Blog

Herfst fotoshoot

Na de zomervakantie begint het ‘gewone’ leven weer met school en werk. Hoe leuk is het dan om uit te kijken naar een fijne fotoshoot met je gezin, partner of familie? Bij herfst denken veel mensen aan grauw, somber en regenachtig weer. Maar niets is minder waar! De afgelopen paar jaar waren zowel september als oktober prachtig zonnige maanden. Ik denk dan ook bij de herfst aan prachtige kleuren, heel zacht goud licht en aangename nazomer temperaturen. Klinkt als een perfect scenario voor een fotoshoot :)

fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotograaf-utrecht-004

Fotoshoot in september

Op een rijtje alle voordelen van een fotoshoot in september. Want waarom is nu deze maand juist zo geschikt voor een fotoshoot?

1. Een lekker zongebruind tintje na de vakantie

Na de mooie warme maanden van de zomer, ziet je huid er mooi zongebruind uit. Zelfs kindjes met een hele lichte huid hebben net iets meer kleur op hun wangen en je kunt zien dat ze lekker veel buiten zijn geweest. Niet voor niets vinden we vaak dat iemand er goed uit ziet na zijn of haar vakantie. Slim om dit te benutten en dus ergens in de weken na je vakantie een fotoshoot in te plannen.

2. Zacht zonlicht

De zon is in september al wat minder heftig en staat al iets lager dan in de echte hoogzomer maanden. Hierdoor is het voor mij als fotograaf makkelijker om een wat meer romantische sfeer in foto’s te krijgen en hebben we minder last van harde schaduwen. De zon voelt nog steeds heerlijk warm maar is gewoon een tikje milder.

spontane-fotoshoot-gezin-soesterduinen-30

3. In september staat de heide in bloei

Vanaf half augustus tot half/eind september bloeit de heide in Nederland. In een natuurgebied zoals de Soesterduinen, of bijvoorbeeld de heide bij Hilversum of Arnhem is het dan dus de mooiste tijd om een herfst fotoshoot te doen. In september is de heide prachtig in bloei en kun je dus een fotoshoot doen met de miljoenen paarse bloemetjes om je heen. Uiteraard ook een aanrader om met bloeiende heide gewoon een prachtige wandeling te maken :)

4. Mooi nazomer weer

Na een paar hele warme maanden met misschien wel enkele hittegolven, is september een fijne, iets koelere maand. Maar alsnog hebben we de laatste jaren een prachtige nazomer in Nederland, waardoor september vaak een perfecte maand is voor een herfst fotoshoot. Niet te warm, maar nog lekker behaaglijk.

Fotoshoot in oktober

Ook oktober brengt een paar voordelen voor een fotoshoot met zich mee. Oktober is ook een goede herfstmaand om een fotoshoot te overwegen. Een stukje frisser dan september, maar nog zachter licht en het bos heeft dan al mooie herfstkleuren!

familieshoot-soesterduinen-ongedwongen-gezinsfotos-018

5. Milde temperaturen

Waar het in november echt fris begint te worden, kun je in oktober nog best vaak zonder jas naar buiten. Uiteraard is het minder warm dan september, maar een fotoshoot is vaak nog prima mogelijk met een lekkere trui of vest aan. Op de meeste oktober dagen kun je de winterjas nog achterwege laten.

6. Golden hour op ‘normaal’ tijdstip

In oktober gaat de zon alweer op tijd onder. Dit betekent kortere dagen, maar voor een fotoshoot betekent dit ook dat het makkelijker is om een ‘golden hour shoot’ te boeken wanneer je jonge kinderen hebt. Dit is een fotoshoot een uurtje voor zonsondergang, waar de zon al laag staat en je daardoor een mooie gouden gloed in de foto’s krijgt. Ook kan ik met laagstaande zon prachtige foto’s met tegenlicht maken, wat de hele shoot een magisch gevoel geeft. Hetzelfde geldt overigens om op tijd in de ochtend af te spreken, rond een uurtje of half negen ‘s ochtends heb je prachtig laag ochtendlicht. Wil je dus al langer een fotoshoot met kleine kinderen tijdens het ‘golden hour’ maar zie je dit niet zitten omdat ze anders zo laat moeten opblijven? Of ‘s ochtends een shoot maar wel met mooi zacht licht? Oktober is dé maand! Handige tip trouwens: ik check altijd de tijden van zonsopgang en zonsondergang tijdens het hele jaar op deze website.

familieshoot-soesterduinen-ongedwongen-gezinsfotos-028

7. Herfstkleuren in de natuur

In de tweede helft van oktober zijn veel bomen al deels verkleurd, maar zijn de bomen nog niet kaal. Als je dus dol bent op herfstkleuren, is dit een hele goede tijd voor een fotoshoot. Ook is het voor kinderen een leuke tijd om een fotoshoot te doen: ze kunnen tijdens de shoot eikeltjes, kastanjes en de mooiste bladeren zoeken.

8. Fotoshoot in de herfstvakantie

De herfstvakantie valt altijd in oktober en is daardoor een hele handige periode voor een herfst fotoshoot. Sowieso is een fotoshoot iets leuks om naar uit te kijken tijdens de weken werk en school waar je weer in zit na de zomervakantie. Maar ook zijn jullie in de herfstvakantie waarschijnlijk wat flexibeler qua planning, waardoor je makkelijker een doordeweekse ochtend kan kiezen voor een fotoshoot. Dit betekent dat je op populaire locaties (zoals deze toffe fotoshoot locaties rond Utrecht) het net wat rustiger hebt tijdens de shoot, én je meer kans hebt dat ik een plekje voor je kan maken :)

Portretfotograaf Utrecht

Om je bedrijf of jezelf goed neer te zetten is het een must om eens in de zoveel tijd een aantal mooie foto’s van jezelf te laten maken. Klanten willen graag van je weten wie je bent en een foto kan een eerste stap zijn naar verbinding. Als portretfotograaf uit Utrecht spreek ik voor een portretsessie af bij jou thuis of je kantoor, of ergens in de stad of natuur. Net wat je met de foto’s uit wilt stralen en wat bij je past.

Bij deze fotoshoot wilden we vriendelijke, toegankelijke foto’s maken, die zowel toegepast kunnen worden op een CV, social media en een website. Wil je ook een aantal mooie portretten van jezelf laten maken? Neem gerust contact op en dan plannen we (eventueel al op korte termijn) een fotoshoot in. Zo ben je klaar om weer lekker te ondernemen wanneer het weer volledig kan! Of misschien ben je al wel vol aan het werk maar ben je toe aan een extra stapje professionele uitstraling. Met goede portretfotografie laat je gelijk zien dat je jezelf en je bedrijf serieus neemt.

Ook een casual portret foto voor je bedrijf of website?

Sinds afgelopen jaar focus ik me voornamelijk op babyfotografie en kinderfotografie, maar ik merk dat ik het maken van portretten ook nog steeds heel leuk blijf vinden. Naast casual zakelijke portretten ben ik ook in te huren als portretfotograaf voor editorial werk of wanneer je een lifestyle merk onder de aandacht wil brengen. Ik fotografeer wel vaker voor kleine ondernemers waarvan de branche bij mij past. Ik vind het leuk om met je mee te denken om jouw bedrijf een boost te geven en te ondersteunen met mooi beeldmateriaal! Als portretfotograaf werk ik voornamelijk in omgeving Utrecht, maar reis uiteraard ook graag wat verder voor een leuke opdracht.

Een online cursus voor ouders om beter hun kinderen te fotograferen

Eindelijk ben ik er écht mee aan de slag: het maken van een toffe, online cursus kinderfotografie. Dit idee begon al ruim twee jaar geleden, maar ik kwam er telkens niet aan toe door lopende opdrachten én we kregen een tweede kindje waardoor mijn tijd om te werken weer even wat minder was. Inmiddels is de jongste bijna anderhalf en ik begin weer ruimte in mijn hoofd te krijgen voor nieuwe plannen. En ik besef me in deze fase ook des te meer hoe snel de tijd gaat waarin kinderen klein zijn. Dit vond ik al bij mijn oudste (nu ruim vijf jaar), maar nu met een tweede erbij lijkt het wel alsof de tijd ook twee keer zo snel gaat.


Ik ben inmiddels al een heel eind met het uitschrijven en ontwikkelen van de cursus, en ga binnenkort een groot deel van de videos opnemen. Het wordt een cursus met video’s, voorbeelden en de mogelijkheid tot feedback. Wil je op de hoogte blijven over de online cursus kinderfotografie? Schrijf je dan in! Dit geeft je uiteraard geen enkele deelname verplichting – je ontvangt alleen als eerste een mailtje wanneer de curus LIVE gaat met een lekkere introductiekorting en wanneer er bijvoorbeeld gratis content online staat.

Ja! Hou me op de hoogte over de online cursus kinderfotografie!Lees hieronder meer over de inhoud van de online cursus kinderfotografie!Wat leer je in de online cursus kinderfotografie?

In de online cursus kinderfotografie leer ik je hoe je je kinderen op hun mooist vastlegt. Maar ook juist de spontane momenten, de echte emoties en hoe je in plaats van een gewoon ‘kiekje’ een echt mooie foto maakt. Je kunt de cursus al doen wanneer je in bezit bent van een camera, hoe simpel deze ook is. Een deel basis techniek wordt uitgelegd, zowel toepasbaar bij een DSLR of systeemcamera, maar ook leer ik je wat tips & tricks om betere foto’s te maken met je telefoon. Want dit is juist de camera die je vaak bij je hebt en waar je écht ook hele mooie foto’s mee kunt maken. In de cursus leer je onder andere:

 • techniek (diafragma, sluitertijd, iso etc): zowel tips & tricks met DSLR / systeemcamera als gewoon met je telefoon
 • kijken naar en werken met beschikbaar licht
 • compositie
 • story telling
 • emotie en momenten
 • aanpak verschillende leeftijden (van newborn tot bijna-tieners)
 • fotobewerking, zowel in Adobe Lightroom als telefoon apps
 • hoe je je kinderfoto’s kunt organiseren, bewaren etc. voor een mooi document voor later


Voor wie is deze online cursus?

De online cursus kinderfotografie is in de eerste instantie voor ouders die hun eigen kinderen graag beter willen kunnen fotograferen. Maar ook héél leuk voor tantes, ooms, opa’s en oma’s!

Daarbij kan de cursus ook nuttig zijn voor fotografen die hun kinderfotografie-skills willen verbeteren. Wel is deze cursus voornamelijk gebaseerd op het fotograferen van het dagelijks leven en het vastleggen van de kindertijd, dus gaat niet in op het houden van een professionele fotoshoot. Een online cursus kinderfotografie voor gevorderde (kinder)fotografen volgt waarschijnlijk later nog.Over mij

Uiteraard kun je hier ook uitgebreid over mij en mijn visie op fotografie lezen. Al ruim acht jaar ben ik werkzaam als professioneel fotograaf onder de naam Oh Beautiful World, en fotografeer ik alle aspecten van het leven. Geboortes, kinderen, families en zelfs een enkele keer een verdrietig afscheid. Kinderfotografie heb ik door de jaren heen ontwikkeld als mijn specialiteit en ook na al meerdere jaren krijg ik daar maar geen genoeg van. Kinderen vastleggen hoe ze echt zijn is gewoon zó leuk. Maar ook een kunst op zich, want kleine kindjes kunnen snel zijn en grotere kinderen gooien er zo makkelijk een ‘cheese’-nep-lach uit. Zeg jij – ‘even lachen’ tegen je kinderen wanneer je een foto wilt maken? Probeer dit dan af te leren! Maak beter een goede grap :)

Inmiddels heb ik zelf twee heerlijke kinderen (van ruim vijf en anderhalf jaar) dus de cursus is zeker een combinatie van mijn professionele ervaring als fotograaf als de praktische kant door mijn ervaring als mama. Juist doordat ik zelf kinderen heb besef ik me hoe enorm snel de tijd voorbij vliegt en hoe fijn het is om de kindertijd op een mooie manier vast te leggen. En dan dus niet alleen de ‘perfecte’ portretjes voor een witte muur, maar juist ook op de gewone momentjes en zélfs tijdens een driftbui (ik zei net al dat ik een kind van anderhalf heb, toch? ;))

Het lijkt me ontzettend leuk je meer te kunnen leren hoe je zelf je eigen kinderen mooi kunt vastleggen! Schrijf je in hieronder en je ontvangt als eerste een mailtje wanneer de cursus af is én blijf als eerste op de hoogte over gratis content + een dikke introductiekorting wanneer de cursus officieel wordt gelanceerd!


Ja! Hou me op de hoogte over de online cursus kinderfotografie!Benieuwd naar meer van mijn kinderfotografie?

Ben je benieuwd naar meer van mijn kinderfotografie en mijn fotografie stijl? Bekijk dan mijn kinderfotografie portfolio of de uitgebreidere blogs met foto’s van mijn eigen kinderen of van verschillende fotoshoots die ik heb gedaan.

fotoshoot-utrecht-newborn-gezin-009
fotoshoot_gezin_zonsondergang_lage_vuursche_017
 1. Ebenezer Allotey said:
  This is a nice piece you have out there God bless you
  19 juni 2020  09:07
  Beantwoorden

Fotografie boeken tips: inspirerende fotoboeken

Inspiratie om te fotograferen kun je vinden in verschillende dingen. Eén van de dingen die mij inspireren is om collecties te bekijken (het liefst op papier en niet op de computer) van grote, inspirerende fotografen. In deze blog geef ik je mijn favoriete fotografie boeken tips. En dan juist met foto’s uit andere fotografie niches dan waar ik zelf in zit. Zo kan ik als kinderfotograaf enorm geïnspireerd worden door natuurfotografen zoals Sebastiao Salgado, puur door zijn composities en geduld. Straatfotografie kan mij dan weer inspireren om het geduld te hebben om te wachten op candid moments, want die zijn er altijd.

Ik heb een aantal van mijn all-time favorite inspirerende fotoboeken van bijzondere en unieke fotografen op een rijtje gezet in deze blog. Ken jij ze al? Zo ja, welk fotoboek is bij jou favoriet?

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-boekenkast

Fotoboeken Portret en Culturen


Jimmy Nelson – Before They Pass Away

Het prachtige fotoboek Before They Pass Away van Jimmy Nelson is inmiddels een alom bekend boek dat bijna elke fotografie liefhebber wel in huis heeft. Ik vind dit boek echt fantastisch en kan er naar blijven kijken. Zelf heb ik de extra grote versie in mijn kast liggen. Dit grote boek neemt wel wat ruimte in maar is werkelijk adembenemend door de grote platen die er in zitten. Ook kinderen vinden dit boek fantastisch om mee te kijken. Het perfecte grote koffietafel boek.

Jimmy Nelson heeft overigens ook een nieuw boek: Homage to Humanity. Dit fotoboek krijgt een enorm goede waardering, al dan niet nog betere reviews dan Before They Pass Away. Bij dit Homage to Humanity is een app te downloaden waar je onder andere 360˚ film materiaal en behind-the-scenes videos kunt bekijken en interviews kunt lezen. Dit nieuwste boek staat ook nog op mijn eigen verlanglijstje.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-jimmy-nelson

Lieve Blancquaert – Birth Day

Als geboortefotograaf met een achtergrond in culturele antropologie heb ik zelf enorm bewondering voor de reportages van Lieve Blancquaert. Zij heeft over de hele wereld gereisd om verschillende rituelen rondom geboortes te fotograferen. Het fotoboek Birth Day is een aanrader voor iedereen die is geïnteresseerd in andere culturen en in het thema geboorte. Zowel bizar mooie foto’s als uitleg bij de series.

Ze heeft overigens eenzelfde soort boek gemaakt over bruiloften: Wedding Day. Haar laatste werk is Last Days, over hoe de wereld afscheid neemt. Deze laatste ga ik ook zeker nog aan mijn collectie toevoegen.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-lieve-blanquart

Fotoboeken Dieren en Natuur


David Yarrow – Wild Encounters

De wildlife foto’s van David Yarrow vind ik dus echt de meest prachtige die er zijn! Het toffe vind ik dat je zijn foto’s echt kunt herkennen – het lijkt vaak alsof het dier echt oogcontact heeft met je. Aan de foto’s kun je zien dat hij net een stap verder gaat in het fotograferen. Regelmatig komt hij zeer dichtbij de dieren en dat maakt zijn wildlife fotografie echt bijzonder en daardoor raken zijn foto’s mij. De dieren in zijn foto’s hebben wat menselijks en majestueus: bijna alsof je een emotionele connectie hebt met het dier dat hij heeft gefotografeerd. Het boek Wild Encounters uit 2016 is inmiddels wereldwijd bekend en écht de moeite waard om op de koffietafel te hebben liggen. Zowel jong en oud kunnen genieten van zijn prachtige dierenplaten. Hij heeft afgelopen jaar een nieuw fotoboek uitgebracht: David Yarrow Photography. In dit laatste boek combineert hij foto’s van bedreigde diersoorten met fine art fotografie. David Yarrow heeft inmiddels al enorm veel geld opgehaald voor dierenwelzijn en het behoud van bedreigde diersoorten. Ik ben een enorme fan en deze behoort zeker tot mijn top fotografie boeken tips.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-david-yarrow

Sebastião Salgado – Genesis

Het fotografie boek Genesis van Sebastião Salgado is zo’n boek dat de meeste fotografie liefhebbers al wel in de kast hebben liggen. Heb jij ‘m nog niet? Dan is dit een dikke aanrader! Om de fotocollectie voor Genesis compleet te maken heeft Sebastião Salgado maar liefst acht jaar aan dit project gewerkt. Hij is de hele wereld overgereisd om alle verschillende elementen van het leven op aarde vast te leggen. Het is een soort ode aan de natuur en de aarde. De composities vind ik echt stunning en ik kan er eindeloos naar blijven kijken. Het boek is super groot waardoor de foto’s echt binnenkomen. Sommige pagina’s kun je ook nog eens uitklappen waardoor je de foto’s echt kunt bestuderen.

Mocht je van zijn stijl fotografie houden (ik kan het bijna niet anders voorstellen), dan is zijn boek Africa ook eentje waar je nog lang van zult genieten.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-sebastio-salgado

Fotoboeken waar je vrolijk van wordt


Elliott Erwitt – Dogs

Eén van de meest gerespecteerde fotografen van afgelopen eeuw is toch wel Elliott Erwitt. Ik ben een groot fan! Hij heeft verschillend werk gemaakt, maar je herkent zijn werk altijd. Zelf heb ik een zwak voor honden en vind zijn fotoboek Dogs dan ook fantastisch. Hij fotografeert zo spontaan en origineel, en in veel van zijn foto’s zit humor. Dit fotoboek is trouwens ook een leuk cadeautje: Dogs is nu ook in een pocket-editie te koop.

Mocht je geen genoeg krijgen van het werk van Elliott Erwitt, dan is zijn Personal Best ook een fantastisch dik boekwerk om op de koffietafel te hebben liggen.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-elliott-erwitt

Vivian Maier – Street Photographer

Vivian Maier werkte meer dan veertig jaar als een nanny, en maakte tussen 1950 en 1990 meer dan 100.000 foto’s door middel van straatfotografie. Haar foto’s zijn grappig, candid en soms ontroerend. Het laat ook zo leuk het straatbeeld zien van elke tijd. Bijzonder weetje: enkele jaren geleden is het werk van Vivian Maier pas ‘ontdekt’ toen de plaatselijke historicus John Maloof een doos met Maiers negatieven kocht op een veiling in Chicago. Hij begon haar bijzondere werk te verzamelen en te promoten en zo kwamen de foto’s onder de aandacht. Dit boek Vivian Maier – Street Photographer is haar werk voor het eerst uitgebracht in print als fotoboek. Dikke aanrader voor iedereen die van zwart wit fotografie en/of van straatfotografie houdt. Ook goede inspiratie voor bruidsfotografen of als je zelf houdt van fotograferen.

fotografie-boeken-tips-inspirerende-fotoboeken-grote-fotografen-vivian-maier

Heb jij nog tips voor inspirerende fotoboeken? Vul de lijst aan in de comments!

Ik ben altijd op zoek naar toffe nieuwe fotografie inspiratie boeken. Heb jij nog fotografie boeken tips? Of een lievelings fotoboek? Laat het me weten en zo kunnen we elkaar inspireren :)

Fotoshoot met het gezin in de Soesterduinen

Dit jaar besef ik me nog eens te meer dat ik zo blij mag zijn met het werk dat ik doe. Al ruim acht jaar fotografeer ik bruiloften, gezinnen, families en kinderen en ik blijf er van genieten. Inmiddels heb ik ontzettend veel mensen die mij ieder jaar, of om de zoveel tijd weer terugvragen om hen als gezin samen te fotograferen. Foto’s als gezin samen heb je vaak niet zo veel, omdat meestal één van de ouders de foto’s maakt. Daarom kan het leuk zijn om ieder jaar een fotoshoot met het gezin te doen. Op deze manier zie je de dynamiek veranderen en bovenal je kind(eren) steeds groter worden. Ik vind het onwijs leuk dat ik zo ‘mee mag groeien’ met de levens van de mensen die ik fotografeer.

fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-1

Een buiten locatie voor een fotoshoot

De Soesterduinen vervelen nooit als locatie voor een fotoshoot. Je hebt hier alles wat je nodig hebt voor een mooie achtergrond voor de foto’s. Zand, genoeg schaduw op een zonnige dag, heide, bijzondere bomen, plekjes om te klauteren en te rennen en heel veel rust en ruimte. Het is dan ook een fijne plek om als gezin een ochtend gezellig bij elkaar te zijn en veel te knuffelen en te spelen. Zowel kleine kinderen als grotere kinderen vermaken zich altijd onwijs goed tijdens een fotoshoot!

fotoshoot-gezin-soesterduinen-fotos-mama-zoon-1
fotoshoot-gezin-soesterduinen-fotos-mama-zoon-1
fotoshoot-soesterduinen-kinderfotografie-natuur-1
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-2
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-3
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-4
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-heide-5
gezinsfotografie-utrecht-fotoshoot-2
gezinsfotografie-utrecht-fotoshoot-1
kinderfotograaf-soesterduinen-portret-kind-1
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-5
fotoshoot-soesterduinen-koppel-verlovingsshoot-handen-detail
gezinsfotografie-soesterduinen-spontane-fotos-1
gezinsfotografie-soesterduinen-spontane-fotos-1
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-spontaan-8
fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotografie-utrecht-spontaan-7

Fotoshoot Gezin: Soesterduinen

Wil je ook zulke vrolijke en ‘echte’ foto’s van jullie als gezin? Dat kan! Vooral in de lente, zomer en vroege herfstmaanden ben ik vaak in de Soesterduinen te vinden. Dit is een fantastische plek midden in de natuur bij Soest voor ongedwongen foto’s, en als gezin kun je er een gezellig uitje van maken. Ik doe veel familiefotografie in de omgeving Utrecht, dus zowel bij jullie thuis of op een mooie locatie buiten in de natuur. Neem gerust contact met mij op voor meer informatie over familiefotografie Utrecht en mijn beschikbaarheid!

babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-006

Babyfotografie Utrecht

Van babyfotografie krijg ik maar geen genoeg. Of ik nou een pasgeboren baby fotografeer of een kindje dat al een aantal maanden is: ik smelt iedere keer weer. Zoals ik me ook goed herinner van mijn eigen kinderen, is dat eerste jaar met een baby zo bijzonder. Mijlpaal na mijlpaal wordt bereikt in de korte periode van het eerste jaar: van het eerste lachje, naar zelfstandig kunnen zitten en de eerste stapjes. Daarom is eigenlijk elk moment in het eerste levensjaar van je kindje een mooi moment voor een fotoshoot. Dit mannetje was tijdens de hele fotoshoot heel relaxt en vond alles prima. Hij was wel wat verbaasd over dat papa en mama en ik zo gek aan het doen waren, maar we hebben er toch nog een aantal lachjes uitgekregen. Voor babyfotografie neem ik altijd goed de tijd. Hierdoor kunnen we een duidelijk beeld kunnen maken van hoe jullie kindje is, en hoe jullie samen zijn als gezin.

Fotoshoot van de baby, en samen met papa en mama

Tijdens een fotoshoot zorg ik altijd dat er zoveel mogelijk verschillende combinatie foto’s worden gemaakt. Dus foto’s van de baby alleen, samen met papa en mama, samen met papa en samen met mama. Ik maak meestal één portretje dat iedereen in de camera kijkt, en daarna voornamelijk ‘actie’ foto’s. Dus waar er wordt gelachen, geknuffeld en als ze wat ouder zijn: gestoeid. Want uiteindelijk wil je als ouder natuurlijk graag mooi portretjes van je baby hebben. Maar bovenal het gevoel weer ervaren hoe het was om met je kindje te kroelen. Het gevoel van dat kleine handje dat je vinger vasthoudt of die dikke spekwangetjes die je eindeloos dikke smak kusjes geeft.

babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-002
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-001
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-003
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-004
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-005
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-007
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-008
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-009
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-010
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-011
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-012
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-013
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-014
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-015
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-016
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-017
babyfotografie-utrecht-fotoshoot-baby-018

Babyfotograaf Utrecht

Ben je in verwachting en wil je graag een newbornshoot plannen? Of wil je juist je baby van een paar maanden oud laten vastleggen? Alles kan! Als babyfotograaf uit Utrecht werk ik voornamelijk hier in de buurt, maar het hele land is voor mij goed te bereiken. Bekijk meer van mijn babyfotografie portfolio om een aantal van mijn favoriete babyfoto’s te zien. En neem voor babyfotografie Utrecht dus gerust contact op voor meer informatie en om een baby fotoshoot te boeken!

Geboortefotografie

Geboortefotografie roept verschillende reacties op. De één vindt het fantastisch om deze bijzondere gebeurtenis vastgelegd te hebben en een ander moet er niet aan denken. Ik denk ook dat veel mensen zich er geen goede voorstelling bij kunnen maken. Wanneer je zelf in verwachting bent, is geboortefotografie misschien wel iets wat je overweegt. In dit artikel geef ik graag antwoord op een aantal vragen die me regelmatig worden gesteld of waar ik me van kan voorstellen dat je die denkt ;) Let’s go!

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-012

Is geboortefotografie niet heel bloederig of vies?


Dit is volgens mij het eerste waar iedereen aan denkt! Wanneer ik vertel dat ik ook geboortefotografie doe wordt er vaak niet bijzonder gereageerd, tot ze opeens beseffen dat het niet om een pasgeboren baby gaat maar fotografie van letterlijk de geboorte zelf is. En ja, een geboorte is rauw, en gaat gepaard met pijn, moeite en bloed, maar ook met ontzettend veel kracht en liefde. Tijdens mijn geboortefotografie focus ik voornamelijk op dit laatste. Ik wil dat je later de oerkracht van de vrouw terug kan zien in de foto’s, de liefde van de partner voor de vrouw en de onbeschrijfelijke liefde van ouders voor hun kindje dat ter wereld is gekomen. Alles daar om heen is bijzaak. Mijn geboortereportages lever ik dan ook volledig in zwart wit op, omdat dan de focus puur gaat naar waar het om draait: de emoties en het kindje. Naast dat ik de foto’s in zwart wit aanlever en de focus leg op de emotie in plaats van het klinische gedeelte, probeer ik ook de hele bevalling zo subtiel mogelijk te fotograferen. Bij de weeën blijf ik op een afstandje, of fotografeer een detail van jullie handen die elkaar stevig vasthouden of een hand van je partner op je rug. Ook bij het moment supreme wanneer het kindje zich aandient zorg ik dat ik dat zo mooi en subtiel mogelijk fotografeer, met alle focus op het kindje en zonder ongemakkelijke beelden.

Geboortefotograaf-Geboortehuis-Utrecht-Diakonessen-Ziekenhuis-005Geboortefotograaf-Geboortehuis-Utrecht-Diakonessen-Ziekenhuis-011

Is het niet raar of ongemakkelijk om iemand anders dan de verloskundige en mijn partner bij mijn bevalling te hebben?


Toen ik zelf in verwachting was van mijn eerste kindje dacht ik dit dus ook. Ik had het idee dat de bevalling van ons kindje een intiem moment moest zijn; iets wat alleen wij tweeën met alleen de verloskundige samen zouden meemaken. In mijn geval liep alles anders, en kwam mijn zoontje door middel van een spoedkeizersnede in het ziekenhuis ter wereld. Dit is natuurlijk geen scenario waar je van uit wilt gaan, maar wanneer je in het ziekenhuis wilt of moet bevallen, heb je nu eenmaal wel te maken met personeel dat soms ook nog wisselt. Maar het zijn allemaal professionals dus weten prima hoe ze jou zo veel mogelijk met rust moeten laten. Net als ik :) Ik ben eigenlijk niet anders dan een verloskundige, gynaecoloog of ander medisch personeel. Alleen ben ik volledig op de achtergrond aanwezig. Wanneer ik arriveer en jij zit al helemaal in je bevalling, dan hoef je me niet eens te groeten of aardig te doen – dat komt allemaal wel wanneer de klus is geklaard ;) Ik ben er puur om vast te leggen en regisseer niets zodat jullie zo goed als niet doorhebben dat ik er ben.

Moet ik nog rekening houden met kleding of licht als ik de geboorte van mijn kindje wil laten fotograferen?


Uiteraard is het voor mij fijn als er wat meer licht is tijdens het fotograferen. Maar ervaring wijst uit dat vrouwen graag bevallen in een donkere kamer ;) Dus nee! Je hoeft geen rekening te houden met mij – jij moet bevallen en het is belangrijkst dat jij dat doet op de manier waarop jij wilt. Mijn apparatuur kan het holst van de nacht aan en dat is dus helemaal geen probleem. Het is dus het belangrijkste dat je een zo fijn mogelijke omgeving creëert voor jezelf om te bevallen – ik werk daar wel mee. Voor tijdens de bevalling is het vooral belangrijk om te dragen waar jij je het fijnst in voelt. Ik fotografeer altijd zo subtiel mogelijk dus maak je vooral geen zorgen om hoe je er bij loopt.

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-017


Kun je er ook bij zijn als ik ‘s nachts beval?

Natuurlijk! Zoals ik al eerder zei, vrouwen bevallen graag in een donkere kamer en het is al een aantal keren gebeurd dat ik in het holst van de nacht naar het ziekenhuis ben gegaan. Vanaf 38 weken zet ik mijn telefoon ‘s nachts aan zodat jullie mij kunnen bereiken wanneer de bevalling is begonnen. Mijn tas met camera’s staat altijd klaar – ready to go. Ik kan dan meestal binnen zestig á negentig minuten in het ziekenhuis of bij jullie thuis zijn – mits je in Utrecht of omgeving woont. Het Diakonessenhuis (en dus ook het geboortehuis Utrecht), het UMC en het WKZ zijn allemaal maar 15 á 25 minuten bij mij vandaan.

Wat als mijn bevalling een keizersnede wordt?


Ik heb zowel al meerdere geplande keizersnedes (oftewel gentle sectio) gefotografeerd, als ook wel eens een spoedkeizersnede. Het is helemaal afhankelijk van het ziekenhuis en de dienstdoende gynaecoloog en anesthesist of het wordt goedgekeurd dat ik mee mag naar de OK. Het is altijd wel verstandig om in je geboorteplan op te nemen dat je een geboortefotograaf hebt en dat je ook een keizersnede – mocht het zo lopen – heel graag vastgelegd zou willen hebben. Wel is de gezondheid van jou en je kindje altijd het allerbelangrijkste! Indien er écht spoed is gaat dat altijd voor en staat de fotografie op de tweede plaats.

Fotografie Geplande Keizersnede - Gentle Sectio - www.ohbeautifulworld.com

Wat als je door omstandigheden toch niet bij de bevalling kunt zijn? Stel dat mijn bevalling heel snel gaat?


Ik word graag zoveel mogelijk op de hoogte gehouden van het moment dat het begint te rommelen. Helemaal aan het begin mag je me dan appen of sms-en, puur zodat ik weet dat het waarschijnlijk ergens in de komende 24 uur echt gaat beginnen. Liever een keer vals alarm dan te laat zijn! Wanneer jullie de verloskundige hebben gebeld en de ontsluiting rond de 4cm is kunnen jullie mij bellen. Dat is vaak ook het moment dat je besluit naar het ziekenhuis of geboortehuis te gaan wanneer je niet thuis wilt bevallen. Maar ook hier geldt weer liever te vroeg en moeten wachten dan te laat zijn. Wanneer er lange tijd weeën zijn fotografeer ik uiteraard niet de volledige tijd, maar wacht ik ook deels in de gang of in de personeelskamer met de verloskundige. Mochten jullie mij nou wel op de hoogte hebben gehouden en op tijd hebben gebeld, maar red ik het niet door omstandigheden (traffic jam / autopech / ziekte – I am human) om er op tijd te zijn óf ben jij een superwoman die binnen anderhalf uur bevalt? Dan kom ik natuurlijk alsnog om de eerste momenten vast te leggen. Mocht ik op de één of andere manier verhinderd zijn dan heb ik een groot netwerk van fotografen waar ik vaak wel iemand kan op trommelen. Dit is uiteraard in overleg met jullie. En ik raad sowieso ook aan om alsnog een camera in de ziekenhuis tas te stoppen, omdat je nooit helemaal zeker weet hoe het loopt. Gelukkig heb ik nog nooit een geboorte hoeven missen en ben altijd ruim op tijd geweest en ben van plan dat zo te houden! :)

Komen mijn foto’s op je website?


Ik word (natuurlijk) altijd heel blij als ik foto’s van een geboorte mag delen. Maar ik vind het nog belangrijker dat je je op je gemak voelt bij mij en mij vertrouwt dat ik niets deel zonder jouw toestemming. Na oplevering van de foto’s vraag ik vaak of ik eventueel wat mag delen (dit is overigens altijd zonder namen of details over de bevalling), maar ik push je hier niet in. Wil je helemaal geen beelden online? Geen probleem – ik fotografeer alsnog met heel veel liefde de geboorte van jouw kindje. ♡

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-013

Ik woon niet in Utrecht, kan ik dan alsnog jou als geboortefotograaf inhuren?


Voor geboortefotografie van een spontane bevalling heb ik sterk de voorkeur voor Utrecht of de directe omgeving van Utrecht met maximaal 30 á 45 minuten rijden. Locaties zoals Amersfoort en Amsterdam vallen dus ook nog binnen mijn regio. Dit is puur vanwege dat ik er niet te lang over wil doen om in het ziekenhuis of bij jou thuis te zijn. Hoe dichter bij Utrecht je woont, hoe groter de kans is dat ik niets mis en er snel bij kan zijn. Meestal fotografeer ik in het Diakonessenhuis of het Geboortehuis in Utrecht maar ook een aantal andere ziekenhuizen in omgeving Utrecht en Haarlem zijn voor mij goed bekend. Geplande keizersnedes fotografeer ik overigens wel door het hele land, omdat in dit scenario maar een kleine kans is dat ik plotseling word opgeroepen.

Wat kost een geboortereportage?


Geboortefotografie is zo’n belangrijke herinnering. De foto’s kunnen je helpen met de verwerking van de bevalling, zowel wanneer de bevalling loopt zoals gehoopt maar ook wanneer het anders loopt. Geboortefoto’s zijn foto’s waar je je leven lang nog met tranen in je ogen naar gaat terugkijken.

Bij een geboortereportage is het voor mij als geboortefotograaf onzeker wanneer de geboorte begint, én hoe lang deze duurt. Daarom neem ik ook maar een beperkt aantal geboortereportages aan. Vanaf 38 weken zwangerschap sta ik al stand-by. Dit betekent dat je mij 24/7 mag bellen wanneer de bevalling is begonnen. Zoals je je misschien wel kunt voorstellen brengt dit wel wat onrust in mijn eigen privé-leven met zich mee. Mijn geboortefotografie begint bij €895 voor een geplande keizersnede en €1195 voor een spontane geboorte. Hier zitten uiteraard al hoge resolutie foto’s bij in en geen verborgen kosten achteraf. Stuur me gerust een mailtje voor meer informatie en de mogelijkheden met betrekking tot een album of een combinatie van geboortefotografie en een andere shoot.

Geboortefotografie Zoetermeer - Geplande Keizersnede - www.ohbeautifulworld.com

Is het ook mogelijk om zowel een zwangerschapsshoot en/of newbornshoot als een geboortereportage te boeken?


Natuurlijk! Ik doe zowel zwangerschapsfotografie als newbornfotografie. Dit is overigens ook heel leuk als je al een kindje hebt rondlopen/kruipen. In dat geval maken we er gewoon gezinsfotografie van met een zwangerschaps- of newborn element. Wanneer je zowel een zwangerschapsshoot als newbornshoot boekt, ontvang je een korting. Ditzelfde geldt wanneer je geboortefotografie zou willen en daarbij ook een zwangerschapsshoot of newbornshoot boekt. Mail me vooral over de mogelijkheden en eventuele combinatiekorting!

zwangerschapsfotografie-zwangerschapsshoot-hei-ede-zonsondergang-2newbornshoot-gezinsfotografie-zurich-zwitserland-004newbornshoot-gezinsfotografie-zurich-zwitserland-005

Wel of geen geboortefotograaf bij je bevalling?

Twijfel je nog of je een geboortefotograaf bij je bevalling zou willen? Eerder schreef ik al eens een blog over de voor- en nadelen van een geboortefotograaf bij je bevalling. Wie weet helpt dit je in je keuze.

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-001

Elke keer na het fotograferen van een geboorte besef ik me hoe veel geluk ik heb met het werk dat ik mag doen. Het blijft iedere keer zó bijzonder om een de kracht van de natuur te zien, de kracht van de vrouw en zoveel liefde tussen ouders en het kindje dat geboren wordt. Deze bevalling begon overdag, en toevallig op het moment dat mijn eigen kinderen al bij de oppas waren. Toen ik werd gebeld dat de weeën steeds sterker werden en dat ze naar het geboortehuis waren vertrokken, sprong ik ook in de auto en snelde naar het geboortehuis in Utrecht. Dit zit op de vierde etage van het Diakonessenhuis, en je kunt hier net als thuis bevallen onder leiding van je eigen verloskundige. Het voordeel van het geboortehuis versus thuis bevallen is dat wanneer er toch nog medisch ingrijpen bij de geboorte nodig is, je aan het eind van de gang al direct op de verloskunde afdeling bent.

Maar gelukkig was het medische ingrijpen totaal niet nodig, want oh wat was dit een mooie en rustige geboorte! Het leek me als geboortefotograaf al heel lang bijzonder om eens een badbevalling mee te maken. Bij meerdere geboortes die ik heb gefotografeerd werden de weeen wel opgevangen in bad, maar werd de baby uiteindelijk niet in bad geboren. Dit keer wel! En WAUW, zó mooi! Op de een of andere manier gaat het moment geboren wordt net wat rustiger in bad dan daarbuiten. Een hele mooie vloeiende overgang van nog in de buik en op de wereld.

Uiteraard overleg ik altijd zeer goed met de ouders of ik foto’s mag delen en zo ja, welke foto’s. Van de geboorte zelf kan ik hier niet alles laten zien, maar een aantal foto’s vooral van daarna mag ik wel laten zien en daar ben ik onwijs blij mee. <3

geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-002 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-005 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-010 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-011 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-012 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-013 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-014 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-016 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-017 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-018 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-020 geboortefotograaf-utrecht-badbevalling-geboortehuis-022

Ben je in verwachting en denk je er ook over om de geboorte van je kindje vast te laten leggen? Ik kom graag met je in contact! Voel je uiteraard ook vrij om contact op te nemen wanneer je nog twijfelt over geboortefotografie.

Voor een natuurlijke bevalling heb ik als geboortefotograaf uit Utrecht de voorkeur voor omgeving Utrecht/Amersfoort/Amsterdam, omdat ik er graag op tijd bij wil zijn wanneer je bevalling is begonnen. Mocht je bevallen door middel van een geplande keizersnede, dan ben ik in principe werkzaam door het hele land.

Mocht je wel mooie babyfoto’s willen, maar niet de bevalling vastgelegd hebben – dat kan ook. Ik kan eventueel de eerste 24h dat het kindje is geboren langskomen om de eerste uren te fotograferen of bijvoorbeeld de ontmoeting met eventuele oudere kindjes. Ook doe ik uiteraard ongeposeerde, pure newbornfotografie, wat meestal plaatsvindt tussen wanneer het baby’tje tussen de anderhalve week en de vier weken oud is.

Zwangerschapsfotografie

Wanneer je in verwachting bent van je eerste kindje, of juist wanneer jullie al kinderen hebben kan ik aanraden om zwangerschapsfoto’s te laten maken. Natuurlijk kun je regelmatig mooie foto’s voor de spiegel maken om de groei van je buik bij te houden. Maar je kunt je buik natuurlijk ook mooi laten fotograferen door een zwangerschapsfotograaf. Met zwangerschapsfotografie staat de periode van het wachten op het kindje centraal. Afhankelijk van hoe jij de fotoreportage voor je ziet, leggen we zowel je buik vast als foto’s van jou met je partner en eventuele oudere kindjes. Mijn fotografie legt de focus op het gevoel, en zodat je later kunt terugkijken op een bijzondere periode in je leven.

Gaat het met zwangerschapsfotografie om mij alleen, of mag ik ook samen met mijn partner op de foto?

Dat is helemaal wat je zelf wilt! Het is goed om voor jezelf na te gaan wat voor foto’s je graag zou willen ontvangen. Wil je zwangerschapsfoto’s puur gefocused op je buik en jou als als aanstaande moeder? Dan heb je misschien voldoende aan een shoot van jou alleen. Maar vergeet niet dat de zwangerschap ook een bijzondere tijd is, omdat het de laatste periode is dat je met z’n tweetjes bent (bij een eerste kindje dan). Veel stellen kiezen dan ook bij zwangerschapsfotografie om deze fotoshoot samen te doen. Dan is het eigenlijk gewoon een shoot van jullie tweetjes, maar dan met een dikke buik ;) Wanneer je er voor kiest om een fotoshoot samen met je partner te doen, maak ik uiteraard ook een aantal foto’s van jou alleen met je zwangere buik.

Zwangerschapsshoot Utrecht | Soesterduinen - www.ohbeautifulworld.comzwangerschapsshoot_hei_ede_006

Zwangerschapsfotografie thuis of ergens buiten op locatie?

Zwangerschapsfoto’s kun je zowel thuis of op locatie laten maken. Het is ook weer net wat voor soort beelden je graag zou willen. Buiten kun je het landschap en de natuur laten meespelen in de foto’s zoals hierboven. Maar thuis kan je weer wat intiemere foto’s maken en zul je je misschien meer op je gemak voelen wanneer je ook bijvoorbeeld foto’s met blote buik zou willen.

Welke periode is het meest geschikt voor zwangerschapsfotografie?

De beste tijd voor een zwangerschapsfotoshoot is tussen de 30 en de 37 weken. Het ligt er natuurlijk aan wat voor jou de perfecte tijd is afhankelijk van hoe snel je buik groeit en hoe je je voelt tijdens de zwangerschap. Vanaf 30 a 33 weken is je buik echt mooi rond aan het worden. Na de 36 weken is het natuurlijk handig dat je verlof hebt, maar mocht de baby een stukje eerder dan de uitgerekende datum zich aandienen, dan kan het zijn dat je net te laat bent. Maar over het algemeen is zwangerschapsfotografie tussen de 30 en de 37 het mooist.

Wanneer moet ik mijn zwangerschapsshoot boeken?

Sommige periodes van het jaar ben ik enorm druk en kan het lastig zijn om nog ruimte te maken in mijn agenda. Daarom raad ik altijd aan om zodra je je daar comfortabel bij voelt contact met mij op te nemen om een datum voor de shoot vast te leggen! Maar ook als je al dicht bij je uitgerekende datum zit: wie weet heb ik toevallig net in de komende week of weken een gaatje in mijn agenda. Voel je dus altijd vrij om contact met mij op te nemen.

Wat voor kleding doe ik aan?

Het kan zijn dat je het lastig vindt om je vrouwelijk te kleden tijdens je zwangerschap. Omdat je buik steeds verder groeit, moet je elke keer weer je kleding aanpassen. Omdat zwangerschapsfotografie meestal pas plaatsvindt in het laatste trimester heb je waarschijnlijk al een behoorlijke buik. Maar écht, een zwangere buik is zo mooi! En jij als zwangere vrouw bent zó mooi! Om je inspiratie te geven wat je aan kunt doen tijdens je zwangerschapsshoot heb ik een Pinterest board aangemaakt. Volg vooral je eigen kledingstijl, maar het kan je misschien wel (op weg) helpen :)

zwangerschapsshoot_utrecht_park_oog_in_al_004newborn_fotograaf_utrecht_pure_baby_fotografie_008

Ik twijfel tussen zwangerschapsfotografie en newbornfotografie. Wat zal ik kiezen?

Wanneer je een beperkt budget hebt, kan het zijn dat je moet kiezen tussen zwangerschapsfotografie en newbornfotografie. De kunst is dan voor jou om te bedenken wat je belangrijker vindt. Zowel je zwangerschap als wanneer de baby net geboren is zijn momenten in je leven die maar kort duren en voorbij gaan. Daarom ontvang je ook een korting wanneer je beide shoots wil doen, omdat ik vind dat ze allebei de moeite waard zijn. Uiteraard kun je ook bedenken om iets minder geld aan de babykamer uit te geven of bijvoorbeeld een tweedehands kinderwagen op de kop te tikken in plaats van een nieuwe. Momenten zijn maar tijdelijk en geven je zo’n waardevolle herinnering – spullen zijn maar spullen :)

Heb je ook een combinatie pakket met zwangerschapsfotografie en newbornfotografie?

Wanneer je zowel een zwangerschapsshoot als newbornshoot wilt boeken, ontvang je op beide shoots een korting. Ik heb dus zeker een pakketprijs voor zwangerschapsfotografie en newbornfotografie wanneer je dit tegelijk wilt vastleggen. Voor newbornfotografie schrijf ik overigens de uitgerekende datum in mijn agenda, maar plannen we de shoot pas wanneer de baby is geboren. De shoot doen we dan afhankelijk van wanneer de baby is geboren en hoe jullie je voelen / wanneer jullie er aan toe zijn. Door de newbornshoot al wel vast te leggen zorg ik dat ik ruimte vrijhoud in mijn agenda.