babytijd-vastleggen-newborn-shoot-baby-fotografie

5 manieren om de babytijd vast te leggen voor later

Vastleggen van de babytijd

De babytijd vastleggen: zó belangrijk. Wanneer je er middenin zit lijkt het soms eindeloos te duren. Maar ik spreek uit ervaring; er komt een moment dat je opeens denkt: wow, de babytijd is echt voorbij. De kinderen zijn opeens groter en de hele babytijd ligt dan opeens achter je. Des te belangrijker om deze bijzondere fase in jullie leven te herinneren. Het is een fase waarin veel van je wordt gevraagd. Je slaapt minder en zorgt veel. Maar ook is het zo lief, gezellig en intiem. En zal je de rest van je leven soms met weemoed terug denken aan de tijd dat je kindje nog een baby was.

1. Doe een newbornshoot of babyshoot

Een ultieme manier voor het vastleggen van de babytijd is een newbornshoot. Dit kan in de eerste weken na de geboorte, maar ook wanneer je baby al een paar maanden oud is. Tijdens een newbornshoot leg ik jullie samen met jullie kindje vast, en het pure gevoel wat daar bij komt kijken. Ook maak ik mooie foto’s van unieke kenmerken van je kindje en de dingen die typisch horen bij een baby. De piekhaartjes, het kleine oortje, het knuistje dat je vinger omklemt of de handjes in de lucht tijdens het slapen. Afhankelijk van wat je zelf wilt en belangrijk vindt kunnen we ook nog wat foto’s maken in de babykamer. Of het vastleggen van de herinnering van de borstvoeding, het geven van een flesje of dat jullie je kindje in bad doen. Allemaal dingen die maar enkele maanden zijn zoals aan het begin.

newborn-shoot-baby-fotografie

2. De babytijd vastleggen: maak zelf veel filmpjes en foto’s

Toen mijn kinderen baby waren fotografeerde ik er op los. Ik had de neiging om alleen de allermooiste foto’s te bewaren, omdat ik nu eenmaal met een fotografisch oog naar mijn foto’s kijk. Nu, enkele jaren later, ben ik juist gaan houden van de imperfecte foto’s op mijn telefoon. Leg dus zoveel mogelijk vast, zowel op foto’s als op film. Het klokkende geluidje wanneer je kindje drinkt, of de eerste brabbeltjes of een lach – heerlijk om dit later nog vaak terug te kijken.

Mocht je wat meer een lijn in je foto’s willen, waar je bijvoorbeeld later een leuk album van kunt maken, dan zijn milestone-kaartjes ook erg leuk om te gebruiken. Hier mee kun je op bepaalde momenten een foto maken zoals bij verschillende maanden oud, of juist bij momenten zoals de eerste keer uit logeren of een eerste hapje:

  1. Houten mijlpaal set maanden
  2. Houten mijlpaal set momenten
  3. Bonjour baby! Cards
babytijd-vastleggen-milestone-cards-mijlpaal
Links: houten mijlpaal set maanden, midden: houten mijlpaal set momenten, rechts: Bonjour baby! Cards

3. Druk je foto’s af

Hoe zonde is het om je foto’s alleen op je computer of in the cloud te hebben staan! Druk je foto’s dus af en geef ze cadeau aan opa en oma en plak ze zelf op de koelkast. Ik gebruik nog steeds enkele afgedrukte foto’s als boekenlegger en dit geeft elke keer weer een goed gevoel. Weet je niet waar je moet beginnen? Kies dan gewoon een aantal lievelingsfoto’s en lees mijn afdruktips. Ook al zijn het gewoon simpele afdrukjes – foto’s die je regelmatig ziet houden je herinnering levendig.

4. Schrijf alles op

Op het moment denk je dat je je alles zal blijven herinneren. Maar in de babytijd gebeurt zó veel, dat er maar flarden over blijven. Foto’s helpen veel, maar bepaalde gevoelens en gedachten die ik toen had vind ik nu heel fijn om terug te lezen. Dit kan in dagboek vorm voor jezelf in een mooi notitieboek. Schrijf alles op, hoe klein en vluchtig je herinneringen ook zijn. Wanneer je meer houvast zou willen hebben over wat je kunt opschrijven over je kindje dan is een eerste-jaarboek ook heel leuk om bij te houden. In een eerste-jaarboek is er ruimte voor foto’s, losse herinneringen en mijlpalen:

  1. Bonjour to you – Baby’s eerste jaar boek
  2. Oei ik groei – Baby’s eerste jaar invulboek
  3. Babyboek – Zwanger, kraam- en eerste jaarboek in één

5. Herinneringen doos met waardevolle spulletjes

Zelf hecht ik niet veel waarde aan spullen. Speelgoed en kleding van de kinderen geef ik makkelijk door en hecht ik niet te veel waarde aan. Als ik maar genoeg leuke foto’s heb van toen ze het aan hadden of met bepaalde dingen speelden. Wel heb ik één doos waar ik een aantal babyspullen met waardevolle herinneringen in heb gedaan. Deze bewaar ik voor later en kunnen me terug brengen naar de babytijd van onze kinderen. Zo heb ik een gebreid pakje bewaard, dat beide kindjes aan hebben gehad. Ook de slofjes waarop ze hebben leren lopen heb ik in deze herinneringen doos gestopt.

Als herinneringen doos kun je natuurlijk gewoon een schoenendoos gebruiken. Maar zelf vind ik dat je waardevolle herinneringen wel een meer bijzonder plekje mogen hebben. Super leuk om zelf aan te schaffen, of om als uniek kraamcadeau te geven: een speciale memory box. Dit is een soort luxe herinneringendoos waar je specifiek een aantal bijzondere spullen met bijbehorende herinneringen in kunt bewaren. Dit zijn de mooiste memory boxen om de babytijd te herinneren:

  1. Houten memory box, gepersonaliseerd met naam van de baby
  2. Great Memories – baby memory box met vakjes voor verschillende spulletjes
babytijd-vastleggen-memorybox-baby
Links: Gepersonaliseerde houten memory box. Rechts: Great Memories memory box