herfst-fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotograaf-utrecht-004

8 redenen voor een fotoshoot in de herfst

Herfst fotoshoot

Na de zomervakantie begint het ‘gewone’ leven weer met school en werk. Hoe leuk is het dan om uit te kijken naar een fijne fotoshoot met je gezin, partner of familie? Bij herfst denken veel mensen aan grauw, somber en regenachtig weer. Maar niets is minder waar! De afgelopen paar jaar waren zowel september als oktober prachtig zonnige maanden. Ik denk dan ook bij de herfst aan prachtige kleuren, heel zacht goud licht en aangename nazomer temperaturen. Klinkt als een perfect scenario voor een fotoshoot :)

Fotoshoot in september

Op een rijtje alle voordelen van een fotoshoot in september. Want waarom is nu deze maand juist zo geschikt voor een fotoshoot?

1. Een lekker zongebruind tintje na de vakantie

Na de mooie warme maanden van de zomer, ziet je huid er mooi zongebruind uit. Zelfs kindjes met een hele lichte huid hebben net iets meer kleur op hun wangen en je kunt zien dat ze lekker veel buiten zijn geweest. Niet voor niets vinden we vaak dat iemand er goed uit ziet na zijn of haar vakantie. Slim om dit te benutten en dus ergens in de weken na je vakantie een fotoshoot in te plannen.

2. Zacht zonlicht

De zon is in september al wat minder heftig en staat al iets lager dan in de echte hoogzomer maanden. Hierdoor is het voor mij als fotograaf makkelijker om een wat meer romantische sfeer in foto’s te krijgen en hebben we minder last van harde schaduwen. De zon voelt nog steeds heerlijk warm maar is gewoon een tikje milder.

gezinsfotos-soesterduinen-zonsondergang-fotoshoot-spontaan-zomer-003

3. In september staat de heide in bloei

Vanaf half augustus tot half/eind september bloeit de heide in Nederland. In een natuurgebied zoals de Soesterduinen, of bijvoorbeeld de heide bij Hilversum of Arnhem is het dan dus de mooiste tijd om een herfst fotoshoot te doen. In september is de heide prachtig in bloei en kun je dus een fotoshoot doen met de miljoenen paarse bloemetjes om je heen. Uiteraard ook een aanrader om met bloeiende heide gewoon een prachtige wandeling te maken :)

4. Mooi nazomer weer

Na een paar hele warme maanden met misschien wel enkele hittegolven, is september een fijne, iets koelere maand. Maar alsnog hebben we de laatste jaren een prachtige nazomer in Nederland, waardoor september vaak een perfecte maand is voor een herfst fotoshoot. Niet te warm, maar nog lekker behaaglijk.

fotoshoot-gezin-soesterduinen-familiefotograaf-utrecht-011

Fotoshoot in oktober

Ook oktober brengt een paar voordelen voor een fotoshoot met zich mee. Oktober is ook een goede herfstmaand om een fotoshoot te overwegen. Een stukje frisser dan september, maar nog zachter licht en het bos heeft dan al mooie herfstkleuren!

5. Milde temperaturen

Waar het in november echt fris begint te worden, kun je in oktober nog best vaak zonder jas naar buiten. Uiteraard is het minder warm dan september, maar een fotoshoot is vaak nog prima mogelijk met een lekkere trui of vest aan. Op de meeste oktober dagen kun je de winterjas nog achterwege laten.

6. Golden hour op ‘normaal’ tijdstip

In oktober gaat de zon alweer op tijd onder. Dit betekent kortere dagen, maar voor een fotoshoot betekent dit ook dat het makkelijker is om een ‘golden hour shoot’ te boeken wanneer je jonge kinderen hebt. Dit is een fotoshoot een uurtje voor zonsondergang, waar de zon al laag staat en je daardoor een mooie gouden gloed in de foto’s krijgt. Ook kan ik met laagstaande zon prachtige foto’s met tegenlicht maken, wat de hele shoot een magisch gevoel geeft. Hetzelfde geldt overigens om op tijd in de ochtend af te spreken, rond een uurtje of half negen ’s ochtends heb je prachtig laag ochtendlicht. Wil je dus al langer een fotoshoot met kleine kinderen tijdens het ‘golden hour’ maar zie je dit niet zitten omdat ze anders zo laat moeten opblijven? Of ’s ochtends een shoot maar wel met mooi zacht licht? Oktober is dé maand! Handige tip trouwens: ik check altijd de precieze tijden van zonsopgang en zonsondergang het hele jaar door, zodat we zeker zijn dat we genoeg tijd hebben voordat het donker wordt.

familie-fotografie-herfst-fotoshoot-kaapse-bossen-doorn-golden-hour-november-helenaheuvel-010

7. Herfstkleuren in de natuur

In de tweede helft van oktober zijn veel bomen al deels verkleurd, maar zijn de bomen nog niet kaal. Als je dus dol bent op herfstkleuren, is dit een hele goede tijd voor een fotoshoot. Ook is het voor kinderen een leuke tijd om een fotoshoot te doen: ze kunnen tijdens de shoot eikeltjes, kastanjes en de mooiste bladeren zoeken.

8. Fotoshoot op een namiddag in de herfst

Omdat het licht in de herfst zo mooi is, is een middag uit school ook een handig moment voor een fotoshoot. Sowieso is een fotoshoot iets leuks om naar uit te kijken tijdens de weken werk en school waar je weer in zit na de zomervakantie. Een fotoshoot doordeweeks in de ochtend of de middag geeft in de herfst regelmatig prachtige gouden foto’s. Ook zijn doordeweeks de populaire fotoshoot locaties een stuk rustiger zodat je je minder bekeken voelt tijdens de fotoshoot, én je meer kans hebt dat ik een plekje voor je kan maken :)