto’s. Zin om je winterse fotoshoot vast te leggen? Stuur me vrijblijvend een berichtje!