bloemenpers-oh-beautiful-world-bloemen-drogen

Creativiteit: 5x wat te doen met gedroogde bloemen

Bloemen drogen

Heb jij ook zo’n nostalgisch gevoel bij het drogen van bloemen? Of kan jij ook nog herinneren dat je als kind herfstbladeren tussen een dik telefoonboek stopte om er daarna een kunstwerkje van te maken op papier?

Voor mijn werk als fotografe, merk ik dat het goed is mijzelf te stimuleren op andere creatieve vlakken. Door andere creatieve dingen te doen, raak ik weer geïnspireerd in mijn fotografie werk. Kleuren, vormen, composities, texturen: al deze dingen kunnen nieuwe inspiratie geven en creativiteit aanwakkeren. Het drogen van bloemen en het combineren met tekenen en schilderen is zo’n creatieve uitlaatklep voor mij. Er zijn ontzettend veel leuke dingen te bedenken die je kunt maken van gedroogde bloemen of bladeren. En gedroogde bloemen kunnen zorgen voor een prachtig, stijlvol resultaat!

1.  Een kunstwerkje van gedroogde bloemen aan de muur

Door ze in een (transparant) lijstje te stoppen heb je geen foto of artwork meer nodig; de bloemen zijn op zichzelf al een kunstwerkje en krijgen op deze manier nog meer de aandacht dan wanneer je ze zonder lijstje op hangt. Zelf vind ik de fotolijsten van Moebe echt prachtig voor gedroogde bloemen, maar ook voor kunst en foto afdrukken. De lijsten van Moebe zijn helemaal transparant van glas met een minimalistische houten rand. Super stijlvol en minimalistisch.

2. Gedroogde bloemen als versiering aan een slinger

Een mooie slinger of wall hanging kun je heel mooi maken van eucalyptus bladeren, maar ook andere bloemen en bladeren kunnen een tof resultaat op leveren. Je creëert er direct een mooie dromerige sfeer mee en het is zowel een mooie sfeermaker in de donkere wintermaanden als een mooie botanische touch aan je interieur in de zomer.

3. Gebruiksvoorwerpen en herinneringen

Gebruik de droogbloemen als boekenlegger of maak bijvoorbeeld papieren lantarentjes maken en verwerk de bloemen er in. Ook leuk: plak de gedroogde bloemen tussen de foto’s in een fotoalbum. Dit is extra leuk wanneer je bepaalde bloemen op een bepaalde dag of vakantie hebt geplukt en zo nog meer sfeer bij de foto’s kan herinneren.

4. Gedroogde bloemen als versiering op een cadeautje

Gedroogde bloemen zijn ook ontzettend leuk als versiering op een cadeautje. In combinatie met een touwtje, washi tape of een strikje ziet je cadeau er bijzonder uit en is het extra leuk om te geven.

5. Gedroogde bloemen voor in bad of als geurzakje

Bloemen zoals lavendel en roos hebben natuurlijk een heerlijke geur. Deze droogbloemen zijn dan ook heel fijn om te gebruiken in bad of om geurzakjes mee te maken.

wat-te-doen-met-gedroogde-bloemen

Hoe bloemen drogen?

  • Kies de bloemen uit op vorm, en op kleur. Een deel van de kleur kan vervagen, dus daarom is het slim om ook te letten op de vorm van de bloem. Over het algemeen behouden blauwe, rode en gele bloemen goed hun kleur.
  • Zorg dat de bloemen die je wilt drogen niet te dik zijn, en – om mee te beginnen – het liefst niet te groot.
  • Leg de bladeren of bloemen dan tussen de bladzijden van een zwaar boek in combinatie met vloeipapier en karton of gebruik een bloemenpers.
  • Voor het behoud van de kleur kun je het beste de eerste paar dagen het papier elke dag vervangen. In twee tot acht weken (afhankelijk van de grootte en hoeveel vocht ze bevatten) heb je hopelijk mooie gedroogde bloemen als resultaat!

Leuke droogbloemen tips:

Wil je meer weten over bloemen drogen, hoe je de gedroogde bloemen kunt bewaren en wat je er mee kunt doen? In juni komt het boek Herbarium uit. Daisy Ranoe is de queen van het bloemen drogen en daar mooie dingen mee maken. Ik kan zelf niet wachten om haar boek te lezen en te bekijken om inspiratie op te doen en nog meer tips te krijgen!

Dit pocketherbarium is een soort herinneringenboekje als een bloemenpers in één. Een boekje om je vondsten uit de natuur te bewaren, te onthouden en te bewaren.

Ook leuk: een herbarium brievenbuscadeau! Dit pakketje van Bloompost bevat droogbloemenzaadjes en bloembolletjes zodat je zelf de mooiste bloemen kunt gaan kweken. Ook zit er een bloemenpers in waar je de bloemen mee kunt drogen. Leuk voor jezelf om te proberen, maar een nog leuker cadeau om naar iemand te sturen als verrassing!