Een jaar geleden werd ik voor de tweede keer mama en zo rond de eerste verjaardag blik ik graag even terug. Wat was dit een fijn jaar, we voelden ons direct zó compleet met de komst van ons dochtertje en dat gevoel wordt alleen maar sterker. Zoals ik al vijf jaar lang doe, zorg ik dat ik per maand mijn favoriete foto’s van onze kinderen in een online map bewaar. Zodat ik makkelijk foto’s terug kan vinden (bijvoorbeeld om te printen) en als archief voor later. Het dwingt me ook om regelmatig bewust mijn camera te pakken en foto’s te maken van onze kleintjes en het dagelijks leven. Portretten maken van kinderen vind ik toch echt één van de allerleukste dingen om te doen en dat doe ik dus ook vaak. Het leek mij leuk om een aantal kinderfoto’s met jullie te delen die voor mij bijzonder zijn of waarbij ik direct toen ik ze maakte wist dat ze een lievelingsfoto zouden worden.

favoriete-kinderfotos-afgelopen-jaar-kinderfotograaf-utrecht_004

Het detail van de teentjes, en de baby nog zo klein dat ze helemaal verdwijnt in de stof bij het wegen. Dit soort details hou ik van – teentjes, of dat je ziet hoe klein, schattig of juist mollig bepaalde beentjes of armpjes waren. Tijdens mijn fotoshoots probeer ik ook altijd dit soort details vast te leggen. Of het nou een handje is van een baby die een grote vinger van papa omklemt, of de teentjes van het baby’tje die onder een dekentje tevoorschijn piepen. Dit zijn de simpele foto’s die wel zo veel zeggen en je terug kunnen brengen naar een specifiek gevoel.

De foto ernaast vind ik pure liefde. Ook weer door die handjes denk ik. Grote broer die zó zorgzaam is en zachtjes probeert mee te helpen met de kraamhulp. Het mee mogen helpen is zowel spannend als ‘gewoon’ en naast lieve woordjes zijn er ook grapjes over blote billen – sums up a four year old ;)

Zes weken oud. Waar het mutsje met drie maanden al te krap werd, is het hier nog te ruim. Vergeleken met de eerste weken is ze al wel echt geland op de wereld. De glinstering in de oogjes, al zo nieuwsgierig maar toch nog zo frummelig klein.

favoriete-kinderfotos-afgelopen-jaar-kinderfotograaf-utrecht_003

Dit is een lievelingsfoto want het is gewoon zó typisch haar. Ontzettend tevreden, relaxed en vrolijk. Deze baby keek ons het eerste jaar bijna alleen maar zo vrolijk aan, bijtend (zonder tanden ;)) op haar onderlip. Het kuiltje in haar wang begin je ook al te zien en de guitige oogjes worden steeds feller.

Dit is vrij typisch een vierjarige, in ieder geval mijn vierjarige. Hij gaat altijd heerlijk zijn eigen gang en werkt vooral niet mee voor de foto’s als ik dat graag wil. Maar gekke bekken en lekker bijdehand typeert hem dan ook wel weer, dus toch lievelings.

Ik ben verliefd op haar blik in deze foto. Zo observerend en afwachtend. Ze kan heerlijk onderzoekend kijken en geeft niet iedereen direct haar grote glimlach. Het detail van  haar hand bij haar oortje in combinatie met haar blik laat me bij deze foto denk ik echt smelten. Deze foto vind ik zwart wit ook zo mooi omdat haar ogen en blik echt uitkomen en er geen afleiding van kleurrijk speelgoed op de achtergrond is.

Golden hour! Zoals waarschijnlijk elke fotograaf ben ik dol op foto’s maken vlak voor zonsondergang. Meestal heeft mijn oudste geen zin in foto’s en moet ik hem spontaan volgen om goede foto’s van hem te maken waar hij géén gekke bek trekt of expres zijn hand voor zijn ogen doet. Dit keer ging hij akkoord want in de zomer betekent foto’s maken met zonsondergang  later naar bed ;) Met een zelfgemaakte raket op zijn rug, ik ben dol op de fantasie van deze leeftijd.

Wat moet ik nog over deze foto vertellen… Haar blik, het jasje, de guitigheid. Met 11 maanden is ze bijna baby-af. Ze oogt hier als een klein mini-divaatje, zo schattig maar tegelijkertijd zo bijdehand.

De dag voor haar eerste verjaardag. Opeens is ze geen baby meer maar een echt meisje. Ik hou van foto’s op de commode, met nog wat slaap in de ogen na het middagslaapje. De tweede foto vind ik heerlijk, ook weer vanwege de details van de ogen, het neusje, en de vingertjes. Wat heb ik genoten van dit jaar, en kan niet wachten hoe aankomend jaar met onze twee lieve kindjes zal gaan verlopen.

Dit waren een aantal van mijn persoonlijke favoriete kinderportretten van afgelopen jaar, uiteraard heb ik ook heel veel andere kinderen in opdracht gefotografeerd. Binnenkort zal ik ook een aantal favoriete kinderfoto’s en andere foto’s van opdrachten laten zien in een blog.